#EU Åbner et nyt kapitel i forbindelserne med Gambia

BARROWNeven Mimica, kommissæren for internationalt samarbejde og udvikling, er i Gambia i dag møde den nyvalgte præsident Adama Barrow og hans nye regering.

Kommissær Mimica fremsatte følgende erklæring: "Den fredelige demokratiske forandringer i Gambia er resultatet af bestemmelsen af ​​gambiske mennesker, samt de regionale og internationale koordinerede indsats fra Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater. Gambians har vist prisværdigt beslutsomhed, tålmodighed og mod i en periode med høj spænding. EU er fast besluttet på at engagere sig med præsident Barrow og hans regering. Vi ønsker at være en privilegeret partner i The New Gambia. Ud over den pakke af øjeblikkelig støtte blev undertegnet i dag 75 millioner €, er vi allerede ved at forberede en mellemlang sigt pakke af 150 mio €, som vil fokusere på at opbygge kapacitet staten og for jobskabelsen."

Dette besøg er et klart signal om, at EU er rede til at yde øjeblikkelig finansiel og teknisk støtte til den demokratiske proces i Gambia og dens udbytte for befolkningen i form af god regeringsførelse, respekt for menneskerettighederne og retsstatsprincippet. EU vil også øge støtten til bæredygtig og inklusiv udvikling af landet i tæt samråd med de nye myndigheder. EU er fast besluttet på at støtte fremskridt med demokrati, menneskerettigheder, god regeringsførelse og bæredygtig og inklusiv udvikling.

Pakken af ​​foranstaltninger, der beløber sig til € 75 millioner, blev underskrevet af kommissær Mimica i dag. Det omfatter et projekt på € 10.5 mio. For at styrke adgangen for de mest sårbare befolkninger, herunder kvinder med hoveder, til markeder og socioøkonomiske faciliteter. Dette vil ske gennem en feeder road rehabilitation program. Desuden vil et projekt på € 20.5 millioner sigte mod at skabe vækst- og beskæftigelsesmuligheder, især for unge, samt bedre adgang til mad. Et projekt på € 11.5 vil søge at forbedre fødevaresikkerheden, fx gennem støtte til levering af mad, penge, behandling af akut underernæring samt forebyggelse af alle former for underernæring. Under EU Emergency Trust Fund for AfrikaVil Gambia gavn af et bidrag på 11 mio € til formål at øge jobmulighederne for unge. Endelig interventioner beløber sig til 21.5 millioner € på områderne klimaændringer, fødevaresikkerhed, støtte til civilsamfundsorganisationer, demokrati og menneskerettigheder, blandt andre er også en del af denne første pakke.

Kommissær Mimica har også annonceret i dag udarbejdelsen af ​​en anden pakke af 150 mio €, som vil blive stillet til rådighed for mellemstore og langfristede foranstaltninger til fordel for den gambianske befolkning. En EU-teknisk mission besøger Banjul til at identificere og diskutere områder af fælles interesse.

Baggrund

Den EU-Gambia partnerskab har bidraget til at levere vigtige udviklingsmål for Gambia, herunder for eksempel belægningen af ​​næsten 50% af det gambianske vejnet gennem projekter finansieret af Den Europæiske Udviklingsfond. Forbindelserne har også blomstret på andre områder som handel, fiskeri og turisme.

Den Europæiske Unions samlede tildeling til Gambia under Europæiske 11th Udviklingsfond (EUF) for perioden 2014-2020 blev fastsat til EUR 150 mio. Det blev besluttet at starte med en indledende konvolut (EUR 33 million for 2015-2016) for at støtte Gambias udviklingsprioriteter som defineret i "Program for accelereret vækst og beskæftigelse" (SIDE 2012-2016). De vigtigste sektorer i første fase er landbrug for økonomisk vækst og fødevaresikkerhed / ernæring og exit strategi til transportsektoren. Med den nye regering på plads omfatter EU's nøgleprioriteringer med hensyn til udviklingssamarbejde hurtigt støtte til stabilitet og genopbygning af den gambiske stat.

Gambia står også for at nyde godt af den regionale dagsorden for ECOWAS, Hvis prioriteter er fokuseret på fem indsatsområder, især, fred og sikkerhed, udvikling af infrastruktur, landbrug og modstandskraft, fælles marked og regional konkurrenceevne og kapacitetsopbygning.
Gambia også haft fra Miljø budgetpost. En globale klimaændring Action Projektet gennemføres inden for integreret kystzoneforvaltning og klimaændringer. Interventioner på områderne fødevaresikkerhed, landbrug og udvikling af landdistrikter, jobskabelse, især for unge og kvinder, samt foranstaltninger til støtte for civilsamfundsorganisationer, demokrati og menneskerettigheder, er i øjeblikket i gang.

Gambia er berettiget til EU Trust Fund for stabilitet og tackle de grundlæggende årsager til ulovlig migration og fordrevne i Afrika Emergency. Siden topmødet i Valletta er der vedtaget to nye foranstaltninger til fordel for Gambia for i alt EUR 14.9 millioner sigter bl.a. på at tilbyde økonomiske muligheder og job for at styrke ungdommens kapacitet.

Mere information

På EU-delegationen i Gambia: https://eeas.europa.eu/delegations/gambia_en

På EU-trustfond for Afrika: http://ec.europa.eu/europeaid/regions/africa/eu-emergency-trust-fund-africa_en

tags: , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Afrika, Demokrati, Udvikling, Økonomi, Politik