Følg os

Videnskab

Forskere forpligtet til at revolutionere kemisk sikkerhedstesting mødtes i Bruxelles

DEL:

Udgivet

on

Af Jeanne Laperrouze, Altertox

Førende videnskabsmænd fra Europa og Nordamerika mødtes i Bruxelles i juni for at kortlægge en fremtid for kemisk sikkerhedstest, der prioriterer etik, nøjagtighed og effektivitet. Missionen: at fremme videnskabelige testmetoder, der kan forbedre beskyttelsen af ​​menneskers sundhed og miljøet mod giftige stoffer.

I spidsen for dette initiativ er PrecisionTox, et revolutionært projekt finansieret af EU's Horizon 2020-program. PrecisionTox, som blev lanceret i 2021, anvender banebrydende fremskridt inden for genomik, datavidenskab, toksikologi og andre områder til at udvikle New Approach Methods (NAM'er) til at vurdere kemiske risici uden at ty til at teste på hvirveldyr.

PrecisionTox' tilgang er forankret i evolutionær toksikologi, som hævder, at dyr deler lignende reaktioner på kemikalier på grund af deres fælles evolutionære historie. Dette koncept udnytter alternative metaboliske modelorganismer, såsom frugtfluer og zebrafisk i tidlige stadier, til at forudsige kemiske effekter.

I løbet af det sidste årti er der sket betydelige fremskridt i udviklingen af ​​NAM'er. Disse metoder, der erstatter traditionelle dyreforsøg, omfatter: In vitro (test på celler), I silico (computersimuleringer), In kemi (kemisk-baserede tests) og tests på alternative organismer (biomedicinske modelarter som frugtfluer eller Daphnia, som også er velkendte og længe brugt af videnskabsmænd som vagtposter til at overvåge miljøets sundhed og forurening). 

Disse innovative metoder lover at tilpasse sig samfundets etiske standarder, samtidig med at de tilbyder forbedret nøjagtighed, lavere omkostninger og hurtigere resultater. "Når det kommer til menneskers sundhed, er kemisk forurening den første bekymring på denne planet, idet den er ansvarlig for tre gange flere for tidlige dødsfald end malaria, tuberkulose og AIDS tilsammen," forklarer John Colbourne, koordinator for projektet. "Overgang til præcisionstoksikologi er mere end et dyrevelfærdsproblem; det er et kapløb om at identificere og fjerne skadelige kemikalier fra miljøet.” PrecisionTox-partnere deler alle synspunktet om, at evolutionær toksikologi er vejen frem til at accelerere kemikaliesikkerhedsvurderingen og er ivrige efter at demonstrere gyldigheden af ​​denne tilgang.

Men på trods af deres klare fordele står den udbredte anvendelse af NAM'er stadig over for adskillige udfordringer. Der er løbende bekymringer om disse nye metoders pålidelighed og forudsigelige nøjagtighed. Eksisterende lovgivningsrammer er ofte langsomme til at tilpasse sig nye testmetoder, hvilket bevarer en stærk afhængighed af traditionelle dyrebaserede test på trods af deres mangler. Derudover hindrer modstand mod forandring, manglende tillid blandt interessenter på grund af juridisk usikkerhed og utilstrækkelig uddannelse og træning i nye metoder fremskridt. En 2023 PrecisionTox indberette, baseret på interviews med interessenter, herunder brancherepræsentanter, regulatorer og politiske beslutningstagere, fremhæver disse barrierer.

reklame

Men på den politiske side har reguleringslandskabet set fremskridt i det sidste årti, startende med EU's vedtagelse af kosmetikforordningen i 2013, som forbyder salg af kosmetik testet på dyr. Dette reguleringsskift er blevet fulgt af 17 andre lande, hvilket skaber præcedens for bredere accept af NAM'er i andre sektorer og regioner. I 2021 vedtog Europa-Parlamentet en resolution opfordrer til en EU-handlingsplan for at standse brugen af ​​dyr i forskning, forsøg og uddannelse. Europa-Kommissionen er i øjeblikket ved at udvikle en køreplan for udfasning af dyreforsøg i kemikaliesikkerhedsvurderinger, som reaktion på det europæiske borgerinitiativ "Save Cruelty-Free Cosmetics - Commit to a Europe Without Animal Testing" i 2023. Yderligere lovgivningsmæssige ændringer forventes med den kommende REACH-gennemgang og revisionen af Kosmetikproduktforordningen, der lover at holde de nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet beskæftiget i de kommende år.

Denne lovgivningsdagsorden er en mulighed for at overvinde de resterende udfordringer i forbindelse med indførelsen af ​​disse nye metoder. Der er behov for en fælles indsats for at øge det videnskabelige beredskab, tage fat på institutionelle forhindringer og sikre retssikkerhed for NAM'ers brug. Øget samarbejde, omfattende uddannelse og fleksible lovgivningsrammer er afgørende for effektivt at integrere NAM'er i kemikaliesikkerhedstestning. Disse bestræbelser er afgørende for, at den kommende Europa-Kommission kan sikre implementeringen af ​​den grønne pagt, især EU's kemiske strategi for bæredygtighed, forudsat at Europa-Kommissionens og Parlamentets prioriteter ikke ændres.

University of Birmingham, sammen med 14 andre partnere fra Europa og Nordamerika, leder PrecisionTox-initiativet. Sammen med to andre EU-finansierede projekter, ONTOX og RISK-HUNT3R, repræsenterer disse konsortier en investering på 60 millioner euro for at fremme næste generations risikovurdering. De er gået sammen under Aspis klynge for at udveksle data og løsninger med EU-regulatorer for at bevæge sig væk fra traditionelle dyreforsøg.

Dette samarbejde repræsenterer et afgørende skridt hen imod sikrere, mere etiske og mere nøjagtige kemikaliesikkerhedsvurderinger, der markerer en væsentlig milepæl i videnskabelige og lovgivningsmæssige fremskridt. Efterhånden som disse innovative metoder vinder trækkraft, lover de at transformere kemisk sikkerhedstest, beskytte menneskers sundhed og bevare miljøet, mens de er på linje med udviklende samfundsværdier.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending