Følg os

Forretning

Standardmomsangivelse: Gør livet lettere for virksomheder og forbedrer skatteoverholdelse

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

CrowdfundingEn ny standardmomsangivelse, som kan reducere omkostningerne for EU-virksomheder med op til 15 milliarder euro om året, er blevet foreslået af Kommissionen i dag. Målet med dette initiativ er at skære ned på bureaukratiet for virksomheder, lette overholdelse af skattelovgivningen og gøre skatteadministrationer i hele Unionen mere effektive. Som sådan afspejler det fuldt ud Kommissionens forpligtelse til smart regulering og er et af initiativerne i den nylige REFIT for at forenkle regler og reducere administrative byrder for virksomheder (IP / 13 / 891). Forslaget af 23. oktober forudser et ensartet sæt af krav til virksomheder, når de indgiver deres momsangivelser, uanset i hvilken medlemsstat de gør det. Standardmomsangivelsen – som skal erstatte nationale momsangivelser – vil sikre, at virksomheder bliver bedt om de samme grundlæggende oplysninger inden for samme frister i hele EU. I betragtning af, at enklere procedurer er lettere at overholde og lettere at håndhæve, bør dagens forslag også bidrage til at forbedre momsoverholdelsen og øge de offentlige indtægter.

Skattekommissær Algirdas Šemeta sagde: "Standardmomsangivelsen er en win-win-situation. Virksomheder vil nyde enklere procedurer, reducerede omkostninger og mindre bureaukrati. Regeringer vil have et nyt værktøj til at lette overholdelse af momsoverholdelse, hvilket burde øge de indtægter, de indsamler. Dagens forslag understøtter derfor både vores forpligtelse til et erhvervsvenligt indre marked og vores indsats for at forbedre skatteoverholdelsen i EU."

Hvert år indsendes 150 millioner momsangivelser af EU-skatteydere til de nationale skattemyndigheder. I øjeblikket varierer de ønskede oplysninger, formatet af nationale formularer og rapporteringsfrister betydeligt fra den ene medlemsstat til den næste. Dette gør momsangivelser for grænseoverskridende virksomheder til en kompleks, bekostelig og besværlig procedure. Virksomheder, der opererer i mere end ét medlemsland, har også klaget over, at det er vanskeligt at forblive moms-kompatibel på grund af processens indviklede.

Den standardmomsangivelse, der foreslås i dag, forenkler de oplysninger, som virksomhederne skal give til skattemyndighederne. Erklæringen vil kun have fem obligatoriske rubrikker, som skatteyderne skal udfylde. Medlemslandene har mulighed for at anmode om en række yderligere standardiserede elementer, op til et maksimum på 26 informationsfelter. Dette er en stor forbedring i forhold til den nuværende situation, hvor nogle medlemslande kræver, at op til 100 informationsbokse skal udfyldes.

Virksomheder indsender standardmomsangivelsen på månedsbasis, mens mikrovirksomheder kun vil være forpligtet til at gøre det på kvartalsbasis. Forpligtelsen til at indsende en samlet årlig momsangivelse, som nogle medlemsstater kræver i øjeblikket, ville blive afskaffet. Forslaget tilskynder også til elektronisk indgivelse, da standardmomsangivelsen vil være tilladt at indsende elektronisk i hele Unionen. Denne store forenkling af processen for momsangivelser understøtter Kommissionens bredere tilsagn om at reducere administrative byrder og hindringer for handel inden for det indre marked.

Dagens forslag er også et vigtigt bidrag til at skabe et mere effektivt og mere svigsikkert momssystem, som det fremgår af Kommissionens strategi for momsreform (se IP / 11 / 1508). Moms tegner sig for omkring 21 % af medlemsstaternes indtægter, og alligevel blev omkring 193 mia. EUR uopkrævet i 2011 (se IP / 13 / 844). Ved at skabe et lettere system for både skatteydere og forvaltninger at arbejde med, kan standardmomsangivelsen forbedre skatteoverholdelsen og reducere momsgabet. Som sådan kunne dagens forslag yde et vigtigt bidrag til finanspolitisk konsolidering i hele EU ved at øge indkomsten til de offentlige penge.

Baggrund

reklame

I december 2011 vedtog Europa-Kommissionen en meddelelse om fremtiden for moms (se IP / 11 / 1508). Denne meddelelse redegør for de grundlæggende karakteristika, der skal ligge til grund for den nye momsordning – især for at gøre den enklere, mere effektiv og mere robust mod svig og bedre skræddersyet til det indre marked.

Idéen om en standardmomsangivelse er blevet fremmet af gruppen på højt plan om administrative byrder. En offentlig høring bekræftede stor interesse og støtte fra virksomhederne for et sådant initiativ.

Meddelelsen om intelligent regulering (IP / 10 / 1296) fremhævede også momsdirektivet, og momsangivelsen i særdeleshed, som den næstmest byrdefulde del af EU-lovgivningen. Dagens forslag søger at rette op på det.

Forslaget er tilgængelig her.

Hjemmeside kommissær Algirdas Šemeta, EU's skatte- og toldunion, kommissær for revision og bekæmpelse af svig.

Følg kommissær Algirdas Šemeta videre Twitter.

MEMO/13/926.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending