Følg os

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD)

OECD skal afslutte farlig svingdør med den private sektor

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Afgående leder af OECD Center for Skattepolitik og -administration (CTPA), Pascal Saint-Amans, slutter sig til den private sektors lobbyvirksomhed Brunswick Group den 1. november. Dette viser den manglende integritet omkring 'svingdørs'-fænomenet i OECD, og ​​sætter spørgsmålstegn ved fremskridt om vigtige globale skatteinitiativer, skriver Matti Kohonen, administrerende direktør for Financial Transparency Coalition.

Brunswick Group præsenterer selv problemet i sig selv ord

“Pascal har været i centrum for de største ændringer af den internationale skatteramme i en generation. Ved at trække på sin dybe erfaring fra OECD og i politik er han yderst velplaceret til at rådgive organisationer om, hvordan man kan engagere nøgleinteressenter i skattespørgsmål og andre kritiske politiske spørgsmål."

Brunswick fortsætter derefter med at fremhæve, at de forventer, at han optræder som lobbyist og gør brug af information og erfaring opnået i offentlige embeder. Alt dette, mens Saint-Amans forbliver i OECD indtil den 31. oktober, hvor han deltager i vigtige forhandlinger såsom etableringen af ​​en minimumsselskabsskat og OECD Inclusive Forum (IF)-processen, som han har været indviklet involveret i.

Hele dette scenarie modsiger åbenlyst OECDs egen 2010 Anbefalingsprincipper for gennemsigtighed og integritet i lobbyvirksomhed implementeret af en række medlemslande, der opfordrer til at indføre restriktioner for embedsmænd, der forlader embedet "for at forhindre interessekonflikter, når de søger en ny stilling, for at forhindre misbrug af "fortrolige oplysninger" og for at undgå, at post-public service "skifter side" i specifikke processer, hvori de tidligere embedsmænd var væsentligt involveret." Principperne anbefaler også "en 'afkølingsperiode', der midlertidigt begrænser tidligere offentlige embedsmænd i at lobbye deres tidligere organisationer."

Andre internationale organisationer er mere avancerede med hensyn til at forebygge interessekonflikter. Retningslinier udviklet i EU-Kommissionen kræver for eksempel en fortrydelsesperiode for seniormedarbejdere i en periode på 12 måneder, hvilket forbyder dem at drive lobbyvirksomhed eller rådgive lobbyvirksomhed i denne europæiske institution. 

Pascal Saint-Amans bør som minimum acceptere ikke at lobbye OECD eller nogen af ​​medlemslandene, mens han forbliver i sin nuværende rolle. Men det har han undladt at gøre.

reklame

Hvis han er en del af bestræbelserne på at forme gennem effektive fortalervirksomhedssamtaler og resultater i en kampagnestil, kan det føre til at ændre den politiske dynamik i den inkluderende ramme. Dette er en bredere bekymring, der allerede er fremhævet i processen, da den mellemstatslige G-24-gruppe, African Tax Administrators Forum (ATAF) og det mellemstatslige South Center har udtrykt bekymring for, at de bliver meget mindre hørt end højindkomstlandegrupper som f.eks. Den Europæiske Union (EU) og G7.

Når alt kommer til alt, rådgiver Brunswick-gruppen virksomheder i at lobbye regeringer, der er medlemmer af OECD, og ​​muligvis dermed ændre holdninger, som nogle regeringer kan indtage i fremtiden vedrørende den inkluderende ramme. Det Det oplyser Brunswick Group i et ganske almindeligt sprog, at "statslige regler og kontrol kan direkte påvirke en virksomheds bundlinje. Lobbyisme er fortsat afgørende, men alene er det ikke længere tilstrækkeligt. Effektiv fortalervirksomhed, konsekvent engagement og evnen til at forme samtaler og resultater kræver en tilgang i kampagnestil."

Dette spørgsmål rejser også bredere alvorlige bekymringer hos OECD, da sekretariatet længe offentligt har hævdet, at det søger at give civilsamfundet samme adgang, som det gør til lobbyister fra den private sektor. Men netop sidste år blev dette bekræftet i spektakulær stil, da den hovedvirksomhedslobbygruppen skrev offentligt til OECD, der beskriver det hidtil ukendte sæt af arbejdsgrupper og særlige kanaler, der er etableret til deres fordel - og hævder, at det stadig tillod dem utilstrækkelig indflydelse.

En presserende uafhængig etisk gennemgang af forholdet mellem OECD, CTPA i særdeleshed og den private sektor er påkrævet. Referatet for en sådan gennemgang bør omfatte denne specifikke udnævnelse og det tilsyneladende fravær af nogen garantier vedrørende fortrydelsesperioder og hvordan man håndterer interessekonflikter – nutid og fremtid. Gennemgangen bør også evaluere graden af ​​den private sektors adgang til OECD's proces for fastsættelse af internationale skatteregler og sammenligne dette med national bedste praksis for gennemsigtighed og integritet i lobbyvirksomhed. Endelig bør revisionen overveje og anbefale politikker for at sikre, at OECD kan afslutte "svingdørsfænomenet".

Disse lyssky praksis kan ikke få lov at bestå, for alles skyld.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending