Følg os

Økonomi

Dynamisk værktøj til direkte demokrati i EU: Læring fra de første to år af europæisk borgerinitiativ

DEL:

Udgivet

on

RTEmagicC_2d03fd5735Et overvældende antal aktionærer fra det europæiske borgerinitiativ (ECI) og interessenter fra forskellige institutioner og organisationer mødtes i Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) for at drøfte de erfaringer, der er draget indtil nu, og for at udarbejde en liste over anbefalinger til at gøre dette instrument til direkte demokrati mere effektivt og brugervenligt.

ECI Day 2014, den tredje begivenhed af denne art, blev arrangeret af EØSU i partnerskab med: Regionsudvalget, European Citizens Action Service, Democracy International, Initiative and Referendum Institute Europe, The ECI Campaign, EurActiv og Euronews. Stimulerende diskussioner, inspirerende taler og en positiv atmosfære prægede konferencen, som forsøgte at fremhæve de positive aspekter af ECI for at sikre, at det fortsætter med at udvikle sig.

Under sin åbningstale sagde EØSU-formand Henri Malosse: "ECI bør ikke længere behandles som en gadget fra Europa-Kommissionen, men som et standardværktøj i den nye model for EU-styring." Da ECI'erne har mobiliseret et overvældende antal nye uafhængige EU-aktivister, mens de introducerer nye emner til EU, som ligger uden for Bruxelles-lobbyisternes sfære, har vi endelig mulighed for at høre europæernes bekymringer på en meget direkte måde.

Som Den Europæiske Ombudsmand sagde Emily O'Reilly: "ECI er nøglen til at give EU-borgere mulighed for at tage en aktiv del i EU's beslutningstagning." Ombudsmanden lovede at være årvågen med hensyn til den måde, dette værktøj bruges på. Mere end fem millioner europæere har allerede tilmeldt sig over tyve forskellige europæiske borgerinitiativer med meget interessante debatter på nationalt plan og EU-plan - en meget opmuntrende indikation af folks interesse og aktive involvering.

Nogle af de spørgsmål, der diskuteres i de tre ECI-laboratorier, som er organiseret af EØSU, omfatter ECI-kampagner, juridiske begrænsninger og udfordringer og indvirkningen på politisk og institutionelt niveau i EU.

Det alvorlige behov for at reducere barrierer for indsamling af underskrifter, harmonisere processen på tværs af medlemslande og øge mulighederne for indflydelse var blandt de vigtigste fælles problemer, som interessenter og forkæmpere gerne ville have løst. Desuden blev det overvejet alvorligt at forlænge indsamlingstiden for underskrifter, ligesom det var en drastisk forbedring af vilkårene for vellykkede europæiske borgerinitiativer, der skal tages i betragtning i Kommissionens juridiske proces for politiske beslutninger.

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending