Følg os

Økonomi

Enhver økonomisk cyklus har sin valutakrig

DEL:

Udgivet

on

I 1920'erne devaluerede Frankrig, Tyskland og Belgien deres valutaer for at vende tilbage til guldstandarden, som var blevet opgivet under 1930. Verdenskrig. I 1929'erne tyede store globale økonomier til konkurrencedygtige devalueringer for at genvinde den velstand, der gik tabt efter den amerikanske aktie i 2024. markedskrak. I XNUMX kan dollarens styrke udløse en ny valutakrig, forklarer Johan Gabriels, Regionsdirektør kl iBanFirst, en førende udbyder af valuta og internationale betalingstjenester til virksomheder. 

Er vi på vej mod en ny valutakrig? For nu er det kun få lande, der griber ind for at modvirke sammenbruddet af deres valutaer over for den amerikanske dollar. Disse lande har én ting til fælles: de er alle i Asien. Indonesien hævede sine kurser i maj for at støtte rupia, mens Japan er afhængig af direkte yen-køb på valutamarkedet.

Blandet succes med Bank of Japans interventioner 

Ifølge de seneste skøn kostede de to indgreb fra Bank of Japan tidligere på måneden 60 milliarder dollars. Japan har rigelige valutareserver og kan i teorien fortsætte med at intervenere. Effektiviteten af ​​et ensidigt indgreb er dog tvivlsomt. Tidligere blev vellykkede interventioner koordineret og tilpasset pengepolitikken. For at Japans intervention skal være effektiv, skal det amerikanske finansministerium også købe yen, hvilket ikke er planlagt på nuværende tidspunkt. Derudover vil Bank of Japan være nødt til yderligere at normalisere sin pengepolitik, da en ultra-akkomodativ politik er uforenelig med en stærk valuta på lang sigt.

Konkurrencedygtige devalueringer i Asien 

Det, markedet er bekymret over, er risikoen for konkurrencedygtige devalueringer i Asien for at imødegå den stærke dollar. En devaluering af yuanen kan være den første domino, der falder. Det ville give Kina mulighed for at genvinde konkurrenceevnen og øge sin eksportdrevne økonomi til præ-pandeminiveauer. Analytikere har frygtet dette scenario i flere måneder.

reklame

Men er der en reel risiko? Det tror vi ikke på. Opfordringer til en betydelig depreciering (eller endda devaluering) af yuan ignorerer de økonomiske realiteter. Kina har et betydeligt overskud på de løbende poster, omkring 1-2 % af landets BNP. Dens handelsoverskud er 3-4 % af BNP, og overskuddet på industrien er over 10 % af BNP. I betragtning af størrelsen af ​​den kinesiske økonomi – 18 billioner dollars eller 15 % af det globale BNP – er disse overskud enorme”.

Risikoen for kapitalflugt 

Det betyder dog ikke, at der ikke er problemer. Mange eksportører konverterer ikke deres overskud til renminbi. På grund af renteforskelle og manglende tillid til kinesisk politik er kapitaludstrømningen betydelig. I 2023 nåede de deres højeste niveau i fem år og mindede myndighederne om dårlige minder. 

Desuden ville en yuan-devaluering kun forstærke kapitalflugt, som det var tilfældet i 2015-16. Dette smertefulde øjeblik i Kinas økonomiske historie gør sandsynligvis Beijing forsigtig med at styre valutakursen. Siden begyndelsen af ​​året har Kina hovedsageligt søgt at holde renminbien stabil over for dollaren uden at bruge centralbankens rigelige valutareserver. I stedet har den været afhængig af daglige fixeringer og direkte indgreb i de offentlige kommercielle bankers marked for at signalere, at en depreciering af yuan i forhold til dollaren ikke er ønsket.

Valutamanipulation? 

I modsætning til Trump-æraen virker Biden-administrationen tilfreds med yuans niveau. Kinas betalingsbalanceoverskud er ikke højt nok til, at det amerikanske finansministerium kan betragte det som et tegn på valutamanipulation. Derudover er væksten i Kinas valutareserver relativt stabil, hvilket yderligere indikerer ingen manipulation. Endelig er Washington godt klar over, at det nedadgående pres på yuanen til dels afspejler den stærke dollar.

Så længe den amerikanske centralbank ikke bevæger sig i retning af at sænke renten – hvilket er usikkert, vil ske i år – vil den stærke dollar forblive et problem for Kina og resten af ​​verden. Men iBanFirst-analytikere tvivler på, at det passende svar på den stærke dollar er en række konkurrencedygtige devalueringer, især i Kina.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending