Følg os

Miljø

EU ser på lokale myndigheder og civilsamfundet at levere 'grøn infrastruktur'

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Green-Street-PlantersMedlemmer af Regionsudvalget (RU) og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) gentog i dag deres støtte til Europa-Kommissionens planer om at fremme grøn infrastruktur (GI), idet de anerkender de økonomiske, sociale og miljømæssige belønninger, det vil medføre. De opfordrede dog Kommissionen til at sikre, at både lokale og regionale myndigheder og civilsamfundet var aktivt involveret i udbredelsen af ​​GI lige fra begyndelsen for at sikre, at den lykkes.

Appellen kom under en konference arrangeret af begge udvalg og støttet af Europa-Kommissionen. Med titlen "Grøn infrastruktur: Engagerende regioner, byer og civilsamfund" var mere end 150 repræsentanter fra EU-institutionerne, civilsamfundet samt lokalt og regionalt valgte politikere samlet for at debattere Kommissionens planer. Europa-Kommissionens initiativ, som blev udarbejdet i maj i år, søger at fremme GI, som inkorporerer naturlige processer og grønne områder i fysisk planlægning, hvilket medfører betydelige miljømæssige og økonomiske fordele. Støttet af EU's samhørigheds- og strukturfonde og fremtidig finansiering fra Den Europæiske Investeringsbank håber det, at GI vil blive integreret i andre politikområder såsom landbrug, energi og klimaændringer, som reaktion på voksende jordforringelse og bidrager til at nå EU's biodiversitet og Europa 2020-mål.

Taler om GI, miljøkommissær Janez Potočnik sagde: "Grøn infrastruktur handler om at omsætte begrebet miljøintegration til virkelighed ved at bruge naturbaserede tilgange til at øge Europas modstandsdygtighed over for en række væsentlige udfordringer, fra klimaændringer og tab af biodiversitet til naturkatastrofer som oversvømmelser og tørke. Mange regionale og lokale myndigheder i EU anvender allerede grønne infrastrukturløsninger. Sammen med civilsamfundet er de vigtige allierede i Kommissionens bestræbelser på at opskalere Grøn Infrastruktur i EU.”

Under hendes åbningstale Annabelle Jaeger (FR/PSE), Regionsudvalgets ordfører for grøn infrastruktur og medlem af Regionalrådet Provence-Alpes-Côte d'Azur, understregede også, at ansvaret i sidste ende ligger hos de lokale og regionale myndigheder for at føre tilsyn med planlægningen og gennemførelsen. Kommissionen, hævdede hun, skal udarbejde konkrete retningslinjer, der dækker alle politikområder og engagerer alle niveauer i regeringen. "De lokale og regionale myndigheder står fuldt ud bag forslagene, men lokale aktører skal støttes, så de kan integrere GI-planer i planlægningsprocedurer og udviklingsprogrammer lokalt. EU skal sætte klare retningslinjer og udvikle en køreplan, som kan bruges af lokale og regionale myndigheder. og andre interessenter til at drive tingene fremad". Jaeger understregede også, at det haster med at inkorporere GI i partnerskabsaftaler og finansieringsprogrammer nu, da forhandlingerne om EU-budgettet for 2014 er i deres sidste fase. Forslaget om at oprette en dedikeret EU-finansieringsfacilitet blev hilst velkommen, men udvalget foreslår, at EIB-investeringer og social samhørighed også kunne fremmes ved at forpligte en vis procentdel af EU-støtten fra "grå" infrastruktur til en biodiversitetsfond.

EØSU bifaldt også Kommissionens strategi, men udtrykte bekymring for, at der bør lægges meget mere vægt på civilsamfundets tidlige deltagelse i GI-projekter. Adalbert Kienle, sagde EØSU's ordfører for grøn infrastruktur: "Om vi ​​kan gøre grøn infrastruktur til en realitet afhænger af den korrekte inddragelse af regionale og lokale civilsamfundsaktører - såsom virksomheder, landmænd og ngo'er. Traditionelle spændinger i naturbevarelse mellem beskyttelse og brug kan være overvindes, hvis grønne infrastrukturprojekter er baseret på borgernes deltagelse." Selvom de fleste GI-projekter, tilføjede han, har en lokal eller regional dimension, har nogle også en bredere europæisk dimension – såsom European Green Belt Initiative, et enestående økologisk netværk langs det tidligere jerntæppe, der strækker sig fra Barentshavet til Sortehavet. EØSU er overbevist om, at EU skal påtage sig det direkte ansvar for GI-projekter på europæisk plan og støtter forslaget om at indføre et TEN-G til finansiering af grøn infrastruktur.

Yderligere information

· "Grøn infrastruktur: engagerende regioner, byer og civilsamfund" - konferencemateriale

reklame

· Annabelle Jaeger (FR/PSE): Regionsudvalgets udtalelse om grøn infrastruktur

· Adalbert Kienle: EØSU's udtalelse om grøn infrastruktur,

· Europa-Kommissionens meddelelse: Grøn infrastruktur – styrkelse af Europas naturhovedstad

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending