Europa tager et stort skridt i retning af virksomheder, der har omsorgspligt på #HumanRights

| Juni 12, 2019

I sidste uge, lige før overtagelsen af ​​EU-formandskabet, meddelte den nye finske regering planer om at gøre det obligatorisk for virksomhederne at foretage menneskerettighedskontrol. For et år siden ville det have været ud over det sædvanlige. Men en stigende anerkendelse af den menneskelige omkostning for svage forretningsordninger kombineret med en erosion af offentlig tillid til markeder har ført til momentum omkring initiativer for at sikre, at virksomheder standser misbrug i deres forsyningskæder, skriver forretningsminister Phil Bloomer.

På 14 maj vedtog den nederlandske senat ny lovgivning, der siger, at virksomhederne har en "omsorgspligt" for at bekæmpe børnearbejde i deres forsyningskæder. I år havde man allerede set diskussioner om lovgivningen om forsyningskæden i Tyskland, hvor et ministerielt lovforslag blev offentligt i februar, og de tilhørende parlamentariske debatter sparkede ud i parlamentet. På 3 juni offentliggjorde den nye finske regeringskonference sit program, som omfatter en forpligtelse til at arbejde for en sådan lovgivning nationalt, men også på europæisk plan, hvor det vil styre EU-formandskabet fra 1 juli.

EU har vedtaget lovgivning om specifikke spørgsmål som ulovligt høstet tømmer eller "konfliktmineraler" i fortiden. Men for at regulere hvert emne separat har dets grænser. Det var Frankrig, der passerede den første lovgivning med en generel rækkevidde i 2017, loven om vagtsomhed. Og dette spor er blevet fulgt i de politiske debatter i Tyskland, Storbritannien, Danmark, Norge, Finland, Schweiz og Luxembourg.

Disse ideer er ikke radikale. I 2011, FN og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) vedtaget konsensus nye sammenhængende standarder for, hvordan virksomheder skal sikre, at den respekterer menneskerettighederne i sine globale kæder. Et kerneelement var kravet om at foretage due diligence på menneskerettighedsrisici for at forhindre sådanne negative virkninger. Siden da har OECD udviklet mere detaljeret vejledning om, hvilken god due diligence ligner. Landene har imidlertid været langsomme til at gøre denne internationale bløde lov til hård lov. Indtil nu.

Virksomheder synes at anerkende dette. William Anderson, intern rådgiver for tysk fodtøjsgigant adidas, skrev i vores blogserie denne uge, at "Kort sagt er det ikke et spørgsmål om, hvornår, men når sådanne love vil være på plads, og hvordan de vil påvirke nuværende forretningsaktiviteter og praksis”. Faktisk, et stigende antal virksomheder støtter denne type lovgivning, herunder BMW, Coca-Cola og Trafigua, og argumenterede for, at disse love fastsætter spilleregler for ansvarlige virksomheder og giver juridisk sikkerhed for deres ansvar.

I tilfælde af den nederlandske børnearbejde loven var chokoladeselskabet Tony's Chocolonely, som lancerede en kampagne til støtte for lovgivningen og formåede at samle større branchemænd som Nestlé Nederland, Barry Callebaut og andre store hollandske virksomheder som Heineken bag et støttende brev til parlamentet. I Finland gik dynamikken et skridt videre: Virksomheder og civilsamfund bestrider at have sådan lovgivning i det nye regeringsprogram som en fælles koalition, der omfatter 140-enheder fra Attac til Coca-Cola Finland.

Men de fleste virksomheder er ikke forberedt, og derfor har vi brug for disse love. I november fandt Corporate Human Rights Benchmark, at 40 ud af 101 fra nogle af de største virksomheder i verden ikke gennemførte korrekt menneskerettigheds due diligence. I lyset af 100-selskabernes rapporter under EU's ikke-finansielle rapporteringsdirektiv konstaterede Alliance of Corporate Transparency, at mens 90% rapporterede en forpligtelse til at respektere menneskerettighederne, beskriver kun 36% deres menneskerettigheds due diligence system i detaljer.

Indsatsen kunne ikke være højere. Mindst 150 mennesker døde, da Vale's dæmning kollapsede i Brumadinho, Brasilien, den 25 januar, og der er hundredvis af højrisiko dæmninger derude. 166 millioner skjulte arbejdstagere er i besiddelse af verdens største 50-virksomheder uden direkte forhold eller ansvar. Den voksende magt hos større tech virksomheder som Facebook og Google påvirker i stigende grad al vores privatliv. Obligatorisk menneskerettigheds due diligence på virksomheder ville gå noget for at sikre, at virksomheder løser deres operationer og forsyningskæder af misbrug og holdes ansvarlige, når de undlader at handle.

Det er godt, at mange europæiske lande ser ud til at anerkende dette, og nu har de ikke råd til at svigte.

Kommentarer

Facebook kommentarer

tags: , ,

Boligtype: En forsiden, Økonomi, Beskæftigelse, EU, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR), Menneskerettigheder, Menneskerettigheder

Kommentarer er lukket.