Følg os

Uddannelse

Videregående uddannelse: Gør EU's universiteter klar til fremtiden gennem dybere tværnationalt samarbejde

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Det europæiske samfund har mere end nogensinde brug for bidrag fra universiteter og andre højere uddannelsesinstitutioner. Europa står over for store udfordringer såsom klimaændringer, den digitale transformation og den aldrende befolkning på et tidspunkt, hvor det er ramt af den største globale sundhedskrise i et århundrede og dens økonomiske følger. Universiteter og hele sektoren for videregående uddannelser har en unik position i krydsfeltet mellem uddannelse, forskning og innovation, i at forme bæredygtige og modstandsdygtige økonomier og i at gøre EU grønnere, mere inkluderende og mere digital.

De to nye initiativer vedtaget, vil en europæisk strategi for universiteter og et forslag fra Kommissionen til Rådets henstilling om at bygge broer til effektivt europæisk samarbejde om videregående uddannelser støtte universiteterne i denne bestræbelse.

Promovering af den europæiske livsstil Vicepræsident Margaritis Schinas sagde: "Europæiske universiteter for ekspertise og rummelighed er både en betingelse og et fundament for vores europæiske livsstil. De støtter åbne, demokratiske og retfærdige samfund samt vedvarende vækst, iværksætteri, integration og beskæftigelse. Med vores forslag i dag søger vi at tage tværnationalt samarbejde inden for videregående uddannelse til et nyt niveau. Fælles værdier, mere mobilitet, bredere rækkevidde og synergier for at opbygge en ægte europæisk dimension i vores videregående uddannelse."

Kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og unge, Mariya Gabriel, sagde: "Disse forslag vil gavne hele sektoren for videregående uddannelser, først og fremmest vores studerende. De har brug for moderne tværnationale campusser med nem adgang til mobilitet i udlandet for at give mulighed for en ægte europæisk studievej og erfaring. Vi er klar til at gå sammen med medlemsstaterne og højere uddannelsesinstitutioner i hele Europa. Sammen kan vi bringe uddannelse, forskning og innovation tættere på samfundets tjenester. De europæiske universitets-alliancer baner vejen; i midten af ​​2024 vil det europæiske budget støtte op til 60 europæiske universitetsalliancer med mere end 500 universiteter i hele Europa."

Den europæiske strategi for universiteter

Europa er hjemsted for tæt på 5,000 højere uddannelsesinstitutioner, 17.5 millioner studerende på videregående uddannelser, 1.35 millioner mennesker, der underviser på videregående uddannelser og 1.17 millioner forskere. Denne strategi har til formål at støtte og sætte alle universiteter i Europa i stand til at tilpasse sig ændrede forhold, trives og bidrage til Europas modstandskraft og genopretning. Den foreslår en række vigtige tiltag for at støtte Europas universiteter i at nå fire mål:

  • Styrke den europæiske dimension af videregående uddannelse og forskning;
  • konsolidere universiteter som fyrtårne ​​i vores europæiske livsstil med støtteaktioner, der fokuserer på akademiske og forskningsmæssige karrierer, kvalitet og relevans for fremtidssikrede færdigheder, mangfoldighed, inklusion, demokratisk praksis, grundlæggende rettigheder og akademiske værdier;
  • styrke universiteterne som nøgleaktører for forandring i den dobbelte grønne og digitale omstilling, og;
  • styrke universiteterne som drivere for EU's globale rolle og lederskab.

Bygge broer til effektivt europæisk samarbejde om videregående uddannelser

Kommissionens forslag til Rådets henstilling har til formål at sætte europæiske højere uddannelsesinstitutioner i stand til at samarbejde tættere og dybere for at lette gennemførelsen af ​​fælles tværnationale uddannelsesprogrammer og -aktiviteter, samle kapacitet og ressourcer eller tildele fælles grader. Det er en opfordring til medlemsstaterne til at tage skridt og skabe passende betingelser på nationalt plan for at muliggøre et sådant tættere og bæredygtigt tværnationalt samarbejde, mere effektiv gennemførelse af fælles uddannelses- og forskningsaktiviteter og værktøjer til det europæiske videregående uddannelsesområde (Bologna).. Det vil lette strømmen af ​​viden og opbygge en stærkere forbindelse mellem uddannelse, forskning og innovative industrisamfund. Målet er især at støtte leveringen af ​​livslang læring af høj kvalitet for alle med fokus på de mest nødvendige færdigheder og kompetencer for at imødekomme nutidens økonomiske og samfundsmæssige krav.

reklame

Få det til at ske: Fire flagskibsinitiativer

Den europæiske dimension inden for videregående uddannelse og forskning vil blive styrket af fire flagskibsinitiativer i midten af ​​2024:

  • Udvid til 60 europæiske universiteter med mere end 500 højere uddannelsesinstitutioner i midten af ​​2024 med et vejledende Erasmus+ budget på i alt 1.1 mia. EUR for 2021-2027. Målet er at udvikle og dele et fælles langsigtet strukturelt, bæredygtigt og systemisk samarbejde om uddannelse, forskning og innovation, skabe europæiske inter-universitetscampusser, hvor studerende, ansatte og forskere fra alle dele af Europa kan nyde problemfri mobilitet og skabe ny viden sammen, på tværs af lande og discipliner.
  • Arbejde hen imod en juridisk statut for alliancer af videregående uddannelsesinstitutioner for at give dem mulighed for at samle ressourcer, kapaciteter og deres styrker med en Erasmus+ pilot fra 2022.
  • Arbejde hen imod en fælleseuropæisk grad til anerkende værdien af ​​tværnationale erfaringer i den videregående uddannelse opnår og skærer de studerende på bureaukratiet for at levere fælles uddannelser.
  • Opskalere European Student Card-initiativet ved at implementere en unik European Student Identifier, der er tilgængelig for alle mobile studerende i 2022 og for alle studerende på universiteter i Europa i midten af ​​2024, for at lette mobiliteten på alle niveauer.

Næste skridt

Koordinering af indsatsen mellem EU, medlemsstaterne, regionerne, civilsamfundet og den videregående uddannelsessektor er nøglen til at Europæisk strategi for universiteter en realitet. Kommissionen opfordrer Rådet, medlemslandene og universiteterne til at drøfte denne politiske dagsorden og arbejde sammen hen imod fremtidssikrede universiteter.

Kommissionens forslag til Rådets henstilling om brobygning til effektivt europæisk samarbejde om videregående uddannelser vil blive drøftet med medlemsstaterne. Når den er vedtaget af Rådet, vil Kommissionen støtte medlemsstaterne og relevante partnere med at gennemføre denne rådshenstilling.

Baggrund

Kommissionen meddelte, at den havde til hensigt at igangsætte samskabelsen af ​​en transformationsdagsorden for videregående uddannelser i sin Meddelelse om opnåelse af det europæiske uddannelsesområde inden 2025 og dens meddelelse om et nyt europæisk forskningsrum. Det Rådets konklusioner om det nye europæiske forskningsrum, vedtaget den 1. december 2020, understreger "at stærkere synergier og sammenkoblinger mellem ERA, EHEA og de videregående uddannelsesrelaterede elementer i det europæiske uddannelsesområde (EEA) skal udvikles". I sin Beslutning af 26. februar 2021 om "en strategisk ramme for europæisk samarbejde inden for uddannelse og erhvervsuddannelse hen imod det europæiske uddannelsesområde og videre (2021-2030)", har rådet identificeret etableringen af ​​en dagsorden for transformation af videregående uddannelser som en konkret handling på det prioriterede område videregående uddannelse.

Den ERA-politiske dagsorden, der er knyttet som bilag til Rådets konklusioner om den fremtidige styring af det europæiske forskningsrum, vedtaget den 26. november 2021, støtter aktioner, der er relevante for universiteter, herunder en dedikeret aktion om at bemyndige højere uddannelsesinstitutioner til at udvikle sig i overensstemmelse med det europæiske forskningsrum og i synergi med det europæiske uddannelsesområde.

Mere information

Kommissionens meddelelse om en europæisk strategi for universiteter

Kommissionens forslag til Rådets henstilling om brobygning til effektivt europæisk samarbejde om videregående uddannelser

Meddelelse om at opnå et europæisk uddannelsesområde inden 2025

Meddelelse om et nyt ERA for forskning og innovation

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending