Følg os

Miljø

Polen står over for retssag for vandforurening

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Europa-Kommissionen indbringer Polen for EU-Domstolen for ikke at garantere, at vandforurening med nitrater håndteres effektivt. Europa har en stærk lovgivning om forurening fra nitrater, og selvom kravene har været gældende i Polen siden 2004, er der gjort for lidt.
Polen har stadig ikke udpeget et tilstrækkeligt antal zoner, der er sårbare over for nitratforurening, og foranstaltninger til effektivt at bekæmpe nitratforurening i disse zoner er ikke blevet vedtaget. Efter anbefaling fra miljøkommissær Janez Potočnik indbringer Kommissionen derfor Polen for EU-Domstolen.

Nitrater er essentielle for planters vækst, og de bruges i vid udstrækning som gødning, men overskydende niveauer forårsager alvorlig vandforurening. Nitratdirektivet har til formål at beskytte vandkvaliteten i hele Europa ved at forhindre, at nitrater fra landbrugskilder forurener grund- og overfladevand og ved at fremme brugen af ​​god landbrugspraksis. Medlemsstaterne skal udpege områder, der er sårbare over for nitratforurening, og vedtage foranstaltninger til at reducere og forhindre forurening i disse områder. Disse skal for eksempel omfatte lukkede perioder, hvor gylle og kunstgødning ikke kan spredes, kapacitet til at opbevare gylle, når den ikke kan spredes, og begrænsninger for gødningsudbringning.

Næsten alle Polens farvande dræner ud i Østersøen, et område, der allerede lider af for store niveauer af nitrat. Internationale data indikerer, at det polske bidrag til den samlede kvælstofbelastning i Østersøen er betydeligt, og at det meste kommer fra landbruget. Kun en meget lille del af det polske territorium er dog blevet udpeget som nitratsårbare zoner. Det er grunden til, at Kommissionen presser Polen til at handle og udpege flere områder og vedtage passende planer for at håndtere problemet.

Derudover mangler den lovgivning og handlingsplaner, der er vedtaget for udpegede zoner, præcision og har adskillige mangler, herunder utilstrækkelige lukkeperioder og utilstrækkelige begrænsninger for gødning og gødningsudbringning. Kommissionen sendte en begrundet udtalelse om dette spørgsmål den 24. november 2011 og opfordrede til hurtig handling for at rette op på situationen, og Polen har accepteret at ændre sin lovgivning, men langsomme fremskridt og utilstrækkelige foreslåede ændringer har fået Kommissionen til at indbringe sagen for EU-domstolen af retfærdighed.

Direktivet om beskyttelse af vand mod forurening forårsaget af nitrater fra landbrugskilder pålægger medlemsstaterne at overvåge deres vand og identificere dem, der er berørt eller sandsynligvis vil blive påvirket af forurening. Det kræver, at medlemsstaterne udpeger alle kendte områder på deres territorier som nitratsårbare zoner, som dræner til disse farvande, og som bidrager til forurening. De skal også udarbejde passende handlingsprogrammer for disse zoner, der sigter mod at forebygge og mindske en sådan forurening.

For store niveauer af nitrater kan skade ferskvand og havmiljøet ved at fremme overdreven vækst af alger, der kvæler andet liv, en proces kendt som eutrofiering. At rense overskydende nitrater fra drikkevand er også en meget bekostelig proces.

 

reklame

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending