Følg os

Energi

Energichartertraktat: EU meddeler sin tilbagetrækning

DEL:

Udgivet

on

Den Europæiske Union har taget det sidste og formelle skridt med at forlade energichartertraktaten. Formanden for Rådet, repræsenteret ved det belgiske formandskab og på vegne af Unionen, gav skriftlig meddelelse til depositaren for energichartertraktaten om Unionens udtræden af ​​traktaten. Tilbagetrækningen træder i kraft et år efter, at depositaren har modtaget meddelelsen.

"Takket være det politiske kompromis, der er fundet mellem medlemslandene, kendt som den belgiske køreplan, vil EU og Euratom forlade energichartertraktaten om et år", sagde Tinne Van der Straeten, belgisk energiminister. "Resterende medlemslande vil være i stand til at støtte den moderniserede traktat. Dette afspejler essensen af ​​arbejdet i Rådet; at kunne opnå afbalancerede løsninger gennem konstruktive forhandlinger og kompromis”.

Med de to beslutninger, der blev vedtaget den 30. maj 2024, gav Rådet for Den Europæiske Union det endelige grønt lys for, at EU og Euratom forlader energichartertraktaten; samtidig vil de resterende medlemslande være i stand til at støtte dens modernisering, når de bliver stemt under den næste energicharterkonference. Disse beslutninger hænger sammen, da de udgør de to søjler i et politisk kompromis kendt som den belgiske køreplan for energichartertraktaten.

Energichartertraktaten er en multilateral aftale, der trådte i kraft i 1998, og som blandt andet indeholder bestemmelser om investeringsbeskyttelse, tvistbilæggelse, transit og handel i energisektoren.

Den 7. juli 2023 fremlagde Kommissionen et forslag til rådsafgørelse om Unionens udtræden af ​​energichartertraktaten sammen med et lignende forslag for Euratom, da den fandt det ikke længere foreneligt med EU's klimamål i henhold til European Green Deal og Paris-aftalen, overvejende på grund af bekymringer over fortsatte investeringer i fossile brændstoffer.

Den 1. marts 2024 foreslog Kommissionen to udkast til rådsafgørelser om den holdning, der skal indtages på vegne af henholdsvis Den Europæiske Union og Euratom på det relevante møde i energicharterkonferencen, og om, at de resterende medlemslande skal godkende eller ikke modsætte sig moderniseret energichartertraktat.

reklame

De fire afgørelser blev formelt vedtaget den 30. maj 2024 som de to søjler i et kompromis, der blev indgået i Rådet.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending