Følg os

Økonomi

Letland bliver 18th medlemsstat at vedtage euroen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

LatviaEuroCoinsEfter Letland vedtager euroen ved midnat i aften (31 december) - på 15th årsdagen for lanceringen af ​​euroen i 1999-18-lande og 333 millioner europæere vil dele samme valuta. Dette er en vigtig præstation for Letland og for euroområdet som helhed. I morgen vil latte begynde at trække euro kontant og betale for deres køb i euro. Dette har været muligt takket være grundige forberedelser forud for indførelsen af ​​den fælles valuta.

Europa-Kommissionens formand José Manuel Barroso sagde: "Jeg er meget glad for at byde Letland velkommen som det attende medlem af euroområdet. Dette er en stor begivenhed, ikke kun for Letland, men også for euroområdet selv, der forbliver stabilt, attraktivt og åbent for nye medlemmer For Letland er det resultatet af en imponerende indsats og myndighedernes og det lettiske folks urokkelige beslutsomhed. Takket være disse bestræbelser, der er foretaget i kølvandet på en dyb økonomisk krise, vil Letland komme stærkere end nogensinde ind i euroområdet og sende en opmuntrende besked til andre lande, der gennemgår en vanskelig økonomisk tilpasning. På vegne af Europa-Kommissionen og mig selv ønsker jeg min oprigtige tillykke til Letland og de bedste ønsker for fremtiden. "

Olli Rehn, næstformand for Europa-Kommissionen med ansvar for økonomiske og monetære anliggender og euroen, sagde: "Jeg vil meget varmt byde Letland velkommen til euroen. Din indsats har betalt sig, og dit lands stærke økonomiske opsving giver et klart budskab om opmuntring til andre europæiske lande, der gennemgår en vanskelig økonomisk tilpasning. Tiltrædelse af euroen markerer afslutningen af ​​Letlands rejse tilbage til det politiske og økonomiske hjerte på vores kontinent, og det er noget for os alle at fejre. "

reklame

Fra imorgen vil euroen gradvist erstatte lats som Letlands valuta. Der vil være en dobbelt cirkulationsperiode på to uger, hvor de to valutaer vil cirkulere sammen med hinanden for at muliggøre en gradvis tilbagetrækning af lettiske lats. Når der modtages en betaling i lats, vil ændringen blive angivet i euro.

1) Indførelsen af ​​eurokontanter i den lettiske økonomi

Kommercielle banker har i forvejen modtaget eurosedler og -mønter fra den lettiske centralbank, Letlands Bank, og har i sin tur leveret eurokontanter til butikker og andre virksomheder.

reklame

I alt 800,000 startpakker med euromønter med lettiske nationale sider har været tilgængelige for offentligheden siden 10 december. Desuden er 70,000 dedikerede startpakker blevet tilbudt til detailhandlere.

Fra 1. januar ændrer Letlands Bank ubegrænsede mængder lats til euro til den officielle omregningskurs (1 EUR = 0.702804 LVL) i en ubegrænset periode og gratis. Forretningsbanker tilbyder ubegrænset kontantudveksling gratis indtil 30. juni 2014 og posthuse indtil 31. marts 2014.

Næsten alle automatiske kasseautomater i Letland distribuerer eurosedler inden for de første 30 minutter den 1. januar 2014. For at lette processen har nogle banker forlænget åbningstid. Den 1. januar vil 22 filialer af de tre største banker være åbne om eftermiddagen. Flere banker vil indsætte yderligere personale til kontante operationer i filialer i den dobbelte cirkulationsperiode. Posthuse åbner ikke den 1. januar, men mod sædvanlig praksis gør det den følgende lørdag (4. januar 2014).

2) Omregningen af ​​priser

Priserne har været nødt til at blive vist både i lats og euro siden den 1. oktober 2013, og denne regel gælder indtil 30. juni 2014. For at imødegå forbrugernes bekymringer over prisstigninger og misbrug i overgangsperioden er en 'Fair Euro Introducer' kampagne blev lanceret i juli 2013. Det opfordrer virksomheder (f.eks. detailhandlere, finansielle institutioner, internetbutikker) til at forpligte sig til ikke at misbruge overgangen til deres egen fortjeneste, respektere overgangsreglerne og yde den nødvendige assistance til deres kunder.

Overholdelse af kravene til prisvisning og konvertering i den dobbelte visningsperiode og gennemførelsen af ​​Fair Euro Introducer-kampagnen overvåges især af Consumer Rights Protection Center. Det kan pålægge bøder og sætte navnene på virksomheder, der ikke overholder Fair Euro Introducer Memorandum, på en offentligt tilgængelig 'sort liste'.

Baggrund

På 5 marts i år anmodede Letland formelt Kommissionen om at aflevere en ekstraordinær konvergensrapport med det formål at tiltræde euroen fra 1 januar 2014.

På 5 juni konkluderede Kommissionen, at Letland opfylder kriterierne for vedtagelse af euroen (for detaljer om vurderingen se IP / 13 / 500). Den 9 juli traf EU's finansministre den formelle beslutning om at åbne vejen for Letlands vedtagelse af euroen.

Derefter begyndte Letland at forberede overgangen til euroen ved at gennemføre sin nationale overgangsplan med alle detaljer for tilrettelæggelsen af ​​indførelsen af ​​euroen og tilbagetrækningen af ​​lats. Dette sætte f.eks. Tidsplanen for levering af kontanter i euro til kommercielle banker og detailhandlere, reglerne for udveksling af kontanter for borgerne, der skal anvendes før og efter euroens "første dag", strategien til tilpasning af bankkonti, elektronisk betalingssystemer og pengeautomater til euro osv.

Forberedelserne til overgangen er blevet suppleret af en omfattende kommunikationskampagne for de lettiske myndigheder. Europa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank har bidraget til disse bestræbelser.

Mere information

Præsident Barrosos videomeddelelse om Letlands tiltrædelse af euroområdet

Europa-Kommissionens websted om Letlands euroforberedelser

Letlands nationale overgangswebsted

For mere information om euroen

Video af hilsner fra stats- og regeringscheferne i EU og eurolandene

Billeder af ceremoniel tilbagetrækning af første eurosedler og her

coronavirus

Kommissionen godkender € 500,000 portugisisk ordning for yderligere at understøtte persontransportsektoren på Azorerne i forbindelse med coronavirus -udbruddet

Udgivet

on

Europa -Kommissionen har godkendt en portugisisk ordning på 500,000 € for yderligere at understøtte persontransportsektoren i Azorerne i forbindelse med coronavirus -udbruddet. Foranstaltningen blev godkendt i henhold til statsstøtten Midlertidig ramme. Det følger af en anden portugisisk ordning til støtte for persontransportsektoren på Azorerne, som Kommissionen godkendte 4 juni 2021 (SA.63010). I henhold til den nye ordning vil støtten have form af direkte tilskud. Foranstaltningen vil være åben for kollektive persontransportvirksomheder i alle størrelser, der er aktive på Azorerne. Formålet med foranstaltningen er at afbøde de pludselige likviditetsmangel, som disse virksomheder står over for, og til at imødegå tab, der er påført i 2021 på grund af coronavirus -udbruddet og de restriktive foranstaltninger, som regeringen måtte gennemføre for at begrænse spredningen af ​​virussen.

Kommissionen fandt, at den portugisiske ordning er i overensstemmelse med betingelserne i den midlertidige ramme. Navnlig vil støtten (i) ikke overstige 1.8 mio. EUR pr. Virksomhed; og (ii) vil blive givet senest den 31. december 2021. Kommissionen konkluderede, at foranstaltningen er nødvendig, hensigtsmæssig og proportional til at afhjælpe en alvorlig forstyrrelse i en medlemsstats økonomi i overensstemmelse med artikel 107, stk. 3, litra b) TEUF og betingelserne i den midlertidige ramme. På dette grundlag godkendte Kommissionen foranstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler. Flere oplysninger om den midlertidige ramme og andre foranstaltninger, som Kommissionen har truffet for at imødegå de økonomiske virkninger af coronavirus -pandemien, kan findes her. Den ikke-fortrolige version af beslutningen vil blive gjort tilgængelig under sagsnummeret SA.64599 i EU statsstøtte registrere på Kommissionens konkurrence hjemmeside når nogen fortrolighedsproblemer er blevet løst.

reklame

Læs

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD)

EU samarbejder med andre OECD-lande om at foreslå forbud mod eksportkreditter til kulkraftprojekter

Udgivet

on

Lande i Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) holder et ekstraordinært møde i dag (15. september) og torsdag (16. september) for at diskutere et muligt forbud mod eksportkreditter til internationale kulkraftprojekter uden kompensation. Drøftelserne vil fokusere på et forslag, der blev fremlagt af EU og andre lande (Canada, Republikken Korea, Norge, Schweiz, Storbritannien og USA) tidligere på måneden. Forslaget støtter en grønnere global økonomi og er et vigtigt skridt i at tilpasse eksportkreditbureauernes aktiviteter til målene i Parisaftalen.

Eksportkreditter er en vigtig del af fremme af international handel. Som deltager i OECD -arrangementet om officielt understøttede eksportkreditter spiller EU en stor rolle i bestræbelserne på at sikre lige vilkår på internationalt plan og sikre sammenhæng i det fælles mål om bekæmpelse af klimaændringer. EU har forpligtet sig til at afslutte bistanden til eksportkreditter til kul uden at opveje foranstaltninger, og forpligter sig samtidig på internationalt plan til en retfærdig overgang.

I januar 2021 opfordrede Rådet for Den Europæiske Union til en global udfasning af miljøskadelige fossile brændstofsubsidier på en klar tidsplan og til en resolut og retfærdig global transformation. mod klimaneutralitet, herunder gradvis udfasning af kul uden kompenserende foranstaltninger i energiproduktionen og som et første skridt den umiddelbare afslutning af alle midler til ny kulinfrastruktur i tredjelande. I sin handelspolitiske gennemgang i februar 2021 lovede Europa-Kommissionen at foreslå en øjeblikkelig afslutning på eksportkreditstøtte til den kulfyrede elsektor.

reklame

I juni i år anerkendte G7-medlemmerne også, at fortsatte globale investeringer i ikke-reduktion af kulfyret elproduktion var inkonsekvent med målet om at begrænse den globale opvarmning til 1.5 ° C og lovede at afslutte ny direkte regeringsstøtte til global kulkraftproduktion internationalt ved udgangen af ​​2021, herunder via statsfinansiering.

reklame
Læs

EU

Uge frem: Den tilstand, vi er i

Udgivet

on

Denne uges store opslag vil være EU -kommissionsformand von der Leyens 'State of the EU' (SOTEU) tale til Europa -Parlamentet i Strasbourg. Det er en indbildning lånt fra USA, da USA's præsident i begyndelsen af ​​hvert år taler til kongressen om sine (og det har altid været en han til dato) planer for det kommende år. 

Jeg er altid overrasket over amerikansk selvtillid og næsten uforgængelig tro på, at Amerika er den største nation på jorden. Selvom du synes, at du bare er fantastisk, må være en fornøjelig sindstilstand, får USA's parloøse tilstand på så mange niveauer i øjeblikket mig til at tro, at det overdrevent kritiske blik, europæerne har på deres lod, kan være et sundere perspektiv. Alligevel ville det nogle gange være rart, hvis vi kunne anerkende de mange fordele ved EU og være lidt mere 'europæiske og stolte'.

Det er svært at vurdere, hvor stor interesse SOTEU udøver uden for dem, der er mest engageret i EU's aktiviteter. Som regel går europæere, bortset fra en lille gruppe af de mest fromme, ikke rundt og bumser over, hvor bare blomstrende stor EU er, eller generelt begejstret for dens retning. Selvom vi måske har funderet over det kontrafaktiske, har Storbritannien givet alle EU -borgere et meget skarpt blik på "hvad nu hvis?" 

reklame

Når man ser på hvor verden ser ud, ser EU ud til at være i en sundere tilstand end de fleste - dette har også en bogstavelig betydning i år, vi er nok det mest vaccinerede kontinent på jorden, der er en ambitiøs plan om at turbo oplade vores økonomi ud af dens pandemiske nedgang, og kontinentet har stukket hagen ud og besluttet at gøre intet mindre end at lede verden i kampen mod klimaforandringer. Jeg føler personligt en stor stigning i håbet fra det faktum, at vi tilsyneladende kollektivt har besluttet, at nok er nok med dem inden for EU, der ønsker at tilbageskridt demokratiske værdier og retsstatsprincippet. 

Flere forslag kommer fra Kommissionen i denne uge: Vestager præsenterer planen for 'Europas digitale årti'; Borrell vil lægge EU's planer for forbindelser til Indo-Stillehavsområdet; Jourova vil skitsere EU's plan om beskyttelse af journalister; og Schinas vil præsentere EU's pakke om sundhedsberedskab og beredskab. 

Det er naturligvis en plenarmøde i Parlamentet. Bortset fra SOTEU vil den humanitære situation i Afghanistan og EU's forbindelser med Taleban -regeringen blive diskuteret; mediefrihed og retsstatsprincippet i Polen, Den Europæiske Sundhedsunion, EU's blå kort for højtuddannede migranter og LGBTIQ -rettigheder er alle til diskussion.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending