Følg os

Finansiering

Banker i krise er ikke årsagen til verdens problemer, men de er et symptom

DEL:

Udgivet

on

Endnu en måned, endnu en bank i uro, skriver Ilgar Nagiyev.

Bankvirksomhed som branche blomstrer - overlever endda - takket være pålidelighed; følelsen af ​​tillid, som de projekterer så godt. Specielt schweiziske banker har længe mestret dette; etablere sig som tidstestede institutioner. Denne tillidsrustning begynder dog at se lidt rusten ud, da en schweizisk bank kollapser.

Credit Suisse var den næststørste bank i Schweiz med mere end fem hundrede og halvfjerds milliarder dollars i aktiver og tre gange så meget under forvaltning. Den blev set som for stor, for gammel, for etableret til at fejle, men den kollapsede i samme uge som den Tier One-vurderede Silicon Valley Bank. Sammenbrud som dette er et problem, men det er de ikke og problem. problemet stammer fra vækst eller rettere mangel på det. Vi er glubende afhængige af vækst, og når vi ikke kan få det, oplever vi negative bivirkninger.

Og vækst viser sig at være sværere at finde.

Efter Berlinmurens fald blev fri markedsøkonomi hurtigt normen, i det nogle har kaldt Den store fordobling. Pludselig var der flere globale markeder og mere rigdom at gå rundt. Desværre er der ikke længere ekstra lande at finde og få uudnyttede markeder til at øge det globale BNP. Plus, alt er dybt forbundet, hvilket bliver alt for tydeligt, når tingene går galt.

Tag Kina, den primære drivkraft bag den globale økonomi gennem de sidste tyve år. Ifølge Wall Street Journal har Kina nu brugt en billion amerikanske dollars på sit ambitiøse Belt and Road-initiativ, som har hjulpet dem med at udskære en velgørers niche, der strækker sig fra Centralasien til Latinamerika. Inflation, højere renter og mangel på forsyninger har imidlertid påvirket mange af de økonomier, de gør forretninger med, hvilket har fået Kina til at stramme pengestrømmen, de har leveret. Mens alle elsker den, der køber middag til dem, bliver deres følelser mere komplekse, når denne person beder dem om at PayPal tilbagebetale deres andel. Resultatet er, hvad nogle vestlige økonomer kalder gældsfælde diplomati.

Mange af de samme økonomer har forudsagt dette i et stykke tid, men så er der de ting, vi ikke kan forudsige, og som vi er sørgeligt uforberedte på.

reklame

Hot i hælene på en pandemi, der ifølge en IMF-forudsigelse har skåret 12.5 billioner fra verdens økonomi, kommer den første virkelige globale energikrise. Dette har slået omvendt tanken om, at vi ville vende tilbage til en form for stabilitet efter pandemi og vende tilbage til forretningen med at tjene penge. Det har sat gang i inflationen, udfordret klimaforpligtelser og fået regeringer til at bruge milliarder på at forsøge at afbøde virkningen af ​​stigende energiomkostninger. Det er en byrde, der uforholdsmæssigt påvirker de fattigere befolkninger med XNUMX lande, der allerede ser en stejl stigning i størrelsen af ​​deres gæld og risikerer at misligholde - en fjerdedel af verdens nationer.

Så hvis vi ikke kan vokse os ud af problemer, hvad så?

FN's afdeling for økonomiske og sociale anliggender har foreslået fire måder at gøre det på; Diversificere økonomier, dæmme op for uligheder, forbedre institutioner og gøre finansiering bæredygtig. Få kan argumentere for, at bankinstitutioner skal forbedres, og at finansiering bør være bæredygtig. Færre kan stadig bestride, at der er uligheder, som det presserende skal behandles - hvis ikke for venlighed, så af hensyn til deres banksaldo. Diversificering kunne dog være særligt lovende. Gulf Cooperation Council forsøger for eksempel at bryde deres gensidige afhængighed af olie ved at indføre merværdiafgift for første gang. Selve energikrisen vil formentlig fremskynde investeringer og drive forskning i vedvarende kilder, som alle så vil have mulighed for at blive solgt rundt om i verden, hvilket potentielt antænder en ny bølge af vækst.                                                                                                                        

At gøre det vil kræve et betydeligt globalt svar, men vi har nu i gennemsnit en finanskrise hvert årti, og uundgåeligt vil flere banker gå konkurs. Et plaster vil ikke stoppe blødningen, selv et plaster på to milliarder dollar som UBS-opkøbet af Credit Suisse. Men at prøve noget nyt måske.

Ilgar Nagiyev er en aserbajdsjansk iværksætter, formand for bestyrelsen hos Azer Maya, en førende producent af ernæringsgær i Aserbajdsjan, og bestyrelsesformand for Baku City Residence, et ejendomsselskab. Han er en alumnus fra både London School of Economics and Political Sciences og TRIUM Global Executive MBA.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending