Følg os

Naturgas

EU skal betale sine gasregninger eller stå over for problemer hen ad vejen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

I 2017 skabte forordning EU 2017/1938 forpligtelser for medlemslandene til at sikre naturgasforsyningssikkerheden. Initiativet var inspireret af gaskrisen i 2009, som opstod, da Rusland og Ukraine ikke nåede at blive enige om gaspriserne, og gasleverancerne gennem Ukraine blev skåret ned. skriver Dick Roche.

På grund af Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 blev forordning EU 2022/1032 vedtaget, der opdaterer den tidligere lovgivning. 

Forordningen gav mandat til, at gaslagerfaciliteter skulle være fuldt beskæftiget for at "sikre (gas)forsyningssikkerheden", at faciliteterne ikke skulle "forblive ubrugte", og at lagerkapaciteten deles på tværs af Unionen "i en ånd af solidaritet".

De 18 medlemslande med underjordiske gaslagre skulle fylde faciliteterne til minimum 80 % af deres lagerkapacitet inden 1. november 2022. Fra 1. november 2023 ville målet blive sat til 90 %.

Medlemslandene uden etableret gaslagringsinfrastruktur var forpligtet til at acceptere bilaterale ordninger for tilstrækkelige mængder gas til, at de kunne oplagres i 'nabolande'.

Forordning EU 2022/1032 blev formelt underskrevet i lov af EU's medlovgivere den 29. juni 2022. EU's energikommissær Kardi Simson roste "solidaritetens ånd", der gjorde det muligt at foretage lovændringer på rekordtid.

Udbud og efterspørgsel

reklame

Med den nye lovgivning på plads blev aktører på det europæiske gasmarked i løbet af sommeren og efteråret 2022 forpligtet til at skaffe de nødvendige forsyninger til at opfylde de ambitiøse gaslagermål.

Da aktørerne i Europas gassektor kæmpede for at udfylde de obligatoriske gaslagermål steg priserne dramatisk. 

Den primære drivkraft bag den opadgående prisspiral var krigen i Ukraine og bekymringer om dens fortsatte indvirkning. Mængden af ​​gas, der blev købt for at opfylde EU's lagermål, var en anden accelerator.

Ved årsskiftet var EU's lagermål nået. Det kostede meget betydelige omkostninger. I januar 2023 anslår estimater påfyldningsomkostningerne for gaslager til mere end €120 milliarder.

Ved udgangen af ​​vintervarmesæsonen 2022-2023 var der vendt en vis ro til det europæiske gasmarked. En mild vinter og succes med at identificere og udnytte nye gaskilder drev priserne hurtigt ned.  

Priserne blev også påvirket af EU's enorme gasreserver. Ved slutningen af ​​fyringssæsonen 2022-2023 var næsten 50 % af Europas underjordiske gaslager fyldt. Mindre plads til at opbevare gas accelererede nedadgående priser.

Den kendsgerning, at næsten halvdelen af ​​Europas underjordiske gaslagerkapacitet allerede var udnyttet, udgjorde et særligt problem for EU's gasleverandører. Med mindre lagerplads end normalt til rådighed, havde de mindre kapacitet til at købe forsyninger ind på et tidspunkt, hvor gaspriserne traditionelt er på det laveste: en "mulighedsomkostning" med langsigtede konsekvenser.

En relateret og større hovedpine for Europas gasleverandører var, at den gas, de havde på lager, købt, da priserne steg opad, nu var meget betydeligt mindre værd, end den var, da den blev 'injiceret' i lageret.

Alt dette betød, at de gasleverandører, der havde spillet en afgørende rolle i at sikre, at EU havde tilstrækkelig gas i hånden til at komme igennem vintervarmesæsonen 2022-2023, befandt sig i et dilemma. De stod over for problemet med enten at finansiere omkostningerne ved at holde meget dyr gas på lager eller tage et massivt "hit" fra at sælge gassen til en brøkdel af omkostningerne ved at anskaffe den. For private leverandører betød begge muligheder en større økonomisk blødning eller endda konkurs.  

Kompensationsmekanismen

De, der udarbejdede EU's gaslagringsregler, var klar over, at indgrebene fra den private sektor, der var nødvendige for at nå ambitiøse gaslagringsmål, indebar risici.

For at imødegå disse risici og forhindre massive omkostninger i at blive væltet over på forbrugerne, forpligter forordningens artikel 6b, stk. opfyldelse af mål, som forordningen opstiller.

Den kompensationsmekanisme, der er forudset i forordningen, bør, hvis den er fuldt operationel, beskytte de gasleverandører, der spillede deres rolle i EU's bestræbelser på at komme igennem vinteren 2022-2023. Sådan gik tingene desværre ikke.

På 27th marts udsendte Kommissionen, som krævet i forordningen, sin rapport om driften af ​​gaslagringsordningerne.

Rapporten er tæt tegnet. Den giver "oversigter" over foranstaltninger truffet af medlemsstaterne for at opfylde lagerforpligtelser, over den tid, der er nødvendig for certificeringsprocedurer, over foranstaltninger, som Kommissionen har anmodet om for at sikre overholdelse af "påfyldningsbaner og påfyldningsmål" og en analyse af indvirkningen på gaspriserne og potentielle gasbesparelser.

Selvom rapporten indeholder imponerende statistisk materiale, er den tavs om kompensationsmekanismen. Ordet "kompensation" optræder kun én gang.

Hvis medlemsstaterne havde implementeret kompensationskravene som forudset i forordningen, ville det være forståeligt at tage tavshed. Overholdelsen af ​​forordningens kompensationskrav er dog alt andet end ensartet.  

Mange medlemsstater var langsomme til at indføre ordninger for at opfylde deres kompenserende forpligtelser.

I Bulgariens tilfælde har der ikke kun været en direkte undladelse af at finde frem til en rimelig ordning for at kompensere private leverandører, der støttede gaslagringsdrevet, men de indførte ordninger støtter den statsejede operatør Bulgargaz - til skade for private leverandører.

En byge i sidste øjeblik og et mangelfuldt resultat

I ugerne før den 28th marts møde i EU's Transport-, Telekommunikations- og Energiråd, spørgsmålet om kompensation optrådte gentagne gange i politiske erklæringer i Bulgarien.

I begyndelsen af ​​marts meddelte Bulgariens energiminister Rosen Histov, at han arbejdede sammen med interessenter for at finde en kompensationsmekanisme til at dække den meget dyre gas i Bulgariens underjordiske lager.

Dage før rådsmødet i marts foreslog Bulgariens præsident Rumen Radev, at EU skulle træde til for at støtte medlemslande, som Bulgarien, for at imødegå faldet i værdien af ​​den gas, der injiceres på lager. EU 'bid' ikke.

På tærsklen til rådsmødet meddelte minister Histov, at han planlagde at hæve omkostningerne til gas oplagret af Bulgarien med andre energiministre i Bruxelles. Gas var på dagsordenen for det råd - det behandlede forslag, der havde til formål at fastsætte fælles regler for det indre marked for vedvarende energi, naturgas og brint. 

To måneder efter mylderet af erklæringer mangler Bulgarien stadig at fremsætte forslag, der stemmer overens med kompensationsbestemmelserne i forordning EU 2022/1032.

I stedet for en ordning, der dækker alle gasleverandører, har den bulgarske administration udarbejdet en ordning, der giver lavrentelån på op til 400 millioner euro til den statsejede gasoperatør Bulgargaz, et selskab, der i 77 fik en bøde på 2018 millioner euro af EU-Kommissionen for blokering af konkurrenters adgang til nøglegasinfrastruktur i Bulgarien, i strid med EU's antitrustregler.

Lån under ordningen er ikke blevet stillet til rådighed for Bulgariens private gasleverandører, hvilket er et klart tilfælde af markedsforvridning. Disse virksomheder står over for potentiel konkurs, medmindre de bulgarske myndigheder giver dem adgang til de kæresteordninger, der er tilgængelige for Bulgargaz - selv som en midlertidig foranstaltning, indtil vedtagelsen af ​​en fuld kompensationsmekanisme.

Tid til at træde op til tallerkenen

Efter at have deltaget i den hurtige oprettelse af mekanismen for ordningen til sikring af EU's gasforsyninger i maj 2022 skal alle medlemslande nu fuldt ud "træde op til pladen" i spørgsmålet om kompensation og vedtage mekanismer, der er retfærdige og brugbare. Hvis en medlemsstat svigter i den henseende, skal Kommissionen træde til.

Ved at sikre naturgassikkerheden i en tid med enestående udfordring ydede gasindustrien en betydelig service, ikke kun for gasforbrugerne, men for den bredere europæiske økonomi.

Uden samarbejdet fra gasindustrien som helhed kunne regeringer alene ikke have nået de ambitiøse underjordiske lagermål.

Hvis et medlemsland ikke opfylder de kompensationsforpligtelser, der blev påtaget i 2022, sætter leverandører og især private gasleverandører i vanskelige, hvis ikke fatale økonomiske situationer.

Udover at være umoralsk er det ikke smart at sætte en finansiel pistol til hovedet på gasindustrien. Europa skal bevare alle de energiaktiver, det har. De private gasleverandører, der var nøglespillere i 2022, bliver nødvendige for at klare næste vinters udfordringer.

Kommissionen, Rådet og faktisk EU-Parlamentet i stedet for at hvile på laurbærrene over succesen med det, der blev opnået i det sidste år, er nødt til at vågne op til den virkelighed, at der skal arbejdes for at sikre, at alle medlemsstater lever. op til hele rækken af ​​krav – herunder de kompenserende forpligtelser – der blev underskrevet, da de vedtog forordning EU 2022/1032.

EU skal betale sine gasregninger eller stå over for problemer hen ad vejen.

Dick Roche er tidligere irsk minister for europæiske anliggender og tidligere miljøminister.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending