Følg os

Økonomi

Ti års udvidelse: "Drømmen om, at Europa trækker vejret med begge lunger gik i opfyldelse"

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

20140430PHT45915_width_600Jerzy Buzek

Ti år er gået siden EU's 'big bang'-udvidelse i 2004, der endelig samlede Øst-, Central- og Vesteuropa. Ti år senere, hvad er dommen? Europa-Parlamentet talte med Jerzy Buzek, et polsk medlem af EPP-gruppen, som var den første formand for Europa-Parlamentet fra de nye medlemslande. Han talte om bekymringer, håb og resultater fra et årti at huske.

Den 1. maj fejrede vi 10-året for EU's største udvidelse nogensinde. Hvad betyder det for dig personligt?
Jeg husker netop det øjeblik for 10 år siden. Det var en drøm, der gik i opfyldelse om et Europa, der åndede med begge dets lunger. Det var en vigtig dag på vores vej til transformation og fornyelse af vores rødder i den vestlige civilisation. I samme øjeblik var det en kulmination på en langsigtet indsats og et massivt energiudbrud. Folk rundt om i landet fejrede denne afslutning til en lang division.
Vi har nu både muligheden og ansvaret for at forme Den Europæiske Union sammen for at arbejde for vores fælles velfærd. Østeuropa har påtaget sig denne rolle, og det er vigtigt at tænke over, hvordan vi nu alle skal udføre det sammen.

Der var mange, der frygtede at miste deres uafhængighed eller identitet, og nogle, der spillede på disse følelser for at forfølge deres mål. Hvad ville du fortælle dem nu?
Det har borgerne selv givet det bedste svar på. Blandt dem, der for ti år siden blev en del af det fælles Europa, er mange måske blevet endnu mere bevidste om deres identitet og føler intet tab af uafhængighed. Disse seneste år har været en stor lektie i at præsentere vores synspunkter: Det er gennem overbevisende argumenter, at du vinder i den europæiske beslutningsproces og påvirker EU's politik.

Hvordan ser du udvidelseslandenes stilling i 2004 i EU? Hvad er deres merværdi for projektet? Hvilken slags rolle ligger forude for dem?
Jeg må sige, at jeg til min store tilfredshed næsten ikke længere hører om "nye medlemslande" rundt om korridorerne. Det er virkelig på tide, at alle holder op med at kalde os det. Vi er nødt til at skabe EU og ikke kun "tage del i det", især når vi står over for nye geopolitiske udfordringer og trætheden af ​​EU-integration, der er synlig i mange vestlige lande. Med udvidelsen i 2004 dukkede det østlige partnerskabsprojekt op, og Euronest blev oprettet. være mere opmærksom på energispørgsmål.

Bør EU fortsætte udvidelsen? Hvis ja, hvem skal være den næste og hvorfor?
EU skal holde dørene åbne. Men uden at opfylde kriterierne, uden forudgående omfattende forhandlinger og en vilje til at vedtage EU-standarder, burde det være umuligt at tale om tiltrædelse. Ellers vil det være både – staten og EU – der taber, ude af stand til gensidigt at drage fordel af integrationen.

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending