Følg os

Kroatien

Når Kroatien bevæger sig ind i euroområdet, forbliver korruption og bankspørgsmål ikke adresseret

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Kroatien er nu nærmer sig slutspillet for dets indrejse i euroområdet. Sidste måned var Den Europæiske Centralbank (ECB) udstede en liste af fem bulgarske og otte kroatiske banker, at det ville være direkte tilsyn fra den 1. oktoberst, herunder de kroatiske datterselskaber af Unicredit, Erste, Intesa, Raiffeisen, Sberbank og Addiko, skriver Colin Stevens.

Bekendtgørelsen fulgte Kroatiens officielle optagelse i Eurozonen valutakursmekanisme (ERM II) i juli og opfylder ECBs lovgivningsmæssige krav om, at alle Kroatiens store banker skal placeres under dens tilsyn. At komme videre og officielt slutte sig til euroområdet, Bliver Kroatien nu nødt til at deltage i ERM II "i mindst to år uden alvorlige spændinger," og især uden at devaluere sin nuværende valuta, kuna, over for euroen.

Selvfølgelig, da dette er 2020, er alvorlige finanspolitiske spændinger blevet en kendsgerning for de europæiske regeringer.

reklame

Problemer på flere fronter

Ifølge Verdensbanken er Kroatiens samlede BNP nu forventes at styrtdykke med 8.1% i år, ganske vist en forbedring i forhold til det 9.3% årlige fald, som banken havde forudsagt i juni. Kroatiens økonomi, der er stærkt afhængig af turisme, er blevet truffet af den igangværende pandemi. Endnu værre er landets forsøg på at kompensere for tabt terræn med et rush efter sommerferiegæster har set det bebrejdes for at sætte gang i stigningen i Covid-19 tilfælde i flere andre europæiske lande.

Heller ikke den Covid-drevne afmatning er det eneste økonomiske spørgsmål, som premierminister Andrej Plenković står over for, hvis kroatiske demokratiske union (HDZ) holdt på magten i landets valg i juli og den uafhængige finansminister Zdravko Marić, der har været i sin stilling siden før Plenković tiltrådte.

reklame

Selv når Kroatien modtager en eftertragtet tilslutning fra de øvrige økonomier i Eurozonen, bliver landet fortsat rystet af korruptionsskandaler - den seneste er de salige åbenbaringer af en hemmelig klub i Zagreb besøgte landets politiske og forretningsmæssige elite, inklusive flere ministre. Mens resten af ​​befolkningen udholdt strenge indespærringsforanstaltninger, overtrådte mange af Kroatiens mest magtfulde mennesker lockdown-regler, udvekslede bestikkelse og nød endda selskab med ledsagere, der blev bragt ind fra Serbien.

Der er også det igangværende spørgsmål om, hvordan Kroatiens regering i 2015 tvang banker med tilbagevirkende kraft konvertere lån fra schweiziske franc til euro og udbetale over 1.1 milliarder € i refusioner til kunder havde det også lånt penge. Spørgsmålet fortsætter med at gøre Zagrebs forhold til sin egen banksektor og med den europæiske finansielle industri mere bredt med Ungarns OTP-bank sagsmappe mod Kroatien ved Verdensbankens internationale center for bilæggelse af investeringstvister (ICSID) i denne måned for at inddrive ca. 224 millioner kuna (29.58 millioner euro) i tab.

Kroatiens endemiske korruptionsproblem

Ligesom dets kolleger i andre dele af det tidligere Jugoslavien er korruption blevet en endemisk problem i Kroatien, med selv de gevinster, der er opnået efter landets tiltrædelse af EU, nu i fare for at gå tabt.

Meget af skylden for landets opfattede tilbageskridt ligger ved HDZ's fødder, ikke mindst på grund af den igangværende juridisk saga omkring den tidligere premier- og HDZ-partychef Ivo Sanader. Mens Sanaders arrestation i 2010 blev taget som et tegn på landets forpligtelse til at ryste korruption, da det arbejdede for at blive medlem af EU, ophævede landets forfatningsdomstol dommen i 2015. I dag var kun en af ​​sagerne mod ham - for krigsforarbejdning - er officielt afsluttet.

Manglende evne til effektivt at retsforfølge tidligere forseelser har ført Kroatien ned i Transparency Internationals rangliste, hvor landet kun tjener 47 ud af 100 point i gruppens "opfattede korruption" -indeks. Med civilsamfundsledere som Oriana Ivkovic Novokmet, der peger på korruptionssager, der smuldrer ved domstolene eller aldrig få bragt overhovedet er faldet næppe overraskende.

I stedet for at vende et hjørne står de nuværende medlemmer af HDZ-regeringen over for deres egne beskyldninger. Zagreb taler let af kroatiske ledere medtaget transportminister Oleg Butković, arbejdsminister Josip Aladrović og økonomiminister Tomislav Ćorić blandt sine kunder. Andrej Plenkovic selv er i øjeblikket fastlåst i en ordkrig over landets antikorruptionsindsats med sin politiske chefmodstander, den kroatiske præsident Zoran Milanović. Den tidligere leder af det rivaliserende socialdemokratiske parti og Plenkovics forgænger som premierminister, Milanović, var også en klubpatron.

Zdravko Marić mellem en klippe og en bankkrise

Finansminister (og vicepremierminister) Zdravko Marić er, til trods for at han opererer uden for de etablerede politiske grupperinger, også blevet dræbt af spørgsmål om potentiel forseelse. Tidligere i sin periode stod Marić over for udsigten til en undersøgelse ind i hans bånd med fødevaregruppen Agrokor, Kroatiens største private selskab, på grund af interessekonflikter. På trods af at han var tidligere ansat hos Argokor selv, tog Marić ikke desto mindre hemmelige forhandlinger med sit tidligere firma og dets kreditorer (primært den russiske statsejede bank Sberbank), som eksploderede ind i lokalpressen i marts 2017.

Uger senere blev Agrokor sat under statsadministration på grund af den lammende gældsbelastning. I 2019 havde virksomheden været afvikles og dets aktiviteter blev omskilt. Marić selv i sidste ende overlevede Agrokor-skandalen med sin kollega minister Martina Dalić (som ledede økonomiministeriet) tvunget ud af kontoret i stedet.

Agrokor har dog ikke været den eneste forretningskrise, der underminerede Plenkovics regering. At gå ind i Kroatiens valg i 2015, hvor Zoran Milanovićs socialdemokrater mistede magten til HDZ, påtog sig Milanović en række populistiske økonomiske foranstaltninger i et forsøg på at styrke sin egen valgposition. De omfattede en ordning for gældsaflysning for fattige kroater, der skyldte penge til regeringen eller kommunale forsyningsselskaber, men også gennemgribende lovgivning der konverterede milliarder dollars i lån fra banker til kroatiske kunder fra schweiziske franc til euro med tilbagevirkende kraft. Milanovićs regering tvang bankerne selv til at bære omkostningerne ved dette pludselige skift, hvilket førte til år af sagsanlæg af de berørte långivere.

Efter at have tabt valget blev disse populistiske bevægelser naturligvis i sidste ende til et forgiftet bæger for Milanovićs efterfølgere i regeringen. Problemet med lånekonvertering har plaget HDZ siden 2016, da den første sag mod Kroatien blev anlagt af Unicredit. På det tidspunkt argumenterede Marić for en aftale med bankerne om at undgå de betydelige voldgiftsomkostninger, især med landet under pres fra Europa-Kommissionen for at ændre kurs. Fire år senere forbliver spørgsmålet i stedet en albatross om regeringens hals.

Indsatser for euroen

Hverken Kroatiens korruptionsspørgsmål eller dets konflikter med banksektoren har været tilstrækkelige til at afspore landets Eurozone-ambitioner, men for at få succes med at gennemføre denne proces til dens afslutning bliver Zagreb nødt til at forpligte sig til et niveau af finanspolitisk disciplin og reform, som det ikke har endnu demonstreret. Nødvendige reformer inkluderer reducerede budgetunderskud, styrkede foranstaltninger mod hvidvaskning af penge og forbedret virksomhedsledelse i statsejede virksomheder.

Hvis Kroatien lykkes, potentielle fordele inkluderer lavere renter, højere investortillid og tættere forbindelser til resten af ​​det indre marked. Som det ofte er tilfældet med europæisk integration, er de vigtigste gevinster dog forbedringerne derhjemme undervejs.

Kroatien

Euroovergang: Aftale med Kroatien om praktiske trin i starten af ​​euromøntproduktion

Udgivet

on

Europa -Kommissionen og eurozonens medlemsstater har underskrevet et aftalememorandum (KO) med Kroatien, der beskriver de praktiske trin, der vil gøre det muligt for landet at begynde at producere euromønter, når det modtager muligheden for at slutte sig til eurozonen. Dette repræsenterer en vigtig milepæl i Kroatiens bestræbelser på at slutte sig til euroområdet.

MoU'en blev underskrevet af koncerndirektør Valdis Dombrovskis, kommissær Gentiloni, Eurogruppens præsident Paschal Donohoe og den kroatiske nationalbanks guvernør Boris Vujčić i en ceremoni, der fulgte efter mødet i Eurogruppen, der fandt sted tidligere i dag i Brdo, Slovenien.

MoU'en tillader Kroatien med bistand fra Kommissionen og eurozonens medlemsstater at gennemføre alle de nødvendige forberedelser forud for og frem til den faktiske udmøntning af euromønter. Disse omfatter blandt andet: Kroatiens valg af nationale euromønter i national design efter nationale procedurer; anskaffelse og produktion af møntværktøjer og møntprøvekørsler; og ordninger for distribution af euromønter og tilbagetrækning af den kroatiske kuna under overgangen.

reklame

Koncerndirektør Valdis Dombrovskis sagde: ”Jeg er glad for at kunne underskrive dette memorandum, der vil gøre det muligt for Kroatien at begynde forberedelserne til at printe eurotestmønter og markere endnu en milepæl på rejsen til eurotiltrædelse. Kommissionen støtter fortsat Kroatien i dens bestræbelser på at tilslutte sig euroområdet, hvor den har stor gavn af. Men inden det kan vedtage Europas fælles valuta, skal Kroatien først opfylde alle Maastricht -kriterier og fortsætte med at gøre fremskridt med tekniske forberedelser. ”

Økonomikommissær Paolo Gentiloni sagde: ”Underskrivelsen af ​​dette memorandum er et vigtigt symbolsk, men også praktisk skridt på Kroatiens vej til at slutte sig til euroen. Jeg glæder mig over Kroatiens stærke vilje til at tiltræde euroområdet, hvor landet hører hjemme. Kommissionen vil fortsat støtte Kroatien i dets forberedelser og bestræbelser på at opfylde konvergenskriterierne. ”

Baggrund

reklame

Kroatien er endnu ikke medlem af euroområdet. Kunaen er imidlertid en del af valutakursmekanismen (ERM II) siden den 10. juli 2020.

Underskrivelsen af ​​dette MoU er et af de normale forberedende trin, når et medlemsland uden for euroområdet agter at tilslutte sig eurozonen. På grund af kompleksiteten af ​​de opgaver, der er knyttet til produktion af euromønter, skal medlemsstater, der har til hensigt at deltage, begynde at forberede i god tid før Rådets beslutning om at ophæve undtagelsen fra deres deltagelse i euroen. Dette vil ikke foregribe Rådets afgørelse om ophævelse af undtagelsen i henhold til artikel 140, stk. 2, i TEUF.

Underskrivelsen af ​​aftalememorandummet gør det muligt for Kroatien at modtage den nødvendige tekniske dokumentation til at printe eurotestmønter, som bruges til at verificere den fremtidige euromønters tekniske egnethed til automater og møntbehandlingsmaskiner. Kommissionen og nationale mints i eurozonen vil også overføre de nødvendige ophavsrettigheder og prægningsværktøjer til Kroatien. Tidligere er tilsvarende undertegnelsesaftaler også blevet underskrevet med Slovenien, Cypern, Malta, Estland, Letland og Litauen.

Mere information

Kroatien og euroen

Kommissionen glæder sig over Bulgariens og Kroatiens indtræden i valutakursmekanismen II

Læs

coronavirus

MEP'er gør indsigelse mod 'corona facisme'

Udgivet

on

Fra de 704 folkevalgte i Europa -Parlamentet, der kommer fra 27 medlemslande, turde kun to hæve stemmen mod COVID -foranstaltninger og fratagelsen af ​​de grundlæggende menneskelige friheder. Interessant nok kommer de to af de 704 parlamentsmedlemmer fra samme land, hvor den anden dosis af vaccinationen er på det laveste niveau i Europa. Fra Kroatien, skriver Ivan Vilibor SINČIĆ, MEP.

Kroatien er et land med kun 35% vaccineret med den anden dosis, og uafhængige medlemmer af Europa -Parlamentet Ivan Vilibor Sinčić og Mislav Kolakušić er de eneste MEP'er i Europa, der turde hæve deres stemme imod, vi kan frit kalde det - coronafascisme.

Det er ærgerligt, at der ikke længere er folkevalgte borgere i hele Europa, der repræsenterer frihed og sundhedsrettigheder. Der er ikke alene ingen uafhængige undersøgelser af vaccinens effekt og sundhedsmæssige konsekvenser, men foranstaltninger som f.eks. At forbyde sammenkomster, begrænse arbejdet til restauranter og barer, bære masker og unødvendige og upålidelige test er fuldstændig mislykkedes.

reklame

Disse fascistiske foranstaltninger er på ingen måde foranstaltninger fra eksperter, der bekymrer sig om menneskers sundhed, men foranstaltninger fra politikere, der ønsker at fratage os vores frihed, gør os til tankeløse robotter, der arbejder mod sund fornuft, dehumaniserer os og gør raske mennesker syge, og tjen selvfølgelig penge på det hele.

Det, der giver håb, er, at borgerne i Republikken Kroatien har besluttet at vende ryggen til den farmaceutiske propaganda og de fascistiske politikere og har besluttet at lytte med et åbent sind til, hvad deres medlemmer af Europa -Parlamentet Ivan Vilibor Sinčić og Mislav Kolakušić må sige. Nogle stærkt vaccinerede lande, der vaccinerede deres indbyggere med den tredje dosis, har store problemer med nye positive tilfælde, mens Kroatien, der har lav vaccinationsrate, i øjeblikket er et af de sikreste lande.

Den eneste måde at afslutte denne historie om Covid på er helt at afskaffe fascistiske foranstaltninger, opnå naturlig immunitet og fortsætte med at leve normalt. Ikke den nye normal, men den normale. Eksperimentelle lægemidler, såsom de nuværende vacciner, er ikke løsningen og bør ikke pålægges borgere på nogen måde. Frihed er en grundlæggende rettighed, som vi bør basere alle politikker på, herunder valg af behandling.

reklame

Vi opfordrer de andre 702 MEP'er til at stå op for deres vælgere og afvise at bruge magt mod borgere samt ødelæggelse af folks psykologiske sundhed og ødelæggelser af økonomien.

Læs

Kroatien

Kommissionen glæder sig over næste trin om godkendelse af genopretnings- og modstandsdygtighedsplanerne i Kroatien, Cypern, Litauen og Slovenien

Udgivet

on

Europa -Kommissionen har glædet sig over det positive meningsudveksling om Rådet om gennemførelse af afgørelser om godkendelse af nationale genopretnings- og modstandsdygtighedsplaner for Kroatien, Cypern, Litauen og Slovenien afholdt den 26. juli på den uformelle videokonference mellem EU's økonomi- og finansministre (ECOFIN). Disse planer fastlægger de foranstaltninger, der vil blive understøttet af Recovery and Resilience Facility (RRF). RRF er kernen i NextGenerationEU, som vil yde 800 mia.EUR (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer i hele EU. Rådets gennemførelsesafgørelser vedtages snarest formelt ved skriftlig procedure.

Denne formelle vedtagelse vil bane vejen for betaling af op til 13% af det samlede tildelte beløb for hver af disse medlemsstater i forfinansiering. Kommissionen har til formål at udbetale den første forfinansiering så hurtigt som muligt efter underskrivelsen af ​​de bilaterale finansieringsaftaler og, hvor det er relevant, låneaftaler. Kommissionen godkender derefter yderligere udbetalinger baseret på tilfredsstillende opfyldelse af de milepæle og mål, der er skitseret i hver af Rådets gennemførelsesbeslutninger, hvilket afspejler fremskridt med gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er omfattet af planerne.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending