Slut med os

Økonomi

Europa-Parlamentets og Rådets forhandlere når en kompromisaftale om det fremtidige EU-budget

Udgivet

on

Efter ti ugers intense forhandlinger og 12 triloger rykkede et EU-budget for 2021-2027 et skridt nærmere en konklusion. Aftalen dækker den næste flerårige finansielle ramme (MFF 2021-2027), Recovery Fund og nye egne indtægter. Kompromiset skal formelt godkendes af begge institutioner, men selv om enighed i Parlamentet nu muligvis er sikker, er det ikke sikkert, at der vil være en jævn passage i Rådet.

I kompromiset fik Parlamentet 16 mia. EUR oven på den pakke, der blev vedtaget af stats- eller regeringschefer på deres topmøde i juli. 15 mia. € vil styrke flagskibsprogrammer for at beskytte borgerne mod COVID-19-pandemien, give muligheder for den næste generation og bevare europæiske værdier. € 1 mia. Vil øge fleksibiliteten til at imødekomme fremtidige behov og kriser.

Sommerforhandlingerne mellem regeringschefer tog en udmattende fire og en halv dag, de nye penge var ikke så meget, som parlamentet ønskede at sikre, men med starten af ​​den nye finansieringsperiode nærmer sig (1. januar 2021) var presserende for at gøre fremskridt. 

Planen er at finansiere denne stigning i vid udstrækning gennem nye 'egne ressourcer', det vil sige ressourcer, der kommer fra Den Europæiske Unions indtægter snarere end nationale budgetter. 

Nye egne ressourcer

EP's forhandlere har udarbejdet en køreplan for at indføre nye egne ressourcer i løbet af de næste syv år. Køreplanen er indarbejdet i den "interinstitutionelle aftale", en juridisk bindende tekst. 

Ud over det plastbaserede bidrag fra 2021 inkluderer køreplanen en ETS (Emissions Trading System) -baseret egen ressource (fra 2023, muligvis forbundet med en kulstofgrænsejusteringsmekanisme), en digital afgift (fra 2024) og en FTT-baseret egen ressource samt et finansielt bidrag knyttet til erhvervssektoren eller et nyt fælles selskabsskattegrundlag (fra 2026).

Orbán trussel

Den ungarske premierminister Viktor Orbán har skrevet til formanden for Europa-Kommissionen og truer med at nedlægge veto mod enhver aftale om budgettet på grund af en aftale, der blev opnået i sidste uge om at vedlægge 'retsstatsbetingelser' ved modtagelse af midler.

Kompromisaftalen om retsstatsprincippet, der blev opnået i sidste uge, sikrer, at konditionaliteten ikke kun anvendes, når EU-midler misbruges direkte, men også gælder for systemiske spørgsmål som en medlemsstat, der respekterer demokrati, lighed og respekt for menneskerettigheder, herunder rettighederne til mindretal. Der er en specifik artikel, der tydeliggør rækkevidden og lister eksempler, såsom at true retsvæsenets uafhængighed. 

Mekanismen kan udløses ikke kun, når der er en overtrædelse, men også når der er en alvorlig risiko for, at EU-midler kan finansiere handlinger, der er i konflikt med EU-værdier. 

MEP'erne var også ivrige efter at forsvare de endelige modtagere, der kan indgive en klage til Kommissionen via en webplatform, og som MEP'erne insisterede på, at de ikke skulle lide på grund af deres regerings mangler. 

Da Ungarn er en af ​​de største modtagere af EU-finansiering, menes det, at de ikke vil forhindre enighed om det samlede budget. 

EU flagskibsprogrammer

Parlamentets højeste prioritet var at sikre en forøgelse af flagskibsprogrammer, der var i fare for at blive underfinansieret efter Det Europæiske Råds aftale fra juli 2020, hvilket bringer EU's forpligtelser og prioriteter i fare, især Green Deal og den digitale dagsorden.

De supplerende midler trækkes hovedsageligt fra beløb svarende til konkurrencebøder (som virksomhederne skal betale, når de ikke overholder EU-reglerne), hvilket er i tråd med Parlamentets mangeårige anmodning om, at penge genereret af EU skal forblive i EU-budget.

Takket være dette kompromis har Europa-Parlamentet tredoblet reelle termer rammen for EU4Health, sikret svarende til yderligere et års finansiering til Erasmus + og sikret, at forskningsfinansieringen fortsætter med at stige.

Kontrol af, hvordan næste generations EU-midler bruges: Forbedring af budgetkontrol

Med hensyn til udgifterne til næste generations EU-midler sikrede Parlamentet, at de tre institutioner mødes regelmæssigt for at vurdere gennemførelsen af ​​midlerne. Udgifterne vil blive brugt på en gennemsigtig måde, og Parlamentet vil sammen med Rådet kontrollere enhver afvigelse fra tidligere aftalte planer.

Inddrivelsesinstrumentet (Next Generation EU) er baseret på en EU-traktatartikel (artikel 122 i TEUF), som ikke indeholder en rolle for Europa-Parlamentet. EP's forhandlere har også opnået en ny procedure, der indfører en "konstruktiv dialog" mellem Parlamentet og Rådet om retsakter, der er knyttet til det nye instrument.

EU

MEP'er griller Frontex-direktøren om agenturets rolle i tilbagesendelser fra asylansøgere

Udgivet

on

Europa-Parlamentet vil grille Frontex-direktør Fabrice Leggeri på anklager om involvering af agenturets personale i ulovlige tilbagesendelser af asylansøgere fra den græske grænsevagt vil være fokus for en debat i Europa-Parlamentets udvalg om borgerlige frihedsrettigheder tirsdag.

MEP'erne er indstillet på at kræve svar fra Det Europæiske Border and Coast Guard Agency's administrerende direktør vedrørende de hændelser, hvor græske kystvagter påstås at have stoppet migranter, der forsøger at nå EU's kyster, og sendt dem tilbage til tyrkiske farvande. De vil sandsynligvis spørge om resultatet af den interne undersøgelse foretaget af EU's grænseagentur og bestyrelsesmødet indkaldt efter anmodning fra Europa-Kommissionen.

I oktober sidste år, foran medie afsløringer, Frontex rådgivende forum - som blandt andet samler repræsentanter for Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO), EU-agenturet for grundlæggende rettigheder (FRA), UNHCR, Europarådet og IOM- bekymringer i sin årsberetning. Forummet pegede på fraværet af et effektivt overvågningssystem for potentielle krænkelser af grundlæggende rettigheder i agenturets aktiviteter.

Den 6. juli forsikrede Fabrice Leggeri på et andet møde om borgerlige frihedsudvalg MEP'er om, at Frontex-personale ikke havde været involveret i tilbageslag og beskrev en hændelse med den danske besætning om bord på et af agenturets skibe som "en misforståelse".

Continue Reading

Økonomi

Soros opfordrer EU til at udstede 'evige obligationer' gennem forstærket samarbejde

Udgivet

on

I en udtalelse i Projekt syndikat, George Soros skitserede sin idé om, hvordan den nuværende blindgyde med Polen og Ungarn på grund af retsstatsbetingelser kan overvindes. 

Soros tilskriver Ungarns veto mod EU-budgettet og COVID-19-genopretningsfonden til premierminister Viktor Orbáns betænkeligheder ved, at EU's nye retsstatskonditionalitet knyttet til budgettet ville ”pålægge hans personlige og politiske korruption praktiske begrænsninger [...] Han [ Orbán] er så bekymret for, at han har indgået en bindende samarbejdsaftale med Polen og trukket landet med sig ”.

Soros siger, at proceduren med "forstærket samarbejde", der blev indført i Lissabon-traktaten for at "give et juridisk grundlag for yderligere integration i euroområdet", kunne bruges. 

Forbedret samarbejde giver en gruppe på mindst ni nationer mulighed for at gennemføre foranstaltninger, hvis alle medlemsstater ikke når til enighed, andre lande kan deltage senere, hvis de ønsker det. Proceduren er designet til at overvinde lammelse. Soros hævder, at en "undergruppe af medlemslande" kunne opstille et budget og blive enige om en måde at finansiere det på - f.eks. Gennem en "fælles obligation".

Soros har tidligere argumenteret for, at EU bør udstede evige obligationer, men betragter dette nu som umuligt, "på grund af manglende tillid blandt investorerne til, at EU vil overleve." Han siger, at disse obligationer "let accepteres af langsigtede investorer som livsforsikringsselskaber". 

Soros lægger også noget af skylden på døren til de såkaldte Frugal Five (Østrig, Danmark, Tyskland, Holland og Sverige), som er “mere interesserede i at spare penge end at bidrage til det fælles gode”. 

Italien har ifølge Soros behov for fordele ved evige obligationer mere end andre lande, men “er ikke heldig nok” til at kunne udstede dem i sit eget navn. Det ville være en "vidunderlig gestus af solidaritet" og tilføjede, at Italien også er EU's tredjestørste økonomi: "Hvor ville EU være uden Italien?" 

At tilbyde sundhedspleje og genoplive økonomien, siger Soros, vil kræve meget mere end de 1.8 billioner euro (2.2 billioner dollars), der er øremærket i den nye næste generations EU-budget og genopretningsfond.

George Soros er formand for Soros Fund Management og Open Society Foundations. En pioner inden for hedgefondsindustrien, han er forfatter til The Alchemy of Finance, The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What it Means, og senest In Defense of Open Society.

Continue Reading

EU

Enighed mellem EU og USA vil bekræfte samarbejdet med åbne samfund

Udgivet

on

I dag (30. november) samles ambassadører i Bruxelles for at forberede sig til næste uges Råd for Udenrigsanliggender og Det Europæiske Råd for regeringschefer. Toppen af ​​listen vil være fremtiden for forbindelserne mellem EU og USA.

Diskussionerne vil fokusere på fem byggesten: Bekæmpelse af COVID-19; styrkelse af økonomisk genopretning bekæmpelse af klimaændringer opretholdelse af multilateralisme og fremme fred og sikkerhed. 

Et strategidokument lægger vægt på samarbejdet mellem åbne demokratiske samfund og markedsøkonomier som en måde at tackle den strategiske udfordring, som Kinas voksende internationale assertivitet giver.

Det Europæiske Råds præsident Charles Michel vil høre ledere i løbet af den næste uge og vil også koordinere med NATO for at planlægge et topmøde i første halvdel af 2021.

Continue Reading
reklame

Facebook

Twitter

trending