Følg os

Økonomi

Tættere på EU: Yderligere finansiering for Georgien og Moldova

DEL:

Udgivet

on

downloadeEuropa-Kommissionen har i dag (6. maj) annonceret en støttepakke til Georgien og Republikken Moldova til en værdi af 60 millioner euro. Denne støttepakke skal hjælpe offentlige institutioner, borgere og erhvervslivet med at gribe fordelene og mulighederne ved associeringsaftalerne med EU, herunder muligheden for adgang til EU-markedet. 

Kommissær for europæisk naboskabspolitik, Štefan Füle, sagde: "Georgien og Republikken Moldova er virkelig forpligtet til et stort skift i deres forbindelser med EU, baseret på fælles grundlæggende værdier. Associeringsaftalerne vil muliggøre dette skifte og åbne muligheden for stærkere handelsforbindelser med det europæiske marked. Og vores bistand vil fortsætte med at ledsage denne proces."

Støtte til Republikken Moldova (30 mio. EUR) er rettet mod små virksomheders konkurrenceevne, udvikling af national lovgivning i overensstemmelse med EU's kvalitetsstandarder og fremme af eksport- og investeringsmuligheder, kommunikations- og informationskampagner om handelsaftalen med EU. Støtte til Georgien (30 mio. EUR) er fokuseret på modernisering af offentlige institutioner i forbindelse med gennemførelsen af ​​associeringsaftalen, konkurrenceevne for erhvervslivet i landdistrikter og handelsmuligheder med EU og beskyttelse af mindretals og sårbare gruppers rettigheder.

Finansiering til denne pakke gives til Georgien og Republikken Moldova gennem "mere for mere"-mekanismen i det nye europæiske naboskabsinstrument: multilande-paraplyprogrammet. Denne mekanisme belønner fremskridt i demokratiske reformer med supplerende finansielle bevillinger. Regelmæssige tildelinger under det årlige handlingsprogram 2014 vil komme senere i år.

Baggrund

Det nye europæiske naboskabsinstrument 2014-2020 (som erstatter det europæiske naboskabs- og partnerskabsinstrument 2007-2013) afspejler en incitamentsbaseret tilgang: Jo mere et land er forpligtet til og gør fremskridt i reformer, jo mere bistand kan det forvente fra EU .

Flerlandes paraplyprogrammer letter implementeringen af ​​den incitamentsbaserede tilgang ved at tildele supplerende midler til udvalgte naboer i overensstemmelse med deres fremskridt med at opbygge et dybt og bæredygtigt demokrati ('mere for mere').

reklame

Denne belønningsmekanisme bygger på de tidligere erfaringer fra programmerne SPRING (Support for Partnership, Reforms and Inclusive Growth) og EaPIC (Eastern Partnership Cooperation and Integration) finansieret i 2011-2013.

De østlige partnerskabslande er Armenien, Aserbajdsjan, Belarus, Georgien, Republikken Moldova og Ukraine.

Finansieringen

Den østlige partnerskabskomponent af multilande-paraplyprogrammet 2014 beløber sig til i alt 100 mio. EUR, allokeret til tre lande: Georgien (30 mio. EUR), Republikken Moldova (30 mio. EUR) og Ukraine (40 mio. EUR).

Bevillingerne til Georgien og Republikken Moldova finansierer den første del af bistanden til de to lande i 2014. Mere omfattende bistandspakker (årlige handlingsprogrammer) vil følge i de kommende måneder.

Tildelingen til Ukraine er en del af det samlede budget for den særlige støttepakke til Ukraine (365 mio. EUR, vedtaget den 29. april).

Flerlandes paraplyprogramtildelinger til naboskabssyd-partnere vil blive vedtaget i løbet af 2014.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending