Følg os

Europæiske Centralbank (ECB)

ECB-cheferne ser en stigende risiko for, at renten rammer 2 % for at bremse inflationen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Kilder har sagt, at Den Europæiske Centralbank er ved at vurdere, om de er nødt til at hæve deres styringsrente til 2 % eller højere for at dæmme op for rekordhøj inflation i Europas eurozone på trods af en mulig recession.

Inflationen er steget til 9.1 % i august, hvilket er over ECBs mål på 2 % for de næste to år. Centralbanken har hævet sine renter i et hidtil uset tempo og opfordret regeringer og andre regeringsorganer til at sænke energiregningerne, der er steget kraftigt siden Rusland invaderede Ukraine.

Torsdag (8. september) hævede ECB sin indlånsrente til 0.75 %. Præsident Christine Lagarde foreslog, at der kunne foretages yderligere to til tre forhøjelser. Renterne er dog stadig langt fra et niveau, hvor inflationen vender tilbage til 2 %.

Fem personer med kendskab til sagen udtalte, at mange politiske beslutningstagere mente, at satsen skulle hæves til "restriktivt territorium". Dette er jargon, der refererer til en hastighed, der forårsager økonomiens afmatning på 2% eller højere.

Kilder talte under betingelse af anonymitet for at diskutere politiske overvejelser. De sagde, at dette sandsynligvis ville ske, hvis ECB's 2025-inflationsfremskrivning, som forventes at blive offentliggjort i december og stadig over 2 %, frigives.

En talsmand for ECB afviste at kommentere.

ECB ser en inflation på 2.3 % i 2024. En kilde hævder dog, at en intern prognose, der blev præsenteret på torsdagens møde, antydede, at den kunne være tættere på 2 % efter at have taget de seneste gaspriser i betragtning.

Klaas Knot, den hollandske centralbankchef, og Pierre Wunsch, Belgiens premierminister, var de første til at tale åbent om at komme ind på restriktive territorier i slutningen af ​​sidste år. Det var på et tidspunkt, hvor de fleste af deres kolleger mente, at renten skulle vende tilbage til mellem 1 % og 2 %.

reklame

Ifølge kilder forventer politikere en recession denne vinter samt en svagere økonomisk vækst næste regnskabsår end ECB's officielle 0.9 % fremskrivning. De tilføjede, at nogle mennesker trøstede sig med arbejdsmarkedets styrke, hvilket burde afbøde de negative virkninger af højere satser.

Kilderne hævdede, at politiske beslutningstagere begyndte en diskussion på torsdagens møde om de ti milliarder euro, som ECB kunne betale til banker for overskydende reserver. Det var efter, at indlånsrenten igen er blevet positiv.

Kilder sagde, at politiske beslutningstagere mente, at de nuværende forslag, som inkluderede et til et "omvendt-tiering-system", der ville begrænse aflønningen på visse reserver, krævede mere arbejde. En kilde sagde, at der stadig kunne træffes en beslutning på ECB's næste politiske møde, den 27. oktober.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending