Følg os

Udvidelse

Udvidelse: Hvordan tiltræder landene EU? 

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Find ud af, hvordan udvidelsen fungerer, og hvordan lande kan tilslutte sig Den Europæiske Union, Verdens.

En række lande har ansøgt om at blive medlem af EU. Det er dog en lang proces, der kræver meget forberedelse. Læs videre for at finde ud af, hvordan det virker.

Hvilke lande ønsker at blive medlem af EU?

De nuværende kandidatlande omfatter Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien og Tyrkiet og siden den 23. juni også Ukraine og Moldova. Bosnien-Hercegovina, Georgien og Kosovo er potentielle kandidater.

Disse lande nyder godt af EU-finansiering, detaljeret politisk rådgivning samt associeringsaftaler, der giver vidtrækkende adgang til EU's indre marked.

I marts 2022 ansøgte Ukraine, Georgien og Moldova om at blive medlem af EU. Parlamentet opfordrede til at give Ukraine og Moldova status som EU-kandidat "uden forsinkelse" og til Georgien, når det har gennemført de nødvendige reformer.

I en tale til EU-ledere ved starten af ​​et topmøde dedikeret til dette spørgsmål den 23. juni 2022 sagde parlamentets præsident Roberta Metsola, at dette ville styrke EU: "Vi bør være klare over, at dette ikke blot er en symbolsk handling, det vil styrke EU, og det vil styrke Ukraine og Moldova. Det vil vise vores folk, såvel som deres, at vores værdier betyder mere end retorik. Det håb kan betyde resultater. Og andre lande, der venter - dem på det vestlige Balkan - har også brug for at se håb føre til resultater. Det er tid."

Under topmødet anerkendte EU-landene Ukraine og Moldova som kandidatlande og Georgien og Bosnien-Hercegovina som potentielle kandidater, hvilket betyder, at de er blevet bedt om at gennemføre yderligere reformer.

Hvad er kriterierne for at være et EU-kandidatland?

reklame

For at ansøge om EU-medlemskab skal et land være europæisk og respektere EU's demokratiske værdier. Det har også brug for stabile institutioner, der garanterer demokrati og retsstatsprincippet; en fungerende markedsøkonomi; og evnen til at påtage sig og udføre forpligtelserne ved EU-medlemskab.

Hvordan fungerer udvidelsesprocessen?

Et land kan blive en officiel kandidat, når det opfylder grundlæggende politiske, økonomiske og reformkriterier. Det kan derefter indlede formelle forhandlinger om 35 kapitler dækker mange forskellige politikområder med EU. Når forhandlinger og reformer er afsluttet, er en tiltrædelsestraktat færdiggjort, som skal ratificeres af alle eksisterende EU-medlemslande og landet selv, før landet kan blive medlem af EU.

Hvad er parlamentets rolle?

MEP'er debatterer og stemmer om årlige fremskridtsrapporter for hvert land, hvilket er en mulighed for at identificere områder af bekymring.

Parlamentets godkendelse er også påkrævet, før et land kan blive medlem af EU.

Hvordan har situationen udviklet sig de seneste år?

Europa-Kommissionen offentliggjorde sin Udvidelsesstrategipapir den 6. februar 2018, som nævner 2025 som en vejledende tiltrædelsesdato for Serbien og Montenegro. Kommissionens repræsentanter drøftede strategi med MEP'er under en debat i plenarmødet i Strasbourg samme dag.

MEP'erne hilste i det store og hele strategien velkommen, men understregede også behovet for reformer på det vestlige Balkan.

Under en Topmøde mellem EU og det vestlige Balkan i Brdo pri Kranju, Slovenien, den 6. oktober 2021 gentog EU's ledere deres støtte til landene og opstillede en række initiativer til at styrke regionen.

Parlamentet støtter fortsat landene på det vestlige Balkans tiltrædelse af EU. I en beslutning vedtaget i juni 2020, opfordrer MEP'erne EU til at gøre mere for at gøre udvidelsesprocessen for disse lande til en succes. .

I en beslutning vedtaget i oktober 2019, Udtrykte Parlamentet skuffelse over, at Albanien og Nordmakedonien ikke var i stand til at indlede tiltrædelsesforhandlinger, idet de understregede, at udvidelsesprocessen har spillet en afgørende rolle i stabiliseringen af ​​det vestlige Balkan.

Udvidelse 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending