Følg os

Økonomi

Letland bliver 18th medlemsstat at vedtage euroen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Letland EuromønterEfter at Letland har vedtaget euroen ved midnat i aften (31. december) – på 15-årsdagen for lanceringen af ​​euroen i 1999 – vil 18 medlemslande og 333 millioner europæere dele den samme valuta. Dette er en stor bedrift for Letland og for euroområdet som helhed. I morgen begynder letterne at hæve eurokontanter og betale for deres køb i euro. Dette er blevet muligt takket være grundige forberedelser forud for indførelsen af ​​den fælles valuta.

Europa-Kommissionens formand José Manuel Barroso sagde: "Jeg er glad for at kunne byde Letland velkommen som det attende medlem af euroområdet. Dette er en stor begivenhed, ikke kun for Letland, men for euroområdet selv, som forbliver stabil, attraktiv og åben for nye medlemmer For Letland er det resultatet af en imponerende indsats og den urokkelige beslutsomhed fra myndighederne og det lettiske folk. Takket være disse bestræbelser, der blev udført i kølvandet på en dyb økonomisk krise, vil Letland gå ind i eurozonen stærkere end nogensinde, hvilket sender en opmuntrende besked til andre lande, der gennemgår en vanskelig økonomisk tilpasning. På vegne af Europa-Kommissionen og mig selv, sender jeg mine oprigtige lykønskninger til Letland og de bedste ønsker for fremtiden."

Olli Rehn, vicepræsident for Europa-Kommissionen med ansvar for økonomiske og monetære anliggender og euroen, sagde: "Jeg vil meget varmt byde Letland velkommen til euroen. Din indsats har givet pote, og dit lands stærke økonomiske genopretning giver et klart budskab om opmuntring til andre europæiske lande, der gennemgår en vanskelig økonomisk tilpasning. At tilslutte sig euroen markerer afslutningen på Letlands rejse tilbage til det politiske og økonomiske hjerte af vores kontinent, og det er noget for os alle at fejre."

Fra i morgen vil euroen gradvist erstatte lats som valuta i Letland. Der vil være en dobbelt cirkulationsperiode på to uger, hvor de to valutaer vil cirkulere ved siden af ​​hinanden for at muliggøre en gradvis tilbagetrækning af lettiske lats. Når du modtager en betaling i lats, vil ændringen blive givet i euro.

1) Indførelse af eurokontanter i den lettiske økonomi

Kommercielle banker har modtaget eurosedler og -mønter på forhånd fra den lettiske centralbank, Letlands centralbank, og har til gengæld leveret eurokontanter til butikker og andre virksomheder.

I alt 800,000 startsæt med euromønter med lettiske nationale sider har været tilgængelige for offentligheden siden den 10. december. Desuden er 70,000 dedikerede startsæt blevet tilbudt forhandlere.

reklame

Fra 1. januar vil Letlands centralbank ændre ubegrænsede mængder af lats til euro til den officielle omregningskurs (1 EUR = 0.702804 LVL) i en ubegrænset periode og gratis. Kommercielle banker vil tilbyde ubegrænsede kontantvekslingstjenester gratis indtil 30. juni 2014 og postkontorer indtil 31. marts 2014.

Næsten alle pengeautomater i Letland vil distribuere eurosedler inden for de første 30 minutter af 1. januar 2014. For at lette processen har nogle banker udvidet åbningstid. 1. januar holder 22 filialer af de tre største banker åbent i løbet af eftermiddagen. Flere banker vil indsætte yderligere personale til kontantdrift i filialer i løbet af den dobbelte omløbsperiode. Posthusene åbner ikke den 1. januar, men vil mod sædvanlig praksis gøre det den følgende lørdag (4. januar 2014).

2) Omregning af priser

Priserne har skullet vises både i lats og euro siden den 1. oktober 2013, og denne regel vil gælde indtil den 30. juni 2014. For at imødekomme forbrugernes bekymringer om prisstigninger og misbrugspraksis i overgangsperioden, en 'Fair Euro Introducer'-kampagne blev lanceret i juli 2013. Den opfordrer virksomheder (f.eks. detailhandlere, finansielle institutioner, internetbutikker) til at forpligte sig til ikke at misbruge overgangen til egen fortjeneste, respektere overgangsreglerne og yde den nødvendige bistand til deres kunder.

Overholdelse af kravene til prisvisning og konvertering i løbet af dobbeltvisningsperioden og implementeringen af ​​Fair Euro Introducer-kampagnen overvåges især af Consumer Rights Protection Centre. Den kan pålægge bøder og sætte navne på virksomheder, der ikke overholder Fair Euro Introducer Memorandum, på en offentligt tilgængelig 'sortliste'.

Baggrund

Den 5. marts i år bad Letland formelt Kommissionen om at afgive en ekstraordinær konvergensrapport med det formål at tilslutte sig euroen fra 1. januar 2014.

Den 5. juni konkluderede Kommissionen, at Letland opfylder kriterierne for at indføre euroen (se detaljer om vurderingen IP / 13 / 500). Den 9. juli traf EU's finansministre den formelle beslutning, der åbnede vejen for Letlands indførelse af euroen.

Derefter begyndte Letland at forberede overgangen til euroen ved at implementere sin nationale overgangsplan, der indeholdt alle detaljer for tilrettelæggelsen af ​​indførelsen af ​​euroen og tilbagetrækningen af ​​lats. Dette fastsatte f.eks. tidsplanen for leveringer af eurokontanter til forretningsbanker og detailhandlere, reglerne for kontantomveksling for borgere, der skal anvendes før og efter dens "dag ét" i euroen, strategien for tilpasning af bankkonti, elektronisk betalingssystemer og pengeautomater til euro mv.

Forberedelserne til overgangen er blevet suppleret med en omfattende kommunikationskampagne fra de lettiske myndigheder. Europa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank har bidraget til disse bestræbelser.

Mere information

Præsident Barrosos videobudskab om Letlands optagelse i euroområdet

Europa-Kommissionens hjemmeside om Letlands euroforberedelser

Letlands nationale overgangswebsted

For mere information om euroen

Video med hilsener fra stats- og regeringscheferne i EU og eurolandene

Billeder af ceremoniel tilbagetrækning af de første eurosedler her

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending