Følg os

Økonomi

Går Europa efter et kontantløst samfund?

DEL:

Udgivet

on

Fortalerne for kontantløse betalinger siger, at dette kommer med forskellige fordele. En nylig rapport fra Verdensbanken viser, at kontantløse betalinger er grønnere, eftersom at stoppe brugen af ​​fysiske kontanter sparer miljøomkostninger og reducerer behovet for transport, for eksempel til at betale regninger, modtage betalinger eller hæve kontanter.

Klimamæssige fordele kommer også ud af, at digitale betalinger er en muliggører for investeringer i grønne tiltag. Eksempelvis er projekter af typen sol- eller vindenergi afhængig af tilgængeligheden af ​​digitale betalinger, og digitaliseringen gør det muligt på en mere overkommelig måde at tilbyde alt fra relevante forsikringer til finansiering og investeringsmidler.

Og når det kommer til Østeuropa, oplever lande som Polen, Rumænien og Ungarn en hurtig transformation, drevet frem af innovative startups, gunstige reguleringsrammer og stigende forbrugerefterspørgsel efter digitale finansieringsløsninger.

Men digitale betalinger er ikke kun en måde, hvorpå Europa kan blive grønnere, som dets fortalere mener, at have en mere effektiv og omkostningsbevidst økonomi, men også et middel til at innovere. I en amerikansk vs Kina-domineret verden vil teknologi skabe eller bryde nationer og alliancer, og EU er ikke i nogen flatterende position, når det kommer til at matche de teknologiske supermagter. Derfor har Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen erklæret digitalisering og kontantløs betaling for en topprioritet - deroppe med klimabeskyttelse.

Bevægelsen har også sine modstandere til at hævde, at implementeringen af ​​et sådant system kan ske for hurtigt.

Debatten nåede Europa-Parlamentet. Rareş Bogdan, en rumænsk MEP fra European People's Party Group, bad om tilbageholdenhed med at implementere foranstaltningen på nationalt plan og sagde, at "dette spørgsmål giver alvorlig hovedpine for dem, der skal indsamle og bruge kontanter til deres direkte betalinger. Det kræver yderligere overvejelser og en ordentlig analyse."

reklame

På den anden side af den politiske gang sagde Renew Europe MEP Ivars Ijabs skyggeordfører for forordningen om øjeblikkelige betalinger: "I en æra med digital transformation står øjeblikkelige kreditoverførsler som et fyrtårn af effektivitet og bekvemmelighed og baner vejen for en problemfri og indbyrdes forbundne europæiske finansielle landskab. Deres hurtige udførelse og tilgængelighed på tværs af grænser giver enkeltpersoner og virksomheder mulighed for at udføre transaktioner med uovertruffen hastighed og fleksibilitet, hvilket fremmer en mere integreret og dynamisk EU-økonomi."

Tilhængere af foranstaltningen betragter skiftet til kontantløse betalinger og digital valuta som et bidrag til at styrke EU's indre marked, hvilket gør det nemmere, hurtigere og billigere for europæere og virksomheder at handle på tværs af Unionen. De siger, at vi har brug for et sæt love, der vil begrænse kontantbetalinger som en del af et bredere sæt af EU-instrumenter designet til at bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending