Slut med os

Energi

Nord Stream-2 og amerikanske sanktioner 

DEL:

Udgivet

on

Washingtons trusler om sanktioner mod Nord Stream-2-projektet er intet andet end forsøg på at fjerne Rusland fra det europæiske gasmarked med ikke-markedsinstrumenter. Dette blev udtalt af lederen af ​​Gazprom-eksport ("datter" af Gazprom PJSC) Elena Burmistrova, der talte ved online-konference, skriver Alexi Ivanov, Moskva-korrespondent.

"Desværre er der en yderligere trussel, som i stigende grad påvirker vores samarbejde er en politisk konfrontation generelt, og især truslen om amerikanske sanktioner mod Nord Stream-2," sagde hun.

Ifølge Burmistrova har amerikanske leverandører af flydende naturgas (LNG) forstyrret det europæiske marked og er ude af stand til at stabilisere ham. "Nu forsøger USA at fjerne Rusland ved hjælp af ikke-markedsinstrumenter," mener topchefen.

reklame

Amerikanske trusler om at indføre sanktioner mod Nord stream 2 er forsøg på at fjerne Rusland fra det europæiske gasmarked med ikke-markedsinstrumenter, sagde Elena Burmistrova.

Tidligere sagde den russiske ambassadør i De Forenede Stater Anatoly Antonov, at den amerikanske sides handlinger i forhold til "Nord stream - 2" er forårsaget af ønsket om at få Moskva til at betale for en uafhængig udenrigspolitik.

I mellemtiden fandt Danmark i begyndelsen af ​​oktober en måde at omgå amerikanske sanktioner mod Nord Stream-2. Ifølge mange nyhedsrapporter gav København, der havde trukket fødderne i mange år med tilladelse til at bygge røret, klarsignal for dets drift på forhånd, og hvordan dette ville påvirke gennemførelsen af ​​projektet.

reklame

Den første dag i den nye polske regerings arbejde, hvor stillingen som vicepremierminister med ansvar for national sikkerhed blev givet til Russophobe Jaroslaw Kaczynski, sagde lederen af ​​den polske antitrustregulator UOKiK Tomasz Krustny, at hans afdeling havde afsluttet undersøgelse af Nord Stream-2 dagen før og besluttede at pålægge en bøde på 29 milliarder zloty ($ 7.6 mia.) på Ruslands Gazprom. I Warszawa er de overbeviste om, at projektdeltagerne tidligere skulle have underrettet UOKiK og modtaget samtykke.

”Vi taler om byggeri uden samtykke fra Antimonopol, den tyske kansler Angela Merkel, fremsætter lignende udtalelser:” Vi har forskellige synspunkter på Nord stream-2. Vi betragter dette projekt som et økonomisk projekt. Vi er for diversificering. Projektet udgør ikke en trussel mod diversificeringen, "sagde politikeren på et møde med den polske premierminister Mateusz Morawiecki i februar 2020.

Tyskerne er virkelig for diversificering. Den tyske energidoktrin for de næste tre år henviser til opførelsen af ​​terminaler til modtagelse af flydende naturgas (LNG). Kort sagt ville Berlin importere brændstof fra andre leverandører: amerikanere eller Qataris. Dette ser noget underligt ud i betragtning af de nuværende forbindelser mellem Tyskland og Gazprom (hvor Tyskland har enhver chance for at blive en nøgleaktør på det europæiske energimarked). Samtidig er LNG-prisen bestemt dyrere end hovedgas. For ikke at nævne, at opførelsen af ​​LNG-infrastruktur også koster penge (mindst 500 millioner euro for en terminal i Brunsbuttel, ifølge Bloomberg).

På den anden side foreskriver den samme tyske energidoktrin en fuldstændig afvisning af brugen af ​​kul (inden 2050). Dette gøres af miljømæssige årsager. Kul er et billigt brændstof, men dets anvendelse er farligt på grund af skadelige stoffer, der frigives i atmosfæren. Gas er en meget mere sikker type brændstof for miljøet. Det viser sig, at efterspørgslen efter det fra Tyskland vil vokse, men tyskerne vil ikke være i stand til at imødekomme deres gasbehov ved at importere LNG fra USA og Qatar. Mest sandsynligt er Berlins planer for flydende naturgas kun et skridt til at diversificere forsyningerne, men landet vil ikke være i stand til at nægte russisk brændstof, siger eksperter ..

Tyskland har altid været den største lobbyist til opførelsen af ​​Nord Stream-2. Dette er forståeligt: ​​efter at gasrørledningen er taget i brug, bliver Tyskland det største gasknudepunkt i Europa og får både politiske point og økonomiske strømme. To tyske virksomheder deltager i opførelsen af ​​den anden filial af Nord stream: E.ON og Wintershall (begge har 10% hver).

Forleden dag hævdede den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, at gasrørledningsprojektet er økonomisk. "Nord stream-2 er et projekt inden for den private økonomi. Dette er et rent kommercielt, økonomisk projekt," blev Maas citeret af TASS.

Tysklands kansler Angela Merkel fremsætter lignende udtalelser: "Vi har forskellige synspunkter på Nord stream. Vi betragter dette projekt som et økonomisk. Vi er for diversificering. Projektet udgør ikke en trussel mod diversificeringen," sagde politikeren på et møde. med den polske premierminister Mateusz Morawiecki i februar 2020.

Det ser ud til, at ingen andre i Europa bekymrer sig om spørgsmålet om amerikanske sanktioner i forbindelse med opførelsen af ​​Nord stream - 2 gasrørledningen. De har længe forstået, at deres egne økonomiske interesser er meget vigtigere end amerikanske påstande, og derfor forsøger de at overvinde det amerikanske pres på enhver mulig måde af hensyn til deres økonomiske fordele.

El sammenkobling

Kommissionen godkender en fransk ordning på 30.5 mia.EUR til støtte for produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har i henhold til EU-reglerne for statsstøtte godkendt en fransk støtteordning til støtte for vedvarende elproduktion. Foranstaltningen vil hjælpe Frankrig med at nå sine mål for vedvarende energi uden unødigt at fordreje konkurrencen og vil bidrage til det europæiske mål om at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”Denne bistandsforanstaltning vil stimulere udviklingen af ​​vigtige vedvarende energikilder og støtte en overgang til en miljømæssig bæredygtig energiforsyning i tråd med EU's Green Deal-mål. Udvælgelsen af ​​modtagerne gennem en konkurrencedygtig udbudsproces vil sikre den bedste værdi for skatteydernes penge og samtidig opretholde konkurrencen på det franske energimarked. ” 

Den franske ordning

reklame

Frankrig meddelte Kommissionen, at den havde til hensigt at indføre en ny ordning til støtte for elektricitet produceret fra vedvarende energikilder, nemlig til landoperatører af sol-, landvind- og vandkraftanlæg. Ordningen giver støtte til disse operatører, der tildeles via konkurrencedygtige bud. Foranstaltningen omfatter især syv udbudstyper på i alt 34 GW ny vedvarende energikapacitet, der vil blive organiseret mellem 2021 og 2026: (i) sol på jorden, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, iv) vandkraftanlæg, v) innovativ sol, vi) eget forbrug og vii) et teknologineutralt udbud. Støtten har form af en præmie oven på elmarkedsprisen. Foranstaltningen har et foreløbigt samlet budget på omkring 30.5 mia.EUR. Ordningen er åben indtil 2026, og der kan udbetales støtte i højst 20 år, efter at den nye vedvarende installation er tilsluttet nettet.

Kommissionens vurdering

Kommissionen vurderede foranstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler, især 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi.

reklame

Kommissionen fandt, at støtten er nødvendig for yderligere at udvikle vedvarende energiproduktion for at opfylde Frankrigs miljømål. Det har også en tilskyndelseseffekt, da projekterne ellers ikke ville finde sted i mangel af offentlig støtte. Desuden er støtten proportional og begrænset til det nødvendige minimum, da støtteniveauet fastsættes gennem konkurrencedygtige bud. Derudover fandt Kommissionen, at de positive virkninger af foranstaltningen, især de positive miljøeffekter, opvejer eventuelle mulige negative virkninger med hensyn til konkurrencefordrejning. Endelig forpligtede Frankrig sig også til at gennemføre en efterfølgende evaluering for at vurdere funktionerne og implementeringen af ​​ordningen for vedvarende energi.

På dette grundlag konkluderede Kommissionen, at den franske ordning er i tråd med EU's statsstøtteregler, da den vil lette udviklingen af ​​vedvarende elektricitetsproduktion fra forskellige teknologier i Frankrig og reducere drivhusgasemissioner i tråd med European Green Deal og uden unødigt at fordreje konkurrencen.

Baggrund

Kommissionens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi give medlemsstaterne mulighed for at støtte produktionen af ​​elektricitet fra vedvarende energikilder på visse betingelser. Disse regler har til formål at hjælpe medlemslandene med at nå EU's ambitiøse energi- og klimamål til de mindst mulige omkostninger for skatteydere og uden unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked.

Vedvarende direktiv Energi af 2018 etablerede et bindende mål for vedvarende energi på EU-plan på 32% inden 2030. Med Europæisk Green Deal-kommunikation i 2019 forstærkede Kommissionen sine klimaambitioner og satte et mål om ingen nettoemission af drivhusgasser i 2050. Den for nylig vedtagne Den europæiske klimarov, der fastlægger målsætningen om klimaneutralitet i 2050 og indfører det mellemliggende mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030, lægge grunden til 'passer til 55' lovgivningsforslag vedtaget af Kommissionen den 14. juli 2021. Blandt disse forslag har Kommissionen fremlagt en ændring af direktivet om vedvarende energi, der sætter et øget mål om at producere 40% af EU-energi fra vedvarende kilder inden 2030.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.50272 i statsstøtte register om Kommissionens konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Læs

Energi

USA og Tyskland slår Nord Stream 2-rørledningsaftale for at skubbe russisk 'aggression' tilbage

Udgivet

on

By

Arbejdstagere ses på byggepladsen for Nord Stream 2 gasrørledningen nær byen Kingisepp, Leningrad-regionen, Rusland, 5. juni 2019. REUTERS / Anton Vaganov / File Photo

USA og Tyskland har afsløret en aftale om Nord Stream 2 gasrørledningen, hvorunder Berlin lovede at reagere på ethvert forsøg fra Rusland om at bruge energi som et våben mod Ukraine og andre central- og østeuropæiske lande, skriver Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom og Doyinsola Oladipo.

Pagten sigter mod at afbøde, hvad kritikere betragter som strategiske farer ved rørledningen på 11 milliarder dollars, nu 98% færdig, bygget under Østersøen til at transportere gas fra Ruslands arktiske region til Tyskland.

Amerikanske embedsmænd har modsat sig rørledningen, som giver Rusland mulighed for at eksportere gas direkte til Tyskland og potentielt afskære andre nationer, men præsident Joe Bidens administration har valgt ikke at forsøge at dræbe den med amerikanske sanktioner.

reklame

I stedet har den forhandlet pagten med Tyskland, der truer med at pålægge Rusland omkostninger, hvis det søger at bruge rørledningen til at skade Ukraine eller andre lande i regionen.

Men disse tiltag syntes tilsyneladende at have gjort lidt for at berolige frygt i Ukraine, som sagde, at de bad om samtaler med både Den Europæiske Union og Tyskland om pipeline. Aftalen står også over for politisk modstand i USA og Tyskland.

En fælles erklæring om detaljerne i aftalen sagde, at Washington og Berlin var "forenede i deres beslutsomhed om at holde Rusland ansvarlig for dets aggression og ondartede aktiviteter ved at pålægge omkostninger via sanktioner og andre værktøjer."

reklame

Hvis Rusland forsøger at "bruge energi som et våben eller begå yderligere aggressive handlinger mod Ukraine", vil Tyskland tage skridt på egen hånd og presse på for handlinger i EU, herunder sanktioner, "for at begrænse russiske eksportkapaciteter til Europa inden for energisektoren, "erklæringen sagde.

Den detaljerede ikke specifikke russiske handlinger, der ville udløse et sådant skridt. "Vi valgte ikke at give Rusland et køreplan med hensyn til, hvordan de kan unddrage sig den forpligtelse til at skubbe tilbage," sagde en højtstående embedsmand fra udenrigsministeriet til journalister, der talte på betingelse af anonymitet.

”Vi vil også helt sikkert se på at holde fremtidige tyske regeringer ansvarlige for de forpligtelser, de har givet i dette,” sagde embedsmanden.

I henhold til aftalen vil Tyskland "udnytte al tilgængelig gearing" til at forlænge gas-transitaftalen mellem Rusland og Ukraine, en kilde til store indtægter til Ukraine, der udløber i 10.

Tyskland vil også bidrage med mindst 175 millioner dollars til en ny $ 1 milliard "Grøn fond for Ukraine" med det formål at forbedre landets energiuafhængighed.

Ukraine sendte notater til Bruxelles og Berlin, hvori de opfordrede til konsultationer, sagde udenrigsminister Dmytro Kuleba i en tweet, idet han tilføjede rørledningen "truer Ukraines sikkerhed." Læs mere.

Kuleba udsendte også en erklæring med Polens udenrigsminister, Zbigniew Rau, og lovede at arbejde sammen for at modsætte sig Nord Stream 2.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskiy sagde, at han glædede sig til en "ærlig og levende" diskussion med Biden om rørledningen, når de to mødes i Washington næste måned. Besøget blev annonceret af Det Hvide Hus onsdag, men pressesekretær Jen Psaki sagde, at tidspunktet for meddelelsen ikke var relateret til rørledningsaftalen.

Den tyske kansler Angela Merkel talte telefonisk med den russiske præsident Vladimir Putin timer før frigivelsen af ​​aftalen, sagde den tyske regering og sagde Nord Stream 2 og gastransit via Ukraine var blandt emnerne.

Rørledningen havde hængt over forbindelserne mellem USA og Tyskland, siden tidligere præsident Donald Trump sagde, at det kunne gøre Tyskland til et "gidsler for Rusland" og godkendte nogle sanktioner.

Den tyske udenrigsminister Heiko Maas sagde på Twitter, at han var "lettet over, at vi har fundet en konstruktiv løsning".

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov, der blev spurgt om de rapporterede detaljer i aftalen tidligere på onsdag, sagde, at enhver trussel om sanktioner mod Rusland ikke var "acceptabel" ifølge Interfax nyhedsbureau.

Allerede før den blev offentliggjort, dræbte lækkede detaljer i aftalen kritik fra ome-lovgivere i både Tyskland og USA.

Den republikanske senator Ted Cruz, der har afholdt Bidens ambassadørkandidater på grund af hans bekymring over Nord Stream 2, sagde, at den rapporterede aftale ville være "en geopolitisk sejr for Putin og en katastrofe for USA og vores allierede."

Cruz og nogle andre lovgivere på begge sider af midtergangen er rasende over den demokratiske præsident for at give afkald på kongresmedicinske sanktioner mod rørledningen og arbejder på måder at tvinge administrationens hånd på sanktioner ifølge kongressens hjælpere.

Den demokratiske senator Jeanne Shaheen, der sidder i Senatets udenrigsrelaterede komité, sagde, at hun ikke var overbevist om, at aftalen ville afbøde virkningen af ​​rørledningen, som hun sagde "bemyndiger Kreml til at sprede sin ondartede indflydelse i hele Østeuropa."

”Jeg er skeptisk over for, at det vil være tilstrækkeligt, når nøglespilleren ved bordet - Rusland - nægter at spille efter reglerne,” sagde Shaheen.

I Tyskland kaldte de øverste medlemmer af miljøpartiet De Grønne partiet den rapporterede aftale for "et bittert tilbageslag for klimabeskyttelse", der ville gavne Putin og svække Ukraine.

Biden-administrationens embedsmænd insisterer på, at rørledningen var så tæt på at være færdig, da de tiltrådte i januar, at der ikke var nogen måde for dem at forhindre, at den blev afsluttet.

"Vi tror bestemt, at der er mere, som den tidligere administration kunne have gjort," sagde den amerikanske embedsmand. "Men ved du, vi lavede det bedste ud af en dårlig hånd."

Læs

Hviderusland

Hviderusland går videre med atomprojektet på trods af en vis modstand

Udgivet

on

På trods af modstand i nogle kvartaler er Hviderusland blevet det seneste i et voksende antal lande, der bruger atomkraft.

Hver insisterer nukleare producerer ren, pålidelig og omkostningseffektiv elektricitet.

EU støtter sikker nuklear produktion, og et af de nyeste anlæg er i Hviderusland, hvor den første reaktor i landets første atomkraftværk nogensinde blev tilsluttet det nationale net og tidligere i år startede fuldt ud kommerciel drift.

reklame

Det hviderussiske kernekraftværk, også kendt som Astravets-anlægget, vil have to driftsreaktorer med en samlet produktionskapacitet på ca. 2.4 GW, når de er færdige i 2022.

Når begge enheder har fuld effekt, vil 2382 MWe-anlægget undgå emission af mere end 14 millioner ton kuldioxid hvert år ved at erstatte kulstofintensiv produktion af fossile brændstoffer.

Hviderusland overvejer opførelse af et andet atomkraftværk, som yderligere vil reducere dets afhængighed af importerede fossile brændstoffer og flytte landet tættere på nul-nul.

reklame

I øjeblikket er der omkring 443 atomkraftreaktorer i 33 lande, der leverer ca. 10% af verdens elektricitet.

Cirka 50 kraftreaktorer er i øjeblikket under opførelse i 19 lande.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internationale organisation, der repræsenterer den globale nukleare industri, sagde: ”Beviset er ved at blive stigende, for at vi kan fortsætte med en bæredygtig energibane med lavt kulstofindhold, for at vi hurtigt kan accelerere mængden af ​​nye nuklear kapacitet bygget og forbundet til nettet globalt. 2.4 GW ny kernekapacitet i Hviderusland vil være et vigtigt bidrag til at nå dette mål. ”

Hviderusland-anlægget har haft fortsat modstand fra nabolandet Litauen, hvor embedsmænd har givet udtryk for bekymring over sikkerhed.

Det hviderussiske energiministerium har sagt, at anlægget, når det er fuldt operationelt, vil levere omkring en tredjedel af landets elektricitetsbehov.

Anlægget koster angiveligt omkring 7-10 milliarder dollars.

På trods af bekymring fra nogle MEP'er, der har startet en stærk lobbyvirksomhedskampagne mod det hviderussiske anlæg, har internationale vagthunde, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) hilst velkommen projektets afslutning.

IAEA-ekspertholdet har for nylig afsluttet en rådgivende mission om nuklear sikkerhed i Hviderusland, udført på anmodning af den hviderussiske regering. Målet var at gennemgå den nationale sikkerhedsordning for nukleart materiale og tilknyttede faciliteter og aktiviteter, og besøget omfattede en gennemgang af fysiske beskyttelsesforanstaltninger implementeret på stedet, sikkerhedsaspekter i forbindelse med transport af nukleart materiale og computersikkerhed.

Holdet, der omfattede eksperter fra Frankrig, Schweiz og Det Forenede Kongerige, konkluderede, at Hviderusland havde etableret en nuklear sikkerhedsregime i overensstemmelse med IAEAs vejledning om det grundlæggende i nuklear sikkerhed. Der blev identificeret god praksis, der kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for at styrke deres nukleare sikkerhedsaktiviteter.

IAEA's afdeling for nuklear sikkerhedsdirektør Elena Buglova sagde: ”Ved at være vært for en IPPAS-mission har Hviderusland demonstreret sit stærke engagement og fortsatte bestræbelser på at styrke sit nationale nukleare sikkerhedsregime. Hviderusland har også bidraget til at forfine IPPAS-metoder i de seneste måneder, især ved at foretage en pilot-selvvurdering af dets nukleare sikkerhedsregime som forberedelse til missionen. ”

Missionen var faktisk den tredje IPPAS-mission, der var vært for Hviderusland, efter to, der fandt sted i henholdsvis 2000 og 2009.

På trods af bestræbelserne på at give forsikringer er der stadig bekymringer over sikkerheden i den nukleare industri.

Den franske energiekspert Jean-Marie Berniolles indrømmer, at ulykker på atomkraftværker gennem årene har "dybt ændret" Europas opfattelse af atomkraftværker, "omdannet det, der skulle have været en af ​​de mest bæredygtige elproduktionskilder, til et lyn for kritik".

Han sagde: "Dette er bevis på et stadig mere ideologisk plettet synspunkt, der er helt skilt fra videnskabelige fakta."

Frankrig er et land, der er faldet ud af kærlighed til nuklear teknologi, der kulminerede i 2015-loven om energiomstillingen for grøn vækst, hvor det forventes, at andelen af ​​nukleart udstyr i Frankrigs energimix falder til 50% (ned fra ca. 75%) med 2025.

Der er mange, der hævder, at dette vil være umuligt at opnå. 

Berniolles siger, at Hviderusland-anlægget er "et andet eksempel på, hvordan nuklear sikkerhed udnyttes for at forhindre, at NPP'er opnår fuld og rettidig drift".

Han sagde: "Selvom det ikke er en EU-medlemsstat, krævede flere MEPS på opfordring fra Litauen i februar 2021, at Hviderusland suspenderede projektet på grund af formodede sikkerhedsproblemer."

Sådanne krav fremsættes fortsat inderligt, selv efter at Den Europæiske Nukleare Sikkerhedsreguleringsgruppe (ENSREG) sagde, at sikkerhedsforanstaltningerne ved Astravets er helt i tråd med europæiske standarder. Den peer-reviewed rapport - offentliggjort efter omfattende stedbesøg og sikkerhedsevalueringer - sagde, at reaktorerne såvel som NPP's placering er "ingen grund til bekymring".

Faktisk erklærede IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europa-Parlamentet, at: "Vi har haft kontakt med Hviderusland i lang tid," "vi er til stede i marken hele tiden", og IAEA har fundet "god praksis" og ting der kan forbedres, men vi har ikke fundet nogen grund til, at anlægget ikke fungerer ”.

Hvideruslands-fabriks modstandere fortsætter med at sammenligne Tjernobyl, men Berniolles siger, at "en af ​​de grundlæggende lektioner, der blev hentet fra Tjernobyl, var, at komplette kernesmeltninger skulle holdes grundigt inde".

”Dette udføres normalt med en enhed kaldet en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvoraf to er i Astravets - er udstyret med den. Kernefangerens kølesystem skal være i stand til at afkøle kerneaffaldet, hvor der genereres en termisk effekt på ca. 50 MW i de første dage efter den nukleare ulykke. Ingen neutronisk udflugt forekommer under disse omstændigheder, i hvad der er en anden grundlæggende forskel for Tjernobyl. I betragtning af at europæiske sikkerhedseksperter ikke har rejst disse spørgsmål under deres analyser af Astravets, indikerer det, at der ikke er problemer med disse foranstaltninger, ”tilføjede han.

Han og andre bemærker, at mens Litauen og nogle MEP'er måske har brugt år på at kritisere anlæggets sikkerhedsforanstaltninger, "er det faktum, at de aldrig blev fundet manglende alvorligt".

Læs
reklame
reklame
reklame

trending