Følg os

Klima forandring

"Invester lokalt for at skabe et virkelig konkurrencedygtigt europæisk energimarked"

DEL:

Udgivet

on

KOMMENDE Ubundtet LEJE DÆKKER IKKE ALT LÆREI en henvendelse til det uformelle energiråd argumenterede Bruno Hranić, borgmester i Vidovec kommune og medlem af Regionsudvalget, at EU skal forpligte sig til at investere i lokalt bæredygtige energikilder for at hjælpe med at liberalisere sit energimarked.

Monopolization of the sector was stifling competition, he argued, and more must be done to support small-scale energy companies. If Europe was to reduce its energy import-dependency and deliver on its promises on climate change, access to EU funds must be simplified and directed towards energy efficient projects locally. Referring to the EU’s climate policy road map to 2030, Hranić (HR/EPP) said: “It is disappointing that the EU did not take the opportunity to set obligatory binding targets on energy efficiency. Nevertheless, with spiraling costs and growing energy poverty, energy efficiency must be at the heart of the EU’s energy plans. Moreover, for the sake of renewable and energy efficiency measures alike, we need to ease the financing conditions to allow local sustainable energy providers to flourish.” 

During the meeting, Hranić identified two key areas of the EU’s energy market policy that were in need of urgent reform. Sufficient financing targeted locally was needed to support the energy transition. In line with the CoRs’ previous positions, he proposed using European Investment Bank and EU Structural Funds be directed towards sustainable local energy with priority given to energy efficiency projects and renewable energy.

EU skal imidlertid forenkle procedurerne for at forbedre adgangen til finansieringsmuligheder og undgå en lammende virkning af nye statsstøtteregler på små lokale energiinvestorer. For det andet skal EU fremme et mere ansvarligt og effektivt energiforbrug, der tilskynder til småproduktion, udvikling af intelligente net og en stærk efterspørgselsreaktion i distributionsnet.

The Committee argues that there must be a greater urgency to upgrade existing grids and encourage smart grids across Europe. This would aid the EU’s decarbonisation plans and contribute to its commitment to becoming more resource efficient.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending