Følg os

Miljø

EU længes efter frisk luft

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den omgivende luftkvalitet er dårlig i mange EU-medlemsstater – på trods af en forpligtelse for regeringerne til at sikre god luftkvalitet for borgerne. Situationen er så alvorlig, at Kommissionen i øjeblikket skrider ind over for 17 stater med en konsekvent rekord af dårlig luftkvalitet.

I dag, som en del af en ny tilgang til problemet, bliver Bulgarien, Letland og Slovenien bedt om hurtigst muligt at tage fat på et igangværende problem, der hvert år dræber flere borgere end trafikulykker.

Problemet vedrører bittesmå partikler kendt som PM10s, som kan forårsage luftvejsproblemer, lungekræft og for tidlig død. Dårlig luftkvalitet er en direkte trussel mod borgere, der udsættes for forurening fra fine partikler (PM10), som stammer fra kilder som vejtrafik, industriel aktivitet og boligopvarmning. Ifølge den seneste forskning mener et flertal (56 %) af europæerne, at luftkvaliteten er blevet forringet i de sidste 10 år.

Tidligere har Kommissionen med succes indbragt Italien, Portugal, Slovenien og Sverige for retten for ikke at sikre god luftkvalitet for borgerne. Men de domstolsafgørelser, der blev resultatet, dækkede kun manglende overholdelse af grænseværdier for luftkvalitet i fortiden, hvilket gav et ringe incitament for medlemsstaterne til at handle på fremtidige overskridelser.

Der tages derfor en ny tilgang, som udvider omfanget af retssagen. Målet er nu at opfordre medlemsstater med vedvarende luftkvalitetsproblemer til at træffe fremadrettede, hurtige og effektive foranstaltninger for at holde perioden med manglende overholdelse så kort som muligt. Kommissionen er især bekymret over sager, hvor manglende overholdelse af EU-lovgivningen har varet i mere end 5 år og forventes at fortsætte i fremtiden. I henhold til EU-lovgivningen er medlemsstaterne forpligtet til at træffe alle de nødvendige foranstaltninger for at forbedre luftkvaliteten og stille disse oplysninger til rådighed i form af luftkvalitetsplaner. Undladelse af at gøre dette vil resultere i retslige skridt.

Den fulde liste over medlemsstater, der er berørt af PM10-overskridelser, er Østrig, Belgien, Bulgarien, Tjekkiet, Tyskland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Ungarn, Letland, Portugal, Polen, Rumænien, Sverige, Slovakiet og Slovenien.

Dagens aktion – teknisk set yderligere åbningsskrivelser – mod Bulgarien, Letland og Slovenien er på linje med lignende skridt mod Belgien i november 2012 og med kommende retssager mod alle andre medlemsstater, der lider af vedvarende høje niveauer af PM10-partikler i omgivelserne luft.

reklame

Luftbårne partikler (PM10) er hovedsageligt til stede i forurenende emissioner fra industri, trafik og boligopvarmning. De kan forårsage astma, kardiovaskulære problemer, lungekræft og for tidlig død. Direktiv 2008/50/EF om luftkvalitet og renere luft for Europa kræver, at medlemsstaterne begrænser borgernes eksponering for disse partikler. Lovgivningen fastsætter grænseværdier for eksponering, der omfatter både en årlig koncentrationsværdi (40 μg/m3), og en daglig koncentrationsværdi (50 μg/m3), der ikke må overskrides mere end 35 gange i et kalenderår.

Siden lovgivningen trådte i kraft i 2005, er grænseværdierne for PM10 ikke blevet overholdt i 17 medlemsstater – AT, BE, BG, CZ, DE, EL, ES, FR, HU, IT, LV, PT, PL, RO SE, SK og SL.

PM10-grænseværdierne skulle være opfyldt i 2005 (eller, for Rumæniens og Bulgariens tilfælde, fra tiltrædelsesdatoen), selv om medlemsstaterne kunne anmode Kommissionen om at forlænge fristen for opfyldelse af standarderne indtil juni 2011. Sådanne undtagelser var underlagt til en række forhold. Det vigtigste er, at medlemsstaterne skulle fremlægge en luftkvalitetsplan, der beskriver de relevante reduktionsforanstaltninger i forlængelsesperioden og påvise, at de havde taget alle nødvendige skridt for at opnå overholdelse inden for den forlængede frist.

Tidligere var retssager mod medlemsstater, der ikke overholdt luftkvalitetskravene, baseret på en overtrædelse af direktivets artikel 13, som pålægger medlemsstaterne ikke at overskride grænseværdierne for PM 10. Den nye tilgang dækker dog også direktivets artikel 23. , der udfordrer mange medlemsstaters manglende evne til at udarbejde specifikke luftkvalitetsplaner, som bør indeholde passende foranstaltninger, således at overskridelsesperioden kan holdes så kort som muligt.

Implementering af EU-lovgivning er en prioritet for Kommissionen, især da unødvendige forsinkelser med at reducere skadelige forurenende stoffer kan betyde fortsat skade på menneskers sundhed.

 

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending