Følg os

Klima forandring

Tab og skader fra klimaforandringerne allerede sker, siger FN-rapport

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

un-klimaforandringer-rapport-føreI optakten til klimakonferencen på højt niveau COP 19 i Warszawa, Polen FN's Universitets Institut for Miljø og Menneskelig Sikkerhed i dag udgivet en ny forskningsrapport, der fokuserer på de tab og skader, som klimaændringerne allerede forårsager. Rapporten konstaterer, at på trods af tilpasningsbestræbelser oplever sårbare samfund tab og skader, der truer deres mest grundlæggende behov, levebrød og fødevaresikkerhed.

"Vores forskningsresultater viser tydeligt, at det nuværende niveau af tilpasnings- og afbødningsindsats er utilstrækkeligt til at undgå negative påvirkninger fra klimastressorer. Der er behov for politiske reaktioner nu,” forklarede Dr. Koko Warner, videnskabelig direktør for initiativet Loss & Damage i sårbare lande ved FN's Universitet. "Folk mærker påvirkninger lige nu, som påvirker deres fødevaresikkerhed og levevis. Disse negative effekter vil kun vokse, medmindre vi griber ind. At opretholde status quo er ikke længere en mulighed."

De videnskabelige casestudier i den aktuelle rapport undersøger virkningerne af oversvømmelser og tørke i Burkina Faso, Etiopien, Mozambique og Nepal og bygger på tidligere forskning udført i Kenya, Gambia, Bangladesh, Bhutan og Mikronesien. I alt blev der gennemført 3269 husstandsinterviews og over 200 fokusgrupper for alle ni casestudier.

På trods af at de har anvendt en række håndterings- og tilpasningsforanstaltninger for at afbøde skaderne forårsaget af klimaændringer, oplevede 96 procent af de adspurgte husstande i udvalgte distrikter i Etiopien, 78 procent i Nepal, 72 procent i Burkina Faso og 69 procent i Mozambique stadig alvorlige negative konsekvenser for deres husholdningsbudgetter. Tre ud af fire adspurgte husstande på tværs af undersøgelsesstederne rapporterede, at de er nødt til at skære ned på antallet af måltider eller reducere portionsstørrelserne - et klart tegn på, at kapaciteten er utilstrækkelig. Da husstandene i casestudieregionerne primært er småbønder, truer klimaændringspåvirkninger, såsom skiftende nedbørsmønstre, øget hyppighed af oversvømmelser og tørke, også direkte og kritisk deres levebrødssikkerhed ud over deres fødevaresikkerhed.

"Efter en alvorlig oversvømmelse i Etiopien i 2007 rapporterede 94 procent af de adspurgte, at deres afgrøder var alvorligt beskadiget eller fuldstændig ødelagt. Storstilet ødelæggelse af afgrøder førte også til højere fødevarepriser, hvilket gjorde basisfødevarer som majs uoverkommelige”, udtalte Dr. Fatima Denton, koordinator for African Climate Policy Center (ACPC), en partner for de afrikanske casestudier. "Igen og igen fandt undersøgelsen ud af, at husholdninger, der allerede kæmper, tvinges ud i dybere fattigdom på grund af klimaforandringer. Når tilpasningen er utilstrækkelig til at håndtere klimatiske stressfaktorer, vil tabet og skaderne, der resulterer, underminere menneskers velvære og bæredygtig udvikling."

Mens tab og skader fra klimaforandringer almindeligvis udtrykkes i monetære termer, kan ikke-økonomiske tab og skader, såsom tab af kultur og identitet, faktisk have de mest vidtrækkende og betydelige konsekvenser. I Burkina Faso har pastoralisterne fået deres besætninger decimeret på grund af mangel på vand og foder. Dette repræsenterer ikke kun et tab af fysiske aktiver, men også et kritisk tab af kulturel identitet og livsstil. De beviser om tab og skader, der præsenteres i denne rapport, kommer på et afgørende tidspunkt i optakten til de kommende klimaforhandlinger i Warszawa, Polen, hvor der er mandat til at etablere institutionelle ordninger for at håndtere tab og skader relateret til klimaændringer.

Baggrund

reklame

Loss & Damage in vulnerable countries-initiativet på FN's Universitet vurderer en bred vifte af både ekstreme vejrbegivenheder og langsomt indsættende klimatiske ændringer i sårbare lande rundt om i verden. De fire casestudier præsenteret i denne rapport, bind 2, fokuserede udelukkende på tørke og oversvømmelser. Tre casestudier blev udført i Afrika (Etiopien, Burkina Faso og Mozambique) og et i Asien (Nepal). De bygger på tidligere casestudier publiceret i bind 1, som undersøgte oversvømmelser i Kenya, tørke i Gambia, cykloner og saltindtrængning i Bangladesh, gletschertilbagetrækning og skiftende monsunmønstre i Bhutan og havniveaustigning og kysterosion i Mikronesien. Den tidligere og nuværende forskning samler ny empirisk evidens om tab og skade baseret på 3269 husstandsinterviews for alle ni casestudier i bind 1 og 2 og over 200 fokusgruppediskussioner og ekspertinterviews i ni sårbare lande.

Om Climate and Development Knowledge Network (CDKN)

The Climate and Development Knowledge Network (CDKN) har til formål at hjælpe beslutningstagere i udviklingslande med at designe og levere klimakompatibel udvikling. CDKN har ydet støtte til den underliggende empiriske forskning til denne rapport, som et bidrag til Loss and Damage in Vulnerable Countries Initiative (www.lossanddage.net).

Download hele rapporten her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending