Følg os

Energisikkerhed

Høje gaspriser i Europa gør LPG til et lokkende alternativ

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Liquid petroleum gas er et væsentligt billigere – og grønnere – brændstof.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i European Business Magazine

Naturgaspriserne mere end fordoblet år-til-år for nogle EU-lande, ifølge Eurostat. Den europæiske selvbegrænsning på at købe russisk olie og gas har forværret den igangværende energikrise. Virksomheder lige fra kemikalieproducenten BASF til stålproducenten ArcelorMittal har reduceret produktionen i Europa på grund af høje energiomkostninger og satser på Nordamerika for ekspansion.

Inflationen i eurozonen steg til rekordhøje 10.7 % i oktober, ledet af stigende brændstofpriser. EU-landene sænker opvarmningstemperaturen i offentlige bygninger, begrænser brugen af ​​varmt vand og begrænser belysning af monumenter til skære energiforbruget med et mål på 15 %. Almindelige europæiske husholdninger betaler prisen, hvilket afspejles i skyhøje elregninger.

Brugen af ​​flydende petroleumsgas (LPG), et væsentligt billigere alternativ til naturgas, er med til at afhjælpe denne situation. Hvad er LPG helt præcist? Det er en komprimeret gas, som indeholder propan, butan eller en blanding af de to, og som bruges enten som brændstof eller som råmateriale til kemisk syntese. Produceret af gasformige rester fra olieproduktion er LPG et brændstof med lavt kulstofindhold.

LPG kan bruges til opvarmning, især i landdistrikter, der ligger uden for naturgasnettet, såvel som til gamle og historiske bygninger, som er svære at dekarbonisere uden væsentligt at renovere eller genopbygge dem. Høje priser på naturgas i Europa har gjort LPG til et lokkende alternativ for europæiske raffinaderier og petrokemiske producenter, hvoraf mange står med tab.

Polen er især afhængig af forsyninger fra Rusland, som tegner sig for to tredjedele af landets LPG-import. Et potentielt tab af denne ressource vil påvirke den polske økonomi i højere grad end andre EU-medlemmer. Hovedalternativet – at forsyne Polen fra Nordøsteuropa – ville være logistisk kompliceret, dyrt og utilstrækkeligt til at opfylde landets behov, ifølge brancheanalytikere.

reklame

Rusland eksporterede omkring 4.6 millioner tons LPG sidste år, hvilket svarer til mindre end 3.5 milliarder dollars, hvor hovedparten af ​​forsendelserne går til Europa. Dette er et nichemarked i forhold til russiske oliemængder. Over for handelsrestriktioner i Europa er nogle russiske producenter begyndt at omdirigere LPG-salg til Tyrkiet og Asien, selvom økonomien ved disse forsendelser er ringere. Alligevel er det af gensidige økonomiske interesser vigtigt at opretholde russiske LPG-forsendelser til Europa, især for Polen.

Det er også værd at huske på, at LPG er et grønt brændstof, som er med til at lette Europas overgang til dekarbonisering. Og selvom energiomstillingen midlertidigt er faldet ud af prioriteringslisten for nogle lande, er prisfordelen ved LPG svær at ignorere. LPG koster omkring 40 % af prisen på naturgas. Dets brug kan sænke brændstofomkostninger og forbrugsregninger betydeligt for utallige europæiske husholdninger på et tidspunkt, hvor få andre alternativer er på bordet.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending