Følg os

Økonomi

Parlamentet ønsker at sikre retten til at afbryde forbindelsen fra arbejdet 

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Parlamentet ønsker at beskytte medarbejdernes grundlæggende ret til at afbryde arbejdet og ikke at være tilgængelig uden for arbejdstiden.

Digitale værktøjer har øget effektiviteten og fleksibiliteten for arbejdsgivere og medarbejdere, men har også skabt en konstant vagtkultur, hvor medarbejdere er let tilgængelige når som helst og hvor som helst, også uden for arbejdstiden. Teknologi har gjort fjernarbejde muligt, mens Covid-19-pandemien og nedlukningerne har gjort det udbredt. 37 % af arbejdstagerne i EU begyndte at arbejde hjemmefra under en nedlukning.

Telearbejde udvisker skellet mellem privat og professionelt

Selvom fjernarbejde har reddet job og gjort det muligt for mange virksomheder at overleve coronakrisen, har det også sløret skellet mellem arbejde og privatliv. Mange mennesker er nødt til at arbejde uden for deres almindelige arbejdstid, hvilket forværrer deres balance mellem arbejde og privatliv. 27 % af folk, der arbejder hjemmefra, arbejdede uden for arbejdstiden.

Personer, der regelmæssigt fjernarbejder, er mere end dobbelt så tilbøjelige til at arbejde mere end den maksimale arbejdstid, der er fastsat i EU's arbejdstidsdirektivet end dem der ikke gør det.

Maksimal arbejdstid og minimum hviletid: 

  • Maksimalt 48 timer om ugen 
  • Minimum 11 sammenhængende timers daglig hvile  
  • Mindst fire ugers årlig betalt ferie om året 

Find ud af, hvad EU gør for at beskytte job, der er ramt af pandemien.

reklame

Få mere at vide om EU-regler om balance mellem arbejde og privatliv.

Konstant tilslutning kan føre til sundhedsproblemer

Hvile er afgørende for menneskers velbefindende, og konstant tilknytning til arbejdet har konsekvenser for helbredet. At sidde for længe foran skærmen og arbejde for meget nedsætter koncentrationen, forårsager kognitiv og følelsesmæssig overbelastning og kan føre til hovedpine, anstrengte øjne, træthed, søvnmangel, angst eller udbrændthed. Derudover kan en statisk kropsholdning og gentagne bevægelser forårsage muskelspændinger og muskel- og skeletlidelser, især i arbejdsmiljøer, der ikke opfylder ergonomiske standarder.

Parlamentet kræver ny EU-lov

Retten til at afbryde forbindelsen er ikke defineret i EU-lovgivningen. Det ønsker Folketinget at ændre på. Den 21. januar 2021 opfordrede det Kommissionen til at komme med en lov giver medarbejderne mulighed for at koble fra arbejdet i ikke-arbejdstid uden konsekvenser og opstilling af minimumsstandarder for fjernarbejde.

Parlamentet bemærkede, at afbrydelser af ikke-arbejdstid og forlængelse af arbejdstiden kan øge risikoen for ulønnet overarbejde, kan have en negativ indvirkning på sundhed, balance mellem arbejde og privatliv og hvile fra arbejdet; og opfordrede til følgende foranstaltninger:

  • Arbejdsgivere bør ikke kræve, at medarbejdere er til rådighed uden for deres arbejdstid, og kolleger bør afholde sig fra at kontakte kolleger i arbejdsøjemed.
  • EU-lande bør sikre, at arbejdstagere, der påberåber sig deres ret til at afbryde forbindelsen, er beskyttet mod repressalier og andre følger, og at der er mekanismer på plads til at håndtere klager eller brud på retten til at afbryde forbindelsen.
  • Fjernfaglige lærings- og træningsaktiviteter skal regnes som arbejdsaktiviteter og må ikke finde sted i overarbejde eller fridage uden tilstrækkelig godtgørelse.

Få mere at vide om, hvordan EU forbedrer arbejdstagernes rettigheder og arbejdsvilkår.

Find ud af mere 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending