Følg os

Energi

Find energi: Europas liberale reagerer på skiftet i gaskraft

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

gasskiftPå deres kongres i Dublin i sidste måned lancerede de europæiske liberale demokrater, ELDR, sig selv under det navn, der allerede blev brugt af deres gruppe i Europa-Parlamentet, Alliancen af ​​Liberale og Demokrater for Europa eller ALDE.

Deres præsident, Sir Graham Watson, sagde, at deres mål var at smede 'i vores sjæls smede bevidsthed på et kontinent'. Deres mere øjeblikkelige opgave i løbet af en weekend i Dublin var at beslutte, hvordan man smed smeden eller i det mindste diskutere, hvordan man skal reagere på ændringer på energimarkedet.

Kommissionens næstformand Siim Kallas, tidligere premierminister i Estland, opfordrede Europa til at mindske sin afhængighed af såvel gas som olie; især dens afhængighed af russisk gas. Han påpegede, at hvis et frit marked kræver fri bevægelighed, så kræver et frit energimarked fysisk infrastruktur, hvilket for eksempel vil afslutte Bulgariens samlede afhængighed af russisk gas.

Han mindede delegerede om, at Kommissionen fremsatte forslag for 18 måneder siden, forslag, som han sagde ville være i fare, hvis EU-budgettet blev skåret ned. Han bemærkede, at der altid er nogle medlemsstater, der tror, ​​at det kan blive rig ved ikke at følge de europæiske principper. Det var muligvis en gravering efter britiske krav om budgetnedskæring, men bestemt en overvejelse af Tysklands bilaterale gasaftale med Rusland.

"Vil vi have europæiske politikker eller ej?", Spurgte kommissæren. Den tidligere danske energiminister Lykke Friis var klar til at påpege, at EU's energipolitik har tilskyndet mindre demokratiske regimer i Mellemøsten, da den forsøgte at mindske afhængigheden af ​​Rusland.

Storbritanniens tidligere energiminister, Chris Huhne, bemærkede, at skifergas har halveret gasprisen i USA. USA byggede sine flydende naturgasterminaler til import fra Mellemøsten, men det konverterer dem nu til eksport, hvilket vil svække Ruslands markedsstyrke. Skifergas, der opnås ved brud på eller 'fracking' klipper under jorden, forbliver et meget kontroversielt brændstof i Europa.

Sir Graham Watson advarede om, at udviklingen af ​​olie- og gasnetværk ugunstigt stillede elektricitet, herunder grøn elektricitet til vedvarende kilder, såsom vindkraft. Storbritanniens vicepremierminister, Nick Clegg, talte om 'spændende ideer' inden for grøn elektricitet, såsom sammenkobling af Storbritannien og Irland, så irsk vindenergi kan eksporteres til Det Forenede Kongerige.

reklame

Efterligende kommissær Kallas 'opfordring til at beskytte EU-investeringer, Clegg hånede det britiske grønne parlamentsmedlem Caroline Lucas, der stemte med Labour og de højreorienterede konservative for at opfordre til en nedskæring af EU-budgettet. Watson gjorde det klart, at han ikke troede, at der nogensinde ville være et sted for De Grønne i ALDE.

Lykke Friis understregede, at en grøn energipolitik i Danmark var blevet den politiske konsensus i Danmark. Landets 'Erklæring om energiuafhængighed', som hun fremmede, da hun var minister, havde støtte på tværs af partierne og er fortsat af den nye danske regering. Det sigter mod at gøre Danmark CO2020-neutralt i 70 med 50% af sin energi fra vedvarende kilder, herunder XNUMX% fra vind.

Hun var lige så upartisk i at hente inspiration fra Amerika med henvisning til 'Elvis-princippet', at medlemslandene kunne begynde at leve op til den nuværende EU-energipolitik med 'lidt mindre samtale, lidt mere handling'. Hun mindede også sine liberale kolleger om Ronald Reagans kloge ord, at 'status quo er bare latin for det rod, vi er i'.

Handelskommissær Karel De Gucht bemærkede, at det nylige præsidentvalg i USA havde vist en næsten fuldstændig ligegyldighed over for EU. Efterhånden som Amerika handler mere med de nye økonomier, fortyndes EU's forhold til skifergas med nedsat pris.

Også han har vanskeligheder med at få medlemslandene til at samarbejde fuldt ud med sit mål om at sikre en omfattende ny handelsaftale med USA. Han håber på en endelig rapport fra EU og amerikanske embedsmænd inden årets udgang, grundlaget for det, han kaldte 'en ambitiøs aftale for at undgå unødvendige problemer og omkostninger'.

De Gucht ønsker at afslutte taksterne og have et åbent marked for tjenester samt fjerne 'subføderale' barrierer på begge sider af Atlanterhavet. Han sagde, at alle medlemsstater er for generelt, men ikke specielt. Store kampe kæmpede over at give USA adgang til det europæiske landbrugsmarked og til offentlige indkøbskontrakter.

Da kommissær Kallas var klar til at kæmpe retligt med Rusland og Gazprom om at adskille gasforsyning fra rørledningsejerskab, sagde kommissær De Grucht, at det store billede var, at liberale demokratier skulle holde sammen. Hans citat var fra Winston Churchill, 'du kan stole på, at amerikanerne gør det rigtige - efter at de har træt alt andet'.

Ingen i Dublin foreslog at vente på, om russerne valgte den samme tilgang.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending