Følg os

Blogspot

Kommentar: Kapitalmarkeder og EU's vækststrategi

DEL:

Udgivet

on

 Adam Jacobs februar 2013Af Adam Jacobs (afbilledet), direktør, chef for markedsregulering, AIMA

Finanskrisen i 2008 kastede skarpt lys over svaghederne i banksektoren, hvilket førte til massive statsstøtter og beslutsomme tilsynsforanstaltninger fra G20-landenes side.

Men dette har efterladt politikere i EU med et dilemma. Hvordan sikrer de, at opbygningen af ​​et mere stabilt, robust finansielt system ikke sker på bekostning af økonomisk vækst? Nye regler har krævet, at banker skal nedtrappe mængden af ​​penge, de låner ud, hvilket igen betyder, at europæiske virksomheder – især regionens legion af små og mellemstore virksomheder (SMV'er) – er mindre i stand til at få adgang til den kapital, de har brug for. at kunne investere i og udvikle deres virksomhed.

Dette har ført til stigende interesse fra EU's politiske beslutningstageres side for den rolle, som markedsfinansiering - nogle gange omtalt som en del af "skyggebanksystemet" - kan spille med hensyn til at udfylde udlånshullet og give virksomhederne adgang til den kapital, de behov for vækst.

I sin simpleste form er markedsfinansiering baseret på en model, hvor virksomheder kan rejse kapital fra investorer ved at udstede aktier og obligationer – ved at få adgang til kapitalmarkederne.

Europa er en interessant region at overveje, fordi den er kendetegnet ved forskelle mellem landene med hensyn til balancen mellem markedsfinansiering og bankbaseret udlån. Vi hos AIMA, den globale hedgefondsindustriorganisation, var ivrige efter at udforske disse forskelle for at se, om dette kunne give bredere indsigt i den globale finansielle struktur og dens fremtidige udvikling. Konkret, hvad betyder forskelle i balancen mellem bankudlån og kapitalmarkeder for økonomisk vækst? Tilbyder kapitalmarkederne en finansieringskilde, der har positive afsmittende effekter på økonomien?

AIMA asked two leading German academics in this field – Christoph Kaserer, professor of finance, chairman of financial management and capital markets, TUM School of Management, Munich; and Marc Steffen Rapp, professor of finance, Accounting & Finance Group, School of Business and Economics, Philipps-Universität Marburg – to explore these questions. Their work has resulted in the publication of a new study, entitled Kapitalmarkeder og økonomisk vækst − Langsigtede tendenser og politiske udfordringer, som blev lanceret i Bruxelles den 20. marts.

reklame

Undersøgelsens vigtigste konklusion er, at balancen mellem markedsfinansiering og bankudlån har betydning, og at overdreven afhængighed af banker har en omkostning i form af reduceret økonomisk vækst.

Det er væsentligt, at undersøgelsens forfattere har sat tal på den økonomiske virkning af "dybere" (større og mere likvide) kapitalmarkeder. De vurderer, at voksende kombinerede aktie- og obligationsmarkeder i Europa med en tredjedel kan øge den langsigtede realvækst i BNP pr. indbygger med omkring 20 %, da aktie- og obligationsmarkederne forbedrer omfordelingen af ​​kapital på tværs af brancher.

Som vi ved, er hedgefonde vigtige udbydere af likviditet, risikostyring og prisopdagelse på kapitalmarkederne. Undersøgelsen finder, at det bredere spektrum af kapitalforvaltere - fra passive investorer til dynamiske og aktive investorer såsom hedgefonde - yderligere supplerer effektiviteten af ​​kapitalmarkederne, både med hensyn til at forbedre markedslikviditeten og med hensyn til at tilvejebringe kapital til potentielt mere risikable forretninger. investeringer.

Nogle af de mest slående resultater vedrører aktiemarkedernes og deres deltageres positive indvirkning på den økonomiske vækst. Forfatterne siger, at aktiemarkederne er nyttige finansieringskilder til langsigtede risikable investeringer. De giver bevis for, at virksomheder i bankbaserede økonomier har mindre fleksibilitet i deres finansieringsbeslutninger og derfor følger en mere konservativ finansieringsstrategi. Dette kan føre til underinvestering i F&U.

Yderligere fordele kommer fra forbedringer i corporate governance, som er drevet af aktiemarkedsdeltagere. Især aktive aktionærer, såsom hedgefonde, er i stand til at gennemføre positive ledelsesændringer i de virksomheder, de investerer i, i kraft af deres ekspertise og vilje til at engagere sig i en virksomheds ledelse.

Øget konvergens

Undersøgelsen undersøger også, i hvilket omfang økonomier i EU, der traditionelt blev betragtet som bankbaserede, har taget kapitalmarkederne til sig i de senere år. Det tyder på, at de gamle skel mellem den bankbaserede økonomiske struktur i dele af Europa og den mere markedsbaserede struktur i Storbritannien (og USA) hurtigt forsvinder.

By way of illustration, average stock market capitalization in European economies with bank-based financial systems – historically known to be much lower than in economies with market-based financial systems – was 35% of GDP during the 1990s, but increased to 58% over the period 2000 to 2012. Over the same period, stock market capitalization in market-based European economies only increased from 110 to 117 percent. What this means is that, in relative terms, stock market growth was much more pronounced in bank-based European economies.

Konvergens har også været tydelig på mikroniveau. I dag har europæiske virksomheder en tendens til at stole meget mere på egenkapitalfinansiering end i 1990'erne. Og forskelle i kapitalstrukturer mellem forskellige europæiske lande er blevet mindre udtalte i de senere år. På samme måde er niveauet af ejerskabskoncentration i børsnoterede virksomheder, der historisk set er kendt for at være højere i bankbaserede økonomier, blevet mere afbalanceret over tid, efterhånden som ejerskabet er blevet mere spredt i virksomheder beliggende i bankbaserede økonomier.

Et politisk program til støtte for kapitalmarkederne

Undersøgelsen fortsætter med at undersøge, hvordan politiske beslutningstagere i EU kan opbygge et politisk program, der har til formål at støtte udviklingen af ​​kapitalmarkeder og udnytte deres underudnyttede vækstpotentiale.

Det er klart, at kapitalmarkederne kunne yde et vigtigt bidrag til EU's vækststrategi. Kapitalmarkederne kunne styrkes ved at forbedre kvaliteten af ​​minoritetsaktionærernes beskyttelsesrettigheder, ligesom de uafhængige institutionelle investorers rolle kunne styrkes. Undersøgelsen bemærker også, at pensionsopsparingsregler og skattelovgivning kunne udformes på en måde, der tilskynder til, at en større del af den nationale opsparing investeres via kapitalmarkederne, hvilket også vil hjælpe finansierede pensionsordninger med at sørge for en aldrende befolkning. Og endelig er det værd at overveje, hvordan skatteregler kan styrke aktiemarkedernes rolle.

EU's regeringer ville drage fordel af en veludviklet kapitalmarkedspolitik, der anerkender, at et kritisk træk ved et stabilt finansielt system er at have stærke kapitalmarkeder med en nødvendig mangfoldighed af nøgleaktører. Med hensyn til at omsætte dette til lovgivningsmæssige og regulatoriske handlinger, mener vi, at følgende konkrete skridt kunne overvejes:

  • Udvikling af en pensionskasse, der kan markedsføres i hele Europa under et harmoniseret regelsæt.
  • Reform af europæiske krav til virksomhedsledelse med henblik på at styrke aktionærbeskyttelsen.
  • Udvikling af en harmoniseret ramme for lånoprettelse uden for banksektoren.
  • Udvikling af en harmoniseret og styrket insolvensramme på tværs af EU.
  • Gennemgang af de eksisterende regler for securitisationer for at sikre, at markedet kan fungere effektivt.
  • Undgå homogenisering af deltagere på de finansielle markeder, som udvider reguleringstilgange fra én sektor til sektorer med radikalt forskellige forretningsmodeller.

I sidste ende mener vi, at et koordineret og ambitiøst politisk program i denne retning kan bidrage til at tilvejebringe yderligere finansieringskilder til realøkonomien, samtidig med at det skaber en stærkere finansiel sektor.

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending