Følg os

Økonomi

Associeringsaftale og tilbageværende udfordringer: Moldova

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

eu_flagEfter sit møde med premierminister Iurie Leancă i dag i Chișinau, kommissær for udvidelse og europæisk naboskabspolitik Štefan Füle fremsatte følgende bemærkninger til pressen: ''Moldovas bestræbelser på at implementere de europæiske værdier gør det til en vigtig partner for EU's og det østlige partnerskabs frontløber.

"Politisk stabilitet er et uvurderligt aktiv; det giver mulighed for at fokusere på reformer og konkrete resultater for borgerne. Moldovas borgere - på begge sider af Nistru - bør vide mere om fordelene ved samarbejdet mellem EU og Moldova og den fremtidige associeringsaftale. Disse fordele er reelle og konkrete (lavere priser, bedre kvalitet, flere arbejdspladser).

"Men de grundlæggende årsager til politisk ustabilitet mangler at blive behandlet. Dette er en alvorlig udfordring for Moldova, for alle borgere og for alle partier - ikke kun for dem fra den regerende koalition.

"Moldova bør tackle disse sager uden forsinkelse, på det politiske såvel som på det institutionelle område. Forfatningsreformer, dybtgående retsreformer, kampen mod korruption og forbedring af erhvervsklimaet er af essensen; de kan ikke vente længere.

"EU giver betydelige midler til at hjælpe med at implementere disse reformer og vil øge sin støtte yderligere, hvis Moldova for alvor engagerer sig på vejen mod institutionelle reformer.

"Med hensyn til den politiske forening og økonomisk integration - færdiggørelsen af ​​vores forhandlinger om associeringsaftale i juni var fremragende nyheder. Vi arbejder nu hårdt på at have aftalen klar til undertegnelse næste år, så snart de tekniske krav er afsluttet.

"Som et første skridt sigter vi mod at parafere i Vilnius. Vi håber, at dette vil tilskynde alle moldoviske borgere til at tage et nøgternt, neutralt blik på de fordele, der bør stamme fra aftalen, og mere generelt fra et tættere samarbejde med EU.

reklame

"For så vidt angår det nuværende pres fra Rusland - i sagens natur spiller EU ikke noget nulsumsspil - skaber konfrontation forhindringer, hvorimod samarbejde giver løsninger. Vi respekterer og støtter vores partneres frie, suveræne og autonome valg i internationale relationer: vi respekterer og støtter Helsinki-principperne.

"Jeg har allerede givet udtryk for mine holdninger til eksternt pres på jeres land - pres, der er uforeneligt med vores principper. Jeg kan kun bekræfte, at hvor et sådant pres udøves, vil EU stå ved Moldova. For blot at nævne ét eksempel - før ved udgangen af ​​dette år vil der ikke være flere kvoter på import af moldoviske vine til EU.

"Vi har også diskuteret kalenderen hen imod visumliberalisering. EU er forpligtet til det fælles mål om visumfri rejse til sin tid, forudsat at betingelserne for velforvaltet og sikker mobilitet er på plads. Den seneste rapport fra Kommissionen (juni 2013) ) hilste Moldovas betydelige fremskridt i gennemførelsen af ​​sin handlingsplan for visumliberalisering velkommen. Den næste rapport fra Kommissionen, som udsendes i november, vil sætte scenen for vejen frem.

"Med hensyn til Transnistrien, da '5+2' mødes i Bruxelles i dag, vil jeg igen bekræfte EU's støtte til Moldovas suverænitet og territoriale integritet. Samtidig glæder jeg mig over det nylige møde mellem premierminister Leanca med lederen af "Transnistrien" (hr. Shevchuk) Jeg opfordrer dem til at tage den konstruktive ånd frem i dette første møde - at arbejde sammen for at afhjælpe unødige spændinger på stedet og levere håndgribelige resultater til befolkningen.

"Med teknisk støtte fra EUBAM (EU's grænsebistandsmission til Moldova og Ukraine) er vi klar til fortsat at hjælpe med at forme og implementere enhver aftale, der vil lette livet for borgerne i dit land på begge bredder af Nistru-floden .''

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending