Følg os

Økonomi

Ti års udvidelse: "Drømmen om, at Europa trækker vejret med begge lunger gik i opfyldelse"

DEL:

Udgivet

on

20140430PHT45915_width_600Jerzy Buzek

Ten years have passed since the EU’s ‘big bang’ enlargement of 2004, finally bringing together eastern, central and western Europe. Ten years later, what is the verdict? The European Parliament spoke to Jerzy Buzek, a Polish member of the EPP group who was the first European Parliament president from the new member states. He talked about the concerns, hopes and achievements of a decade to remember.

On 1 May we celebrated the 10th anniversary of the EU’s biggest enlargement ever. What does it mean for you personally?
Jeg husker netop det øjeblik for 10 år siden. Det var en drøm, der gik i opfyldelse om et Europa, der åndede med begge dets lunger. Det var en vigtig dag på vores vej til transformation og fornyelse af vores rødder i den vestlige civilisation. I samme øjeblik var det en kulmination på en langsigtet indsats og et massivt energiudbrud. Folk rundt om i landet fejrede denne afslutning til en lang division.
Vi har nu både muligheden og ansvaret for at forme Den Europæiske Union sammen for at arbejde for vores fælles velfærd. Østeuropa har påtaget sig denne rolle, og det er vigtigt at tænke over, hvordan vi nu alle skal udføre det sammen.

Der var mange, der frygtede at miste deres uafhængighed eller identitet, og nogle, der spillede på disse følelser for at forfølge deres mål. Hvad ville du fortælle dem nu?
Det har borgerne selv givet det bedste svar på. Blandt dem, der for ti år siden blev en del af det fælles Europa, er mange måske blevet endnu mere bevidste om deres identitet og føler intet tab af uafhængighed. Disse seneste år har været en stor lektie i at præsentere vores synspunkter: Det er gennem overbevisende argumenter, at du vinder i den europæiske beslutningsproces og påvirker EU's politik.

Hvordan ser du udvidelseslandenes stilling i 2004 i EU? Hvad er deres merværdi for projektet? Hvilken slags rolle ligger forude for dem?
I must say that, to my great satisfaction, I scarcely hear about ‘new member states’ around the corridors any more. It really is time everyone stopped calling us that. We need to create the EU and not only “take part in it”, particularly when facing new geopolitical challenges and the weariness of EU integration visible in many western countries. With the 2004 enlargement, the Eastern Partnership project surfaced and Euronest was created. We pay more attention to energy matters.

Bør EU fortsætte udvidelsen? Hvis ja, hvem skal være den næste og hvorfor?
The EU needs to keep the doors open. However, without meeting the criteria, with no prior, extensive negotiations and a readiness to adopt EU standards, it should be impossible to talk about accession. Otherwise it will be both – the state and the EU – who lose, unable to mutually profit from the integration.

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending