Følg os

Energi

Eurelectric: EU's elproduktion grønnere end nogensinde før

DEL:

Udgivet

on

Produktionen af ​​ren elektricitet i Europa sætter rekorder. I første halvdel af 2024 udgjorde vedvarende energi mere end 50 % af al elproduktion i Europa, mens atomkraft udgjorde en stabil andel på 24 % - ifølge de seneste tal fra Eurelectric's eldataplatform. Efterspørgslen efter strøm er dog fortsat lav på grund af træg vækst, afindustrialisering og mildt vejr. Stimulering af efterspørgslen efter elektricitet vil være altafgørende for at sikre fortsatte investeringer i ren produktion.

Europas elproduktion dekarboniseres i et uset tempo. De seneste tal fra Eurelectric's Electricity Data Platform, ELDA, viser, at 74 % af den elektricitet, der blev produceret i EU i første halvdel af 2024, kom fra vedvarende og kulstoffattige energikilder. Dette er en markant stigning i forhold til andelen på 68 % i 2023. Hovedårsagerne bag dette bemærkelsesværdige resultat var en hidtil uset tilstrømning af vedvarende energi på nettet kombineret med stabiliseringen af ​​atomflåden.

”Forandringstempoet er imponerende. Disse tal dokumenterer, at elselskabernes dekarboniseringsindsats er år foran enhver anden sektor” - sagde generalsekretær for Eurelectric, Kristian Ruby.

Mens tallene på udbudssiden er lovende, kan det samme ikke siges om efterspørgsel efter el. I første halvdel af 2023 faldt strømefterspørgslen i EU med 3.4 % sammenlignet med samme periode i 2022 og er fortsat lav i 2024 - 2.6 % lavere end i 1. halvår 2022. Denne tendens skyldes hovedsageligt, at industrien flytter til udlandet, varmere temperaturer , energibesparelser og langsom økonomisk vækst.

"Års stagnation i efterspørgslen efter elektricitet er nu blevet til et regulært fald. Politikere skal omgående støtte optagelsen af ​​elektricitet for at give de nødvendige investeringssignaler til ren produktion,” tilføjede Kristian Ruby. 

For at gøre dette opfordrer Eurelectric den nye Kommission til at foreslå en Handlingsplan for elektrificering inden for de første 100 dage af dets mandat med et vejledende mål på 35 % for 2030 og en klar elektrificeringsindikator, der skal indføres i EU-landenes nationale energi- og klimaplaner (NECP'er) for at overvåge og levere fremskridt på stedet. Manglende handling kan resultere i, at EU's klimamål ikke overholdes, at produktionen af ​​vedvarende energi begrænses, og at investeringerne i den førende sektor af energiomstillingen bremses.

reklame

Eldataplatformen, ELDA, drevet af Eurelectric, er branchens benchmark for pålidelige eldata. Ved at indsamle over 16 millioner individuelle datapunkter årligt fra en række uafhængige kilder, herunder ENTSO-E samt officielle EU-statistikker, behandles dataene af Eurelectric efterretningsteamet og valideres af brancheeksperter. Således giver platformen uovertruffen aktualitet og nøjagtighed for eldata.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending