Slut med os

cirkulære økonomi

Hvorfor skal lande og regioner se på en cirkulær tilgang til at genopbygge og transformere deres økonomier?

Udgivet

on

I 2050 vil verden forbruge ressourcer svarende til tre planeter Jorden. Med et stadigt stigende uholdbart forbrug af begrænsede ressourcer er der kritisk behov for hurtig og bevidst handling for at imødegå denne udfordring. Og alligevel sendte vi i 2019 mindre end en tiendedel (a kun 8.6%) af alt materiale produceret tilbage i cyklussen, der skal genbruges og genbruges. Det er 1% lavere end 9.1% i 2018, at demonstrere fremskridt ikke er eksponentielt, skriver Cliona Howie og Laura Nolan.

En udvikling i cirkulær økonomi i Europa kan resultere i en 32% reduktion af det primære materialeforbrug inden 2030 og 53% inden 2050. Så hvad hindrer dristig handling for at nå disse mål?

I marts 2020 lancerede EU en ny handlingsplan for cirkulær økonomi som svar på at gøre Europa "renere og mere konkurrencedygtigt" med Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen angivelse at en “cirkulær økonomi vil gøre os mindre afhængige og øge vores modstandsdygtighed. Dette er ikke kun godt for vores miljø, men det reducerer afhængigheden ved at forkorte og diversificere forsyningskæderne. ” I september foreslog von der Leyen at øge målene for reduktion af emissioner med mere end en tredjedel på vej til EU, der bliver CO2050-neutral inden XNUMX.

Samtidig bekæmper regionale og nationale regeringer virkningerne af Covid-19-pandemien for at hjælpe med at genopbygge deres økonomier, skabe og redde arbejdspladser. En cirkulær økonomi-overgang er nøglen til den genopbygning, alt imens den når netto-nul-emissionsmål, der er fastsat i Parisaftalen og den nylige EU Green Deal for at sikre, at vores økonomi sætter en bæredygtig vej for vores fremtid.

Forpligt dig til en cirkulær økonomi for at sikre job og finansiering

En cirkulær økonomi kan skabe nye økonomiske muligheder, sikre, at industrier sparer materialer og generere ekstra værdi af produkter og tjenester. Fra 2012 til 2018 antallet af job knyttet til den cirkulære økonomi i EU voksede med 5%. En cirkulær overgang i europæisk målestok kunne skabe 700,000 nye job inden 2030 og øge EU's BNP med yderligere 0.5%.

En cirkulær økonomi kan øge investeringerne, sikre ny finansiering og fremskynde genopretningsplaner efter pandemien. Regioner, der omfavner den cirkulære økonomi, vil være i stand til det høstfinansiering fra Den Europæiske Unions "Next Generation EU" genopretnings- og modstandsfinansieringsinstrumenter, herunder den europæiske investeringsplan for Green Deal, InvestEU og fonde, der støtter handlingsplanen for den cirkulære økonomi. Den Europæiske Fond for Regionaludvikling vil supplere privat innovationsfinansiering for at bringe nye løsninger på markedet. Den politiske og økonomiske støtte fra Den Europæiske Union og dens medlemsstater til at udvikle lokale politikker til fordel for en cirkulær økonomi fremmer udviklingen af ​​nationale og regionale strategier og værktøjer til samarbejde som f.eks. Slovenien og Vestlige Balkan lande.

Bevæger sig mod systeminnovation for at fremskynde overgangen

I dag kan vi se mange store enkeltinitiativer i byer og regioner i hele Europa. Men "konventionelle tilgange vil ikke være tilstrækkelige," påpegede Kommissionen i december sidste år, da den offentliggjorde den europæiske grønne aftale forslag. Miljøkommissær Virginijus Sinkevičius sagde "en mere systemisk ændring vil være nødvendig for at komme videre end blot affaldshåndtering og opnå en reel overgang til en cirkulær økonomi."

Mens eksisterende innovationsprojekter tilføjer værdi til overgangen til en cirkulær økonomi, er udfordringen stadig har brug for at arbejde på tværs af mange discipliner og værdikæder samtidigt. Denne tværgående tilgang kræver sofistikeret og formel koordinering. Overgangen til en cirkulær økonomi skal være systemisk og indlejret i alle dele af samfundet for at være virkelig transformerende.

Der er ingen skabelon, men der er en metode

Folk er hurtige til at se på et problem og finde en øjeblikkelig løsning. Løsninger på enkelte udfordringer vil gradvist forbedre den aktuelle status, men vil ikke hjælpe os med at nå vores ambitiøse mål med det store billede i tankerne. Desuden har what fungerer muligvis i en by eller region, fungerer muligvis ikke på et andet marked. ”Skabeloner og planer for, hvordan man kan ændre byer til at blive cirkulære, er en lineær måde at tænke på,” forklarede Ladeja Godina Košir, direktør for cirkulær forandring, formand for den europæiske cirkulære økonomis interessentplatform. ”Vi er nødt til at lære af hinanden og forstå, hvad der har fungeret. Vi må også turde se, hvordan hver by er unik for at udvikle modeller for cirkulær økonomi til hver by. ”

Vi har brug for mekanismer, der kan hjælpe os med at lære af andre, men også imødekomme unikke miljøer og konstant udviklende behov. Den proces, vi bruger til at gøre dette, kaldes Deep Demonstration hos EIT Climate-KIC. Det er et systemdesignværktøj, der konverterer territorier og værdikæder til levende laboratorier til cirkulær økonomi og innovation, der er klar til handlingsbaseret implementering i stor skala.

Deep Demonstrations: en overførbar metode

Slovenien er et eksempel blandt mange lande, der har forpligtet sig til en storstilet cirkulær overgang og arbejder sammen med EIT Climate-KIC for at udvikle og levere en demonstrationspilot, der vil tackle hele værdikædetransformationen ved at udnytte politik, uddannelse, finansiering, iværksætterånd og samfundsengagement. Elementer af disse oplevelser kan reproduceres på tværs af andre europæiske teststeder: I øjeblikket arbejder vi på at udvikle en overgangsstrategi for cirkulær økonomi med lande som Italien, Bulgarien og Irland, regioner som Cantabria i Spanien og byer som Milano og Leuven, hvilket viser, at en bred vifte af økonomier kan engagere sig og vedtage overgang i stor skala.

At indføre systemiske cirkulære løsninger kræver, at interessenter samarbejder på tværs af EU, stat, regionalt og lokalt niveau. EIT Climate-KIC er udnytte kollektiv læring på tværs af komplekse emner og udfordringer, herunder afholdelse af flere workshops med aktører fra industrien, administrationen, NGO'er, den offentlige og private sektor samt forskning og akademi.

Efterlader ingen

De vigtigste modtagere af en bæredygtig overgang med lav COXNUMX-udledning er lokalsamfundene, industrien og virksomhederne samt andre interessenter fra forskellige sektorer og værdikæder. Det er vigtigt at give alle borgere ejerskab til denne transformation og dens handlingsplaner, uden hvilken effektiv overgang ikke vil ske. Dette inkluderer medlemmer af samfundet, embedsmænd, akademikere, iværksættere, studerende og politikere.

Denne integration af alle aktører på tværs af så mange dele af vores samfund sikrer, at modtagelige og flydende grænsefladerammer indbygges i porteføljemetoden. Alligevel i dag politiske og finanspolitiske rammer er designet til en lineær økonomi. Ved at arbejde med offentlig administration og Europa-Kommissionen for at fremme dialog med flere interessenter udnytter EIT Climate-KIC handling på tværs af forskellige styringsniveauer og sektorer: hvis vi har brug for at ændre hele systemet, vil arbejde med et ministerium alene ikke skære det. I vores igangværende arbejde har vi set mange afdelinger inden for regionerne alvorligt og fast besluttet på at arbejde sammen. Men når beslutningstagere samles rundt om bordet for at pakke ud et komplekst problem som en cirkulær økonomi, er det ikke ualmindeligt at indse, at der ikke har været tid nok til at føre de rigtige samtaler til at koordinere programmer end at spænde over flere budgetposter mellem departementer eller ministerier. Inden for vores dybe demonstrationer af cirkulær økonomi arbejder Transition Policy Lab på tværs af flere regeringsorganer for at omforme og omformulere nye politikker, der integrerer cirkularitet i en ny lovramme.

A ccirkulær økonomi kan føre til bæredygtige og inkluderende samfund

At engagere alle forskellige samfund og interessenter samt give rum, hvor enhver kan lære, udvikle og vedligeholde relevante færdigheder, gør det muligt for borgerne at deltage og engagere sig i overgangene - sikre, at den mangfoldige virkelighed i en regions befolkning forbliver i fokus.

Hvis Europas regioner på dette tidspunkt med hidtil uset samfundsforstyrrelse benytter lejligheden til at opbygge mere inkluderende og konkurrencedygtige cirkulære økonomiprogrammer, vil de sammensatte fordele tale for sig selv. Det betyder at flytte fra individuelle teknologiske løsninger til en bredere portefølje af aktiviteter, der vil stimulere nye færdigheder og skabe job, nå nulemissioner og forbedre adgangen til en forbedret livskvalitet. Det betyder at arbejde sammen på en retfærdig og gennemsigtig måde. Det betyder at identificere og derefter ændre de politikker, der forhindrer systemisk innovation i at finde sted. Gennem støtte fra dybe demonstrationer integrerer EIT Climate-KIC læringer, hjælper med at dele disse læringer og bygger på bedste praksis og lokal tilpasning til at skabe bæredygtige og inkluderende samfund på andre markeder, regioner og byer.

Belønningen forstærker alt, hvad en region har sat sig for at opnå: nå netto-kulstofemissioner, gøre det muligt for regioner at forblive konkurrencedygtige og efterlade ingen.

Cliona Howie har arbejdet som miljøkonsulent i over 20 år og støttet både offentlige og private sektorer inden for områder som bevarelse, ressourceeffektivitet, industriel økologi og symbiose. Hos EIT Climate-KIC er hun førende inden for udvikling og omstilling af cirkulær økonomi.

Laura Nolan er en interessentekspertekspert med erfaring i at levere programmer inden for klimaændringer, vedvarende energi og bæredygtig udvikling. På EIT Climate-KIC leder hun udviklingen af ​​programmet for cirkulær økonomi og leder europæiske projekter som H2020 CICERONE.

For mere information kontakt [e-mail beskyttet]

cirkulære økonomi

Virkningen af ​​tekstilproduktion og affald på miljøet

Udgivet

on

Tøj, fodtøj og husholdningstekstiler er ansvarlige for vandforurening, drivhusgasemissioner og losseplads. Find ud af mere i infografikken. Hurtig mode - den konstante levering af nye stilarter til meget lave priser - har ført til en stor stigning i mængden af ​​produceret og smidt tøj.

For at tackle indvirkningen på miljøet ønsker EU at fremskynde bevæge sig mod en cirkulær økonomi.

I marts 2020, the Europa-Kommissionen vedtog en ny handlingsplan for cirkulær økonomi, som inkluderer en EU-strategi for tekstiler, der sigter mod at stimulere innovation og øge genbrug inden for sektoren. Parlamentet skal stemme om en initiativbetænkning om handlingsplanen for den cirkulære økonomi i begyndelsen af ​​2021.

Cirkularitetsprincipper skal implementeres i alle faser af en værdikæde for at gøre den cirkulære økonomi til en succes. Fra design til produktion helt til forbrugeren.

Jan Huitema (Renew Europe, Holland), lead MEP om handlingsplanen for den cirkulære økonomi.
infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning Fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning  

Vandforbrug

Det tager meget vand at producere tekstil plus jord for at dyrke bomuld og andre fibre. Det anslås, at den globale tekstil- og beklædningsindustri har brugt 79 milliarder kubikmeter vand i 2015, mens behovene i hele EU's økonomi udgjorde 266 milliarder kubikmeter i 2017. For at lave en enkelt bomuldst-shirt, Der kræves 2,700 liter ferskvand ifølge estimater nok til at imødekomme en persons drikkebehov i 2.5 år.

Infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkningFakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning  

Vandforurening

Tekstilproduktion anslås at være ansvarlig for ca. 20% af den globale forurening af rent vand fra farvning og efterbehandling.

Vaskesyntetiske udgivelser et anslået 0.5 millioner ton mikrofibre ud i havet om året.

Hvidvask af syntetisk tøj tegner sig for 35% af primær mikroplast frigives i miljøet. En enkelt vasketøjsplast af polyestertøj kan udlede 700,000 mikroplastfibre, der kan ende i fødekæden.

Infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning     

Drivhusgas udledning

Det anslås, at modeindustrien er ansvarlig for 10% af den globale kulstofemission - mere end internationale flyvninger og skibsfart kombineret.

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur, tekstilindkøb i EU i 2017 genererede ca. 654 kg CO2-udledning pr. Person.

Tekstilaffald på lossepladser

Måden, hvorpå folk slipper af med uønsket tøj, har også ændret sig, idet genstande smides i stedet for doneres.

Siden 1996 er mængden af ​​købt tøj i EU pr. Person steget med 40% efter et kraftigt fald i priserne, hvilket har reduceret tøjets levetid. Europæere bruger næsten 26 kilo tekstiler og kasserer omkring 11 kilo af dem hvert år. Brugt tøj kan eksporteres uden for EU, men forbrændes eller deponeres for det meste (87%).

Globalt genanvendes mindre end 1% af tøjet som tøj, delvis på grund af utilstrækkelig teknologi.

Håndtering af tekstilaffald i EU

Den nye strategi sigter mod at tackle hurtig mode og give retningslinjer for at opnå høje niveauer af separat indsamling af tekstilaffald.

Under affaldsdirektivet godkendt af Parlamentet i 2018, vil EU-landene være forpligtet til at indsamle tekstiler separat inden 2025. Den nye kommissionsstrategi inkluderer også foranstaltninger til støtte for cirkulære materialer og produktionsprocesser, tackle tilstedeværelsen af ​​farlige kemikalier og hjælpe forbrugerne med at vælge bæredygtige tekstiler.

EU har en EU miljømærke at producenter, der overholder økologiske kriterier, kan gælde for genstande, hvilket sikrer en begrænset anvendelse af skadelige stoffer og reduceret vand- og luftforurening.

EU har også indført nogle foranstaltninger for at afbøde virkningen af ​​tekstilaffald på miljøet. Horizon 2020-fonde RESYNTEX, et projekt, der bruger kemisk genanvendelse, som kunne give en cirkulær økonomi forretningsmodel til tekstilindustrien.

En mere bæredygtig model for tekstilproduktion har også potentialet til at øge økonomien. "Europa befinder sig i en hidtil uset sundheds- og økonomisk krise, der afslører skrøbeligheden i vores globale forsyningskæder," sagde ledende MEP Huitema. "Stimulering af nye innovative forretningsmodeller vil igen skabe ny økonomisk vækst og de jobmuligheder, som Europa har brug for at komme sig."

Mere om affald i EU

Continue Reading

cirkulære økonomi

E-affald i EU: Fakta og tal  

Udgivet

on

E-affald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i EU, og mindre end 40% genbruges. Elektronisk udstyr og elektrisk udstyr definerer det moderne liv. Fra vaskemaskiner og støvsugere til smartphones og computere er det svært at forestille sig livet uden dem. Men det affald, de genererer, er blevet en hindring for EU's bestræbelser på at reducere dets økologiske fodaftryk. Læs mere for at finde ud af, hvordan EU tackler e-affald i sin bevægelse mod et mere cirkulær økonomi.

Hvad er e-affald?

Elektronisk og elektrisk affald eller e-affald dækker en række forskellige produkter, der smides efter brug.

Store husholdningsapparater, såsom vaskemaskiner og elektriske ovne, er de mest indsamlede og udgør mere end halvdelen af ​​alt indsamlet e-affald.

Dette efterfølges af it- og telekommunikationsudstyr (bærbare computere, printere), forbrugerudstyr og solcelleanlæg (videokameraer, lysstofrør) og små husholdningsapparater (støvsugere, brødristere).

Alle andre kategorier, såsom elektrisk værktøj og medicinsk udstyr, udgør tilsammen kun 7.2% af det indsamlede e-affald.

Infografik om elektronisk og elektrisk affald i EU Infografik, der viser procentdelen af ​​e-affald pr. Apparattype i EU  

Genbrugshastighed for e-affald i EU

Mindre end 40% af alt e-affald i EU genbruges, resten er usorteret. Genbrugspraksis varierer mellem EU-lande. I 2017 genanvendte Kroatien 81% af alt elektronisk og elektrisk affald, mens det på Malta var 21%.

Infografisk om genanvendelsesgraden for e-affald i EU Infografik, der viser genvindingsgraden for e-affald pr. EU-land  

Hvorfor har vi brug for at genbruge elektronisk og elektrisk affald?

Kasseret elektronisk og elektrisk udstyr indeholder potentielt skadelige materialer, der forurener miljøet og øger risikoen for mennesker, der er involveret i genbrug af e-affald. For at imødegå dette problem er EU bestået lovgivning for at forhindre brugen af ​​visse kemikalier, såsom bly.

Mange sjældne mineraler, der er nødvendige i moderne teknologi, kommer fra lande, der ikke respekterer menneskerettighederne. For at undgå utilsigtet at støtte væbnet konflikt og menneskerettighedskrænkelser har MEP'er vedtaget regler, der kræver europæiske importører af sjældne jordarter at udføre baggrundskontrol af deres leverandører.

Hvad gør EU for at reducere e-affald?

I marts 2020 fremlagde Europa-Kommissionen en ny handlingsplan for cirkulær økonomi der har som en af ​​sine prioriteter reduktion af elektronisk og elektrisk affald. Forslaget skitserer specifikt øjeblikkelige mål som at skabe "retten til reparation" og generelt forbedre genanvendelighed, indførelsen af ​​en fælles oplader og etablering af et belønningssystem til fremme af genbrugselektronik.

Parlamentets holdning

Parlamentet skal stemme om en initiativbetænkning om handlingsplanen for den cirkulære økonomi i februar 2021.

Det hollandske Renew Europe-medlem Jan Huitema, den ledende MEP i dette spørgsmål, sagde, at det var vigtigt at nærme sig Kommissionens handlingsplan "holistisk": "Cirkularitetsprincipper skal implementeres i alle faser af en værdikæde for at gøre den cirkulære økonomi til en succes. ”

Han sagde, at der bør lægges særlig vægt på e-affaldssektoren, da genanvendelse halter bagefter produktionen. ”I 2017 genererede verden 44.7 millioner ton e-affald, og kun 20% blev genanvendt korrekt.”

Huitema siger også, at handlingsplanen kan hjælpe med det økonomiske opsving. ”At stimulere nye innovative forretningsmodeller vil igen skabe den nye økonomiske vækst og jobmuligheder, som Europa har brug for at komme sig.

Læs mere om cirkulær økonomi og affald

Find ud af mere 

Continue Reading

cirkulære økonomi

Cirkulær økonomi: Definition, betydning og fordele

Udgivet

on

Den cirkulære økonomi: Find ud af, hvad det betyder, hvordan det gavner dig, miljøet og vores økonomi med nedenstående infografik. Den Europæiske Union producerer mere end 2.5 milliarder ton affald hvert år. Den opdaterer i øjeblikket sin lovgivning om affaldshåndteringt at fremme et skift til en mere bæredygtig model kendt som den cirkulære økonomi. I marts 2020 fremlagde Europa-Kommissionen under European Green Deal og som en del af det foreslåede ny industriel strategi, en ny handlingsplan for cirkulær økonomi der inkluderer forslag om mere bæredygtigt produktdesign, reduktion af affald og bemyndigelse af forbrugere (såsom ret til reparation). Specifikt fokus bringes til ressourceintensive sektorer som f.eks elektronik og IKT, plast, tekstiler og konstruktion.

Men hvad betyder den cirkulære økonomi præcist? Og hvad er fordelene?

Hvad er den cirkulære økonomi? 

Den cirkulære økonomi er en model for produktion og forbrug, som involverer deling, leasing, genbrug, reparation, istandsættelse og genbrug af eksisterende materialer og produkter så længe som muligt. På denne måde forlænges produkternes livscyklus.

I praksis indebærer det at reducere affald til et minimum. Når et produkt når slutningen af ​​dets levetid, holdes dets materialer i økonomien, hvor det er muligt. Disse kan bruges produktivt igen og igen og derved skabe yderligere værdi.

Dette er en afvigelse fra den traditionelle, lineære økonomiske model, som er baseret på et take-make-consume-throw-mønster. Denne model er afhængig af store mængder af billige, let tilgængelige materialer og energi.

Også en del af denne model er planlagt forældelse, når et produkt er designet til at have en begrænset levetid for at tilskynde forbrugerne til at købe det igen. Europa-Parlamentet har opfordret til foranstaltninger til at tackle denne praksis.

Hvorfor skal vi skifte til en cirkulær økonomi?

Verdens befolkning vokser og dermed efterspørgslen efter råvarer. Leveringen af ​​vigtige råvarer er dog begrænset.

Endelig forsyning betyder også, at nogle EU-lande er afhængige af andre lande for deres råvarer.

Derudover har udvinding og anvendelse af råmaterialer stor indvirkning på miljøet. Det øger også energiforbrug og CO2-udledning. Dog kan en smartere anvendelse af råmaterialer lavere CO2-udledning.

Hvad er fordelene?

Foranstaltninger såsom affaldsforebyggelse, miljøvenligt design og genbrug kunne spare EU-virksomheder penge, mens det også var tilfældet reduktion af de samlede årlige drivhusgasemissioner. I øjeblikket tegner produktionen af ​​materialer, vi bruger hver dag, for 45% af CO2-udledningen.

At bevæge sig mod en mere cirkulær økonomi kan give fordele som f.eks. Mindskelse af miljøbelastningen, forbedring af råvareforsyningssikkerheden, øget konkurrenceevne, stimulering af innovation, øget økonomisk vækst (yderligere 0.5% af bruttonationalproduktet), skabelse af job700,000 job i EU alene inden 2030).

Forbrugerne får også mere holdbare og innovative produkter, der øger livskvaliteten og sparer dem penge på lang sigt.

Continue Reading
reklame

Twitter

Facebook

trending