Følg os

Økonomi

Forbedre industrielt samarbejde med Brasilien: Win-win for virksomheder på begge sider

DEL:

Udgivet

on

250113_eu-brazil2Brazil is a key market for European business – it is the EU’s largest trading partner in Latin America. In 2011, Brazil’s trade with the EU accounted for 37% of the EU’s total trade with the region, and 43% of all EU’s investments in Latin America went to Brazil. But the wealth of opportunities in this vibrant and growing economy are hindered by a series of challenges to both EU and Brazilian companies. European Commission Vice-President Antonio Tajani will therefore travel to Brasilia today 10 October to hold discussions exploring opportunities for industrial co-operation between the EU and Brazil. The EU seeks to further enhance business opportunities with Brazil during a meeting of a dedicated EU-Brazil working group, established as a pragmatic way of looking at how to further underpin the important economic bonds between Brazil and the EU. The group, chaired by Commission Vice-President Antonio Tajani, responsible for industry and entrepreneurship, works in close liaison with Trade Commissioner Karel De Gucht and Research and Innovation Commissioner Máire Geoghegan-Quinn.

I løbet af den to-dages tur fra 10. til 11. oktober vil der blive afholdt møder med medlemmer af den brasilianske regering, herunder udviklings-, industri- og international handelsminister Fernando Pimentel; undervisningsminister Aloizio Mercadante; Udenrigsminister Luiz Alberto Figueiredo og den fungerende minister for små virksomheder og mikrovirksomheder og for videnskab, teknologi og innovation.

Strategiske områder, som arbejdsgruppen søger at behandle, omfatter:

  • Styrkelse af kontakter mellem erhvervssamfund for at fremme et bedre erhvervsklima og flere investeringer;
  • at udforske industrielt samarbejde som en vækstdriver, især i de innovative og højteknologiske sektorer; samt at styrke udvekslingen inden for industriel innovation og styrke samarbejdet inden for forskning og udvikling;
  • forenkling af det administrative miljø for at lette erhvervslivet, og;
  • støtte til mikro, små og mellemstore virksomheder.

Brasilien foreslår på sin side at udforske en række konkrete områder, hvor øget samarbejde kunne gavne begge sider. Disse omfatter:

  • Tekniske og lovgivningsmæssige specifikationer, især om standardisering og certificering, for at lette handelen mellem EU og Brasilien;
  • research and investment – including creating a professional exchange programme;
  • samarbejde i forsknings-, innovations- og teknologiklynger – deling af information, værktøjer og erfaringer for at fremme samarbejdet inden for nøglesektorer såsom olie og gas, infrastruktur og vedvarende energi;
  • relancering af støtten til internationalisering af SMV'er i specifikke sektorer, og;
  • opmuntre spirende EU-virksomheder til at deltage i et brasiliansk opstartsprogram.

EU is Brazil’s most important trading partner

The EU is the number one area for Brazil’s exports and imports. More than 18% of Brazil’s exports go to the EU and 20% of Brazil’s imports come from the EU.

Handelsdata indikerer en lille vækst i de samlede bilaterale handelsstrømme med Brasilien, fra 75 mia. EUR i 2011 til 76.7 mia. EUR i 2012. I 2012 registrerede også EU for første gang et samlet handelsoverskud på varer med Brasilien på 2.2 EUR bn; i 2011 var underskuddet €3 mia. EU-virksomheder eksporterede varer til en værdi af 40 mia. EUR til Brasilien, en stigning på 10 % i forhold til året før. Men på grund af den økonomiske krise i EU faldt eksporten fra Brasilien til EU med 4.7 % i 2012, fra 39 mia. EUR i 2011 til 37 mia. EUR i 2012.

reklame

Varer handlet

Around 90% of EU exports to Brazil in 2012 were manufactured goods – automotive, aircraft, chemicals, and other machinery. Transport equipment and machinery consisted of 49% of exports, and chemicals accounted for 21%.

Primary products such as food and drink and raw materials – soy beans, oilcake, iron ore, coffee and crude oil – accounted for more than 70% of EU imports from Brazil. The largest export category from Brazil to the EU is crude materials representing 35% of Brazil’s exports into EU. Brazil still remains the EU’s most important provider of agricultural products. The second most important export category is food products, which represented 28% of Brazil’s exports into EU.

Handel med tjenesteydelser og investeringer

EU havde et overskud på 5.7 mia. EUR i handel med tjenesteydelser med Brasilien og eksporterede 12.7 mia. EUR af tjenester til Brasilien i 2012, mens importen beløb sig til 7 mia.

Brazil attracts 40% of the EU’s foreign direct investment (FDI) outflows into Latin America. In 2011, €28bn of EU FDI went to Brazil, a decrease from the €43.9bn reached in 2010.

The EU is also the biggest foreign investor in Brazil with more than 40% of the total stock of FDI in the country in 2011: €238.9 bn – more than twice the amount of EU’s FDI stocks in China.

EU er den vigtigste modtager af brasilianske udenlandske direkte investeringer. Brasilianske direkte investeringsstrømme til EU faldt fra €10.2 mia. i 2010 til €3 mia. i 2011.

EU har overhalet USA som den største investor i Brasilien i de sidste par år, men Kina vokser også i betydning som investor i Brasilien i takt med en generel tendens i Latinamerika.

Flere oplysninger om handel mellem EU og Brasilien.

Handelshindringer

The Brazilian market is relatively highly protected, with an applied customs tariff averaging 12%. And such barriers are increasing: according to a recent report – the 10. EU-rapport om potentielt handelsbegrænsende foranstaltninger – since May 2012 there has been a sharp increase in the use of trade restrictive measures applied by Brazil, in particular tax incentives linked to local content conditions and tariff increases. Of all countries surveyed in the report, Brazil also accounted for more than one-third of restrictions related to government procurement. Such restrictions can force the use of domestic goods and relocation of businesses. Brazil also continues to strongly shield some of its domestic industries from foreign competition, to the disadvantage of their consumers and other industry sectors.

EU opfordrer derfor konsekvent Brasilien til at reducere toldmæssige og ikke-toldmæssige barrierer og også til at opretholde et stabilt reguleringsmiljø for europæiske investorer og handlende.

Baggrund

Efter 6. politiske topmøde EU-Brasilien i januar 2013 besluttede Europa-Kommissionens formand José Manuel Barroso at styrke samarbejdet mellem Brasilien og EU ved formelt at etablere en dialog på højt niveau i form af en arbejdsgruppe. Grupperne sigter mod mere systematisk at analysere bilaterale økonomiske spørgsmål, herunder konkurrenceevne og investeringer, og dens resultater vil danne grundlaget for forberedelsen af ​​det 7. topmøde mellem EU og Brasilien, der afholdes i 2014.

The Group’s objective is to explore industrial cooperation opportunities between the EU and Brazil, in particular focusing on innovative sectors and technology and improving the environment for business and investment. The Group also aims to strengthen trade in industrial innovation, research and development, and support small businesses.

Under samme møde blev BusinessEurope, CNI og EuroChambres enige om sideløbende at lancere en yderligere fælles arbejdsgruppe for at undersøge mulighederne for at fremme den bilaterale dagsorden. Begge grupper arbejder tæt sammen for at udvikle synergier og komplementaritet.

Flere oplysninger om erhvervssamarbejde mellem EU og Brasilien.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending