Følg os

Økonomi

Inflationen æder Europas fremtid – og det er vores politikeres skyld

DEL:

Udgivet

on

Af Tobias Zander

Udgifterne til mad, energi og boliger er steget dramatisk i mange europæiske lande i løbet af de sidste to år. Især én gruppe lider som følge heraf, en som ofte bliver overset i al den offentlige diskussion om "udsatte grupper": unge mennesker. Politikere og embedsmænd kan godt lide at sende skylden rundt, men de må tage ansvar for deres del i det – pengepolitik, der er ude af kontrol, har givet næring til inflationskrisen, og unge europæere betaler prisen for deres dårlige beslutninger.

Mange europæere ser på de stigende leveomkostninger og tilskriver det ydre årsager - normalt Covid, Putin, eller grådig forretningsmænd konspirerer mod forbrugerne. Det er ikke overraskende, da det netop er denne fortælling, der spredes af den politiske elite. De fleste virksomheder har "benyttet sig af muligheden for helt at vælte de højere omkostninger over på kunderne", sagde ECB-direktør Lagarde bebrejdende.

 Men det er netop den ekspansive pengepolitik, som hun og hendes fortalere har slået til lyd for i årevis, der er den væsentligste årsag til stigende priser. En udvidelse af pengemængden fører nødvendigvis til en stigning i både forbruger- og aktivpriser på lang sigt. Denne effekt forårsager dog ikke samme skade for alle dele af samfundet. Nogle grupper lider mere end andre.

 Studerende og unge fagfolk lider meget under de stigende priser på forbrugsvarer, såsom fødevarer, tøj eller elektronik. Det har de naturligvis lavere lønninger fordi de har mindre erhvervserfaring. Studerende har ofte en endnu lavere indkomst, fordi de enten har et deltidsvikariat ved siden af ​​studiet eller er afhængige af deres forældre og ofte sparsomme statstilskud.

Takket være inflationær pengepolitik er disse unge nu nødt til at begrænse sig selv mere end nogensinde og ikke længere have mulighed for at opbygge finansielle reserver. I stedet for at kunne bruge deres energi på at skabe noget nyt og fantastisk, er de den første generation siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig, der må regne med, at de får mindre velstand end deres forældre. Desillusionering erstatter ungdommelig optimisme.

reklame

Stigende aktivpriser rammer også unge europæere hårdt. Unge mennesker ejer normalt endnu ikke aktiver såsom huse, aktier eller guld. Selvom deres forældre og bedsteforældre i det mindste delvist kan beskytte sig selv mod devaluering af penge ved at eje materielle aktiver, er denne mulighed endnu ikke tilgængelig for studerende og unge fagfolk. Samtidig bliver det sværere at erhverve disse aktiver, som bliver dyrere.

 Arbejdsgiverne har også mindre kapital til deres rådighed som følge af inflationen. De ansætter derfor færre medarbejdere eller er nødt til at nedlægge arbejdspladser. Hvem vil blive hårdest ramt? Det er uundgåeligt unge mennesker, der stadig har ringe erfaring på området. De lider derfor en tredobbelt straf: de har ingen aktiver endnu, det er sværere at bygge deres aktiver fra deres indkomst, og sidstnævnte i sig selv er sværere at skaffe. Som følge heraf tager pengepolitikken os tilbage til den feudale tidsalder, hvor økonomisk succes næsten udelukkende afhang af familierigdom og statslige privilegier.

Folk bliver mere og mere vrede over rigdom ulighed og mangel på udsigter. Ikke overraskende tiltrækkes især yngre vælgere af krav om mere omfordeling og højere beskatning fra venstre- og højrepopulistiske partier. Måske for at formilde dem opfordrer selv "moderate" etablissementspolitikere i stigende grad til en formueskat. Men ville dette løse problemet? Nej, det ville kun fjerne produktive menneskers rigdom med magt og derved skabe nye og uretfærdige sociale skel.

 Enhver dynamisk og voksende økonomi kommer med uligheder i rigdom, og disse er ikke umoralske i sig selv, hvis de opstår fra produktivt arbejde. Inflationær pengepolitik reducerer den sociale mobilitet, forfordrer unge mennesker og fører til virkelig uretfærdig ulighed i rigdom. En formueskat er i bedste fald en måde at bekæmpe symptomer på, i værste fald en måde at ødelægge velstand. Hvis vi vil hjælpe Europas unge, er vi nødt til at tackle roden af ​​problemet og bekæmpe den virkelige sygdom, de europæiske staters inflationære pengepolitik.

 Hvis kontinentet ikke skulle blive en døende region inden for de næste par år, skal den inflationære pengepolitik bringes til ophør med det samme. Europas unge har brug for hårde penge, så de kan planlægge på lang sigt og bygge en fremtid for sig selv. Yderligere monetær devaluering ville resultere i, at millioner af højt kvalificerede unge mennesker forlader deres hjemlande og Europa bliver ét stort frilandsmuseum. Vil vi virkelig det?

Tobias Zander er finansjournalist og politikstipendiat hos Young Voices Europe. Han har tidligere studeret historie ved universitetet i Potsdam og filosofi, politik og økonomi på CEVRO-instituttet i Prag.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending