Følg os

Miljø

Kommissionen foreslår nye foranstaltninger til at reducere plastikposer

DEL:

Udgivet

on

shutterstock_124845250EU-Kommissionen fremsætter den 4. november et forslag, der har til formål at reducere brugen af ​​engangsplastikbæreposer. Gennem en ændring af direktiv 94/62/EF om emballage eller emballageaffald vil medlemslandene have fleksibilitet til at vælge mellem en række tiltag, herunder afgifter, nationale reduktionsmål og et forbud.

I 2010 blev der anslået 98.6 milliarder plastikbæreposer på EU-markedet, hvilket svarer til, at hver EU-borger bruger 198 plastikbæreposer om året. Ud af disse næsten 100 milliarder poser er langt de fleste letvægtsposer, som sjældnere genbruges end tykkere. Forbrugstallene varierer meget mellem medlemslandene, med et årligt forbrug pr. indbygger af lette plastikbæreposer på mellem anslået fire poser i Danmark og Finland og 466 poser i Polen, Portugal og Slovakiet. Den lave vægt og lille størrelse af plastikposer betyder, at de ofte undslipper affaldshåndtering og ender i havmiljøet, hvor deres eventuelle forrådnelse kan tage flere hundrede år.

Nogle medlemslande har allerede taget skridt til at reducere brugen af ​​plastikbæreposer gennem prisforanstaltninger, aftaler med detailsektoren og forbud mod visse typer poser, men der findes ingen specifikke foranstaltninger på EU-plan. I marts 2011 drøftede EU's miljøministre plastbæreposernes miljøpåvirkning, og de bekymringer, de rejste, viste, at der er behov for en effektiv EU-handling.

Forslaget bygger på feedback fra interessenter indsamlet i løbet af en offentlig høring om sommeren 2011.

Baggrund

Plastposernes levetid betyder, at der nu flyder omkring 250 milliarder plastikpartikler med en samlet vægt på 500 tons alene i Middelhavet. Disse partikler kan forårsage kvælning i havdyr, der ved et uheld indtager dem eller forveksler dem med mad. Plast bryder i bittesmå partikler og har et stort potentiale for at forurene jord og vandveje, da de kan indeholde tilsætningsstoffer såsom persistente organiske forurenende stoffer.

Arrangementet

reklame

Miljøkommissær Janez Potočnik holder en pressekonference den 4. november kl. 12, og der vil være en pressemeddelelse og et MEMO samt en videonyhedsmeddelelse (VNR).

For mere information om direktiv 94/62/EF om emballage eller emballageaffald, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending