Følg os

Miljø

#SaveTheBees koalition: 80 EU-ngo'er samles for at kræve et fuldstændigt forbud mod neonicotinoider

DEL:

Udgivet

on

I december 2013 begrænsede Europa-Kommissionen brugen af ​​tre meget bi-toksiske neonikotinoid-insekticider, nemlig imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam. På 4-årsdagen for det delvise forbud mod disse stoffer bekræfter ny videnskabelig viden, at disse restriktioner ikke rækker langt nok.

Derfor samles mere end 80 EU-ngo'er for at bede EU's beslutningstagere om fuldstændigt at forbyde neonikotinoider uden yderligere forsinkelse. Et forslag fra Europa-Kommissionen om at udvide forbuddet til alle udendørs afgrøder vil blive drøftet den 12.-13. december, og medlemslandene kan blive bedt om at stemme om forslaget.

Storbritannien, Irland og Frankrig har for nylig tilkendegivet, at de støtter et skærpet forbud, men andre medlemslande har ikke givet deres holdning til kende. Kommissionens forslag er baseret på Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets konklusioner om, at bier er i fare for brug af neonicotinoid på alle udendørs afgrøder, ikke kun ved brug på blomstrende afgrøder, som de fodrer direkte med. Flere nye undersøgelser viser også, hvordan neonikotinoider forurener miljøet og kan findes i vand og vilde blomster, der bringer dyrelivet i fare.

Martin Dermine, PAN Europes bestøverekspert sagde: "I 2013 var der bevis nok til totalt at forbyde neonicotinoider. Deres toksicitet er ikke forenelig med bæredygtig fødevareproduktion. Vores bier og insektpopulationer generelt har brug for særlig opmærksomhed, da deres tilbagegang er dramatisk. Beviser viser at på trods af skræmmende information spredt af pesticidindustrien, førte restriktionerne fra 2013 ikke til nogen reduktion i afgrødeudbyttet. Det nytter således ikke at fastholde deres brug og det miljøsammenbrud, de genererer."

I 1994, da imidacloprid første gang blev godkendt på solsikker i Frankrig, bemærkede franske biavlere straks den store negative indvirkning af disse kemikalier på deres bistaders sundhed. Solsikkemarker skiftede fra at være en vigtig kilde til fransk honningproduktion til en kilde til tilbagegang i den franske biavlsindustri. Den franske historie udvidede sig til EU og hele verden i takt med udbredelsen af ​​brugen af ​​neonikotinoider.

Efter 19 års mobilisering af biavlere og miljøforkæmpere besluttede Europa-Kommissionen i 2013 at forbyde brugen af ​​neonikotinoider på bi-attraktive afgrøder. EU-direktøren bad også producenterne af disse stoffer, Bayer og Syngenta, om at fremlægge såkaldte "bekræftende data" for bedre at kunne vurdere disse stoffers toksicitet.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede disse bekræftende data og offentliggjorde sine evalueringer i november 2016[1]. EFSA bekræftede, at disse stoffer var meget giftige for bier, humlebier og solitære bier. Myndigheden bekræftede også, at der stadig var datamangler, der forhindrede en korrekt risikovurdering, især for vilde bier.

reklame

EFSA advarede også om, at bier kunne blive udsat for neonicotinoider uden for afgrøder, da disse insekticider spredes hurtigt i miljøet og også forurener vilde blomster. Ydermere har uafhængig videnskab vist, at toksiciteten af ​​neonikotinoider går langt ud over honningbier: humlebier, vilde bier såvel som hele insekternes verden. Et dramatisk fald i insekter blev for nylig påvist (75 % fald i insekters biomasse i Tysklands naturområder over 27 år[2]), som forfatterne tilskriver intensiv landbrugspraksis, herunder brug af pesticider. En nylig opdatering af den verdensomspændende integrerede vurdering af indvirkningen af ​​systemiske pesticider på biodiversitet og økosystemer har evalueret 500 videnskabelige beviser offentliggjort siden 2014 og bekræfter den høje risiko, som disse stoffer udgør, ikke kun for insekter, men også for hvirveldyr og vilde dyr i almindelighed[3].

Efter EFSA-udtalelserne fra november 2016 sendte Europa-Kommissionen i februar 2017 et udkast til forordning til EU-medlemsstaterne om at forbyde disse tre neonicotinoider fra EU-landbruget med en dispensation for deres anvendelse i permanente drivhuse. EU's medlemslande vil diskutere og eventuelt stemme om udkastet til forordning i den stående komité for pesticider den 12.-13. og medlemslandene har muligvis mulighed for at stemme om forslaget.

Mere end 80 EU-ngo'er, der dækker det meste af Den Europæiske Union og består af biavlere, miljøforkæmpere og videnskabsfolk, lancerer i dag officielt Save The Bees Coalition[4] at opnå det forbud, vores miljø har brug for. Koalitionen vil gå ind for, at alle EU-medlemslande stemmer for forslaget fra Europa-Kommissionen om at forbyde al anvendelse af disse neonikotinoider for at beskytte vores bier, herunder drivhuse, da beviser viser, at drivhuse ikke er lukkede systemer og ikke forhindrer lækage og miljøforurening . Koalitionen vil også kræve, at alle andre kemiske pesticider testes ordentligt for deres indvirkning på bier, så alle biskadende pesticider bliver forbudt i EU. Derfor skal medlemslandene uden forsinkelse godkende EFSAs bivejledning fra 2013[5].

Medlemmer af Save The Bees Coalition: Abella Lupa, Agrupació per a la protecció del medi ambient del Garraf, APIADS, Apicultura de huesca, Apiscam, Apiservices, Arieco, Asociación Bee Garden, Asociación de apicultores de la Región de Murcia, Asociola de Murcia Apicultores, Asociación Galega de apicultura, Asociación Medioambiental Jara, Asociación para a Defensa Ecolóxica de Galiza, Asociación RedMontañas, Asociación Reforesta, Associació Catalana d'Afectades i Afectats de d'Bromia, Central Senegal, Avenida de Fibromià, Central Senegal Miljøforum i Letland, Bamepe, Bee Life - European Beeavling Coordination, Bijenstichting, Buglife, BUND, Campact, COAG – Comunidada Valenciana, Confederación en Defensa de la Abeja en la Cornisa Cantábrica, Cooperativa El Brot, Deutsche Berufs und Erwerbs Imker Bund, Division of Apiculture- Hellenic Agriculture Organisation DEMETER, Earth Thrive, Eco Hvar, ECOCITY, ecocolmena, Ecological Council, Ecologistas en Acción, Estonian Green Party, European Professional Biavler Association, Federação Nacional dos Apicultores de Portugal, Sammenslutningen af ​​græske biavlere, fonden for miljø og landbrug, Friends of the Bees Foundation, Friends of the Earth Europe, Générations Futures, Gipuzkaoko Erlezain Elkartea, Glore Mill Sustainability Center for Biodiversity and Energy, Greenpeace, Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, Inter-Environnement Wallonie, INLUISAL , La Vinca, Lithuanian Fund for Nature, Melazahar, Melliferopolis, NABU, Natur&ëmwelt, Nature & Progrès Belgique, Pesticide Action Network Europe, Pesticide Action Network UK, Pestizid Aktions-Netzwerk, proBiene, Proyecto Gran Simio, Quercus, Riet Vell, Romapis, Salvem la Platja Llarga, Slovenian Beeavlers Association, Slow Food, SOS polinizadores, Spanish Society of Organic Farming, Statera NGO, SumOfUs, Territorios Vivos, Tot mel can ginesta, Umweltinstitut München, Unió de Llauradors I Ramaders, Union Nationale de l'Apiculture Française, Via Pontica Foundation, Vilde bier i Danmark, WECF France, WECF Germany, WWF España.

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4606 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4607 
[2] Hallman et al. 2017 
[3] https://www.iucn.org/news/secretariat/201709/severe-threats-biodiversity-neonicotinoid-pesticides-revealed-latest-scientific-review 
[4] www.beecoalition.eu 
[5] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3295

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending