Følg os

Energi

Eksklusivt: Von der Leyen flyver til Baku for at indgå en gasaftale med Aserbajdsjan

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

EU Reporter kan afsløre, at en aftale om at øge Europas gasimport fra Aserbajdsjan er nært forestående. Kommissionens formand Ursula von der Leyen forventes at flyve til Baku så snart mandag for at indgå en aftale. Det har til formål at reducere EU's afhængighed af russisk energi og afhjælpe forventet gasmangel denne vinter, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Den Europæiske Unions søgen efter energisikkerhed er ved at tage et vigtigt skridt fremad, med en aftale, der i det væsentlige vil forpligte Aserbajdsjan til at levere - og Europa til at købe - så meget gas, som kan transporteres gennem rørledningsnettet. Europa-Kommissionen har været opsat på at gå forrest i denne proces, da den ser samarbejde mellem medlemslandene som den bedste måde at håndtere gasmangel forårsaget af reduktioner i forsyningerne fra Rusland.

Denne paneuropæiske tilgang vil blive symboliseret ved, at præsident von der Leyen flyver til Baku for at underskrive aftalen med præsident Aliyev. Hun skal ifølge kilder i Kommissionen ankomme dertil på mandag.

Et udkast til aftalememorandum med Aserbajdsjan er blevet rundsendt af Kommissionen til de involverede regeringer. Det hedder det, at "Siderne stræber efter at støtte bilateral handel med naturgas, herunder gennem eksport til EU, via den sydlige gaskorridor, på mindst 20 milliarder kubikmeter gas årligt inden 2027, i overensstemmelse med kommerciel levedygtighed og markedsefterspørgsel ".

Der er udarbejdet hasteplaner for at øge kapaciteten i den sydlige gaskorridor, som involverer rørledninger på tværs af Aserbajdsjan, Georgien, Tyrkiet og Grækenland, hvor en gren krydser Adriaterhavet til Italien og en anden forsyner Bulgarien. Den tyrkiske rørledning vil udvide fra 16 milliarder kubikmeter om året til 31 milliarder og den transadriatiske rute fra 10 milliarder til 20 milliarder.

Energikommissær Kadri Simson, som også ventes til Baku i denne måned, har tidligere bemærket, at Aserbajdsjan har "trappet op og støttet" EU og er "en pålidelig og betroet partner". Kommissionen har også udarbejdet en 'plan for reduktion af gasefterspørgslen' for at hjælpe Europa med at komme igennem næste vinter.

I 2021 blev der pumpet 155 milliarder kubikmeter gas fra Rusland til EU, 40 % af EU's forbrug af dets foretrukne brændstof. Det er håbet, at økonomiske foranstaltninger på den ene side og aftalen med Aserbajdsjan på den anden side, plus forsyninger fra både EU og ikke-EU kilder i Nordsøen, samt flydende naturgas fra længere væk, vil gøre det muligt at klare tabet af mere end to tredjedele af den russiske gasforsyning.

reklame

Reduktionen er naturligvis en konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine og EU's reaktion, men den er ikke en direkte konsekvens af sanktioner, som ikke begrænser gasimporten. I modsætning til olie, som er afgørende for Ruslands udenlandske indtjening og målet for en aftale fra Det Europæiske Råd om drastisk at reducere importen inden årets udgang, er gas et økonomisk våben i Ruslands hænder.

Det kan bære tabet af gasindtægter, som er en femtedel af, hvad olie producerer. Rusland reducerer klart leverancerne for at forhindre EU-landene i at genopbygge deres reserver. Russiske forsøg på at give EU-borgere en kold vinter og skabe desillusion om solidariteten med Ukraine bliver mødt med presserende skridt for at frustrere Moskvas strategi.

Der vil være et hastetopmøde den 28. juli. At vende tilbage fra Baku med en aftale vil være et stort løft for præsident von der Leyens bestræbelser på at holde medlemslandene forenet bag Kommissionens bestræbelser på at møde Rusland uden at forårsage mere økonomisk smerte og sociale problemer end nationale regeringer mener, at deres lande kan klare det.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending