Følg os

Gazprom

Ruslands Gazprom-gasnedskæring knuser håbet efter kornaftalen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Ruslands Gazprom er indstillet på at skære yderligere ned i forsyningerne gennem sin største enkeltgasforbindelse til Tyskland, hvilket knuser håbet om, at en aftale om kornforsyninger vil mindske den økonomiske virkning af Ukraine-krigen.

Den Europæiske Union har anklaget Rusland for at ty til energiafpresning, mens Kreml siger, at gasafbrydelsen er resultatet af vedligeholdelsesproblemer og vestlige sanktioner.

Med henvisning til instruktionerne fra en industrivagthund sagde Gazprom mandag, at strømningen gennem Nord Stream 1 ville falde til 33 millioner kubikmeter om dagen fra kl. 0400 GMT onsdag. Det er halvdelen af ​​strømstrømmene, som allerede kun er 40 % af normal kapacitet.

Tyskland sagde, at det ikke så nogen teknisk grund til den seneste reduktion.

Politikere i Europa har gentagne gange sagt, at Rusland kunne afbryde gas denne vinter, et skridt, der ville bringe Tyskland ud i recession og føre til skyhøje priser for forbrugere, der allerede står over for smerteligt høje energipriser.

Præsident Vladimir Putin advarede i denne måned Vesten om, at fortsatte sanktioner risikerede at udløse katastrofale energiprisstigninger for forbrugere over hele verden. Europa importerer omkring 40 % af sin gas og 30 % af sin olie fra Rusland.

Stigende energipriser og en global mangel på hvede er nogle af de mest vidtrækkende konsekvenser af Ruslands invasion af Ukraine. De truer millioner i fattigere lande med sult.

reklame

Ukraine sagde mandag, at det håbede, at en FN-mægler aftale om at forsøge at lette fødevaremanglen ved at genoptage korneksporten fra Sortehavsregionen ville begynde at blive implementeret i denne uge.

Embedsmænd fra Rusland, Tyrkiet, Ukraine og FN blev fredag ​​enige om, at der ikke ville være nogen angreb på handelsskibe, der sejler gennem Sortehavet til Tyrkiets Bosporus-strædet og videre til markeder, og lovede at etablere et overvågningscenter.

Moskva tilsidesatte bekymringen om, at aftalen kunne blive afsporet af et russisk missilangreb på Ukraines havn i Odesa i lørdags og sagde, at den kun var rettet mod militær infrastruktur. Ukraines præsident Volodymyr Zelenskiy har fordømt angrebet som "barbari", der viser, at man ikke kan stole på Moskva.

En højtstående ukrainsk embedsmand sagde, at han håbede, at den første kornforsendelse fra Ukraine, en stor leverandør i verden, kunne foretages fra Chornomorsk i denne uge, med forsendelser fra andre havne nævnt i aftalen inden for to uger.

"Vi tror på, at vi i løbet af de næste 24 timer vil være klar til at arbejde for at genoptage eksporten fra vores havne," sagde viceinfrastrukturminister Yuriy Vaskov på et pressemøde.

Da krigen går ind i sin sjette måned, rapporterede det ukrainske militær om omfattende russisk beskydning i det østlige Ukraine natten over. Det sagde, at Moskva fortsatte med at forberede sig på et angreb på Bakhmut i den industrielle Donbas-region, som Rusland har til formål at beslaglægge på vegne af separatistiske fuldmagter.

Ukraine sagde, at dets styrker havde brugt USA-leverede HIMARS-raketsystemer til at ødelægge 50 russiske ammunitionslagre, siden de modtog våbnene i sidste måned. Rusland kommenterede ikke umiddelbart, men dets forsvarsministerium sagde, at dets styrker havde ødelagt et ammunitionslager til HIMARS-systemer.

Reuters kunne ikke uafhængigt verificere de russiske eller ukrainske udtalelser.

Ruslands Sortehavsflåde har blokeret korneksport fra Ukraine siden Moskvas invasion den 24. februar.

En FN-embedsmand kaldte fredagens aftale, det første diplomatiske gennembrud i konflikten, for en "de facto våbenhvile" for de skibe og faciliteter, der er omfattet af aftalen.

Moskva nægter ansvaret for fødevarekrisen og giver vestlige sanktioner skylden for at bremse sin fødevare- og gødningseksport og Ukraine for at udvinde tilgangen til sine havne. Ifølge fredagens aftale vil piloter guide skibe langs sikre kanaler.

Ukraines militær sagde, at to Kalibr-missiler affyret lørdag fra russiske krigsskibe ramte området ved en pumpestation i Odesa-havnen, og to andre blev skudt ned af luftforsvarsstyrker. De ramte ikke kornopbevaringsområdet eller forårsagede væsentlig skade.

Rusland sagde, at angrebene havde ramt et ukrainsk krigsskib og et våbenlager i Odesa med præcisionsmissiler.

"Dette bør ikke påvirke - og vil ikke påvirke - begyndelsen af ​​forsendelser," sagde Kreml-talsmand Dmitry Peskov.

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov talte under en rundrejse i flere afrikanske lande, og sagde, at der ikke var nogen barrierer for eksport af korn, og intet i aftalen forhindrede Moskva i at angribe militær infrastruktur i Ukraine.

Før invasionen og de efterfølgende sanktioner tegnede Rusland og Ukraine sig for næsten en tredjedel af den globale hvedeeksport. Peskov sagde, at FN skal sikre, at grænserne for russisk gødning og anden eksport blev ophævet, for at kornaftalen kan fungere.

Putin kalder krigen for en "særlig militær operation", der sigter mod at demilitarisere Ukraine og udrydde farlige nationalister. Kyiv og Vesten kalder dette et grundløst påskud for en aggressiv jordfangst.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending