Følg os

Økonomi

Lækkede forskningsdokumenter fra Kommissionen rejser spørgsmål om, hvis interesser prioriteres

DEL:

Udgivet

on

Medicin

Forskere, folkesundhedsforskere og ngo'er har reageret med alvorlig bekymring i lyset af lækkede kopier af Europa-Kommissionens foreslåede sundhedsforskningsprogram 2014-2015 (en del af Horizon 2020), der cirkulerer i Bruxelles. De har rejst spørgsmål vedrørende udarbejdelsen af ​​dette udkast på grund af dets manglende behandling af de vigtigste personlige, sociale, miljømæssige og erhvervsmæssige risikofaktorer ved sygdom til fordel for snævre forskningsparametre med fokus på bioteknologi og personlig medicin.

"Dette program vender ryggen til forskning designet til at afbøde den økonomiske krises indvirkning på folkesundheden og undervurderer sundhedssystemernes betydning. Alt i alt gør dette forslag meget lidt for at løse de sundhedsproblemer, der holder folk, der bor i Europa vågne om natten,” sagde European Public Health Association (EUPHA) Præsident Walter Ricciardi.

Ifølge en erklæring udstedt af en stor koalition af videnskabsmænd og forskere trænger udkastet i omløb til en større reform, hvis Europas intention om at føre an inden for sundhedsforskning ikke skal undermineres. Udkastet er væsentligt forudindtaget i forhold til bioteknologi og personlig medicin, samtidig med at forskningen i forebyggelse af sygdom, sundhedstjenester og interventionsprogrammer alvorligt negligeres. Som et resultat er dette program alvorligt ude af kontakt med det, der hjælper folk med at leve sundt, produktivt og langt liv.

Koalitionen har udtalt, at hvis sundhedsforskningsprogrammet skal sætte skub i forskningen i bæredygtighed og lighed i europæiske sundhedssystemer, som Europa allerede bruger næsten 10 % af BNP på, mangler det nuværende udkast at tage fat på de fleste af de faktorer, der bringer dem i fare.

Som det hedder i et brev udstedt af EPHA i dag, er dette forskningsprogram ikke tilstrækkeligt til at behandle uligheder på sundhedsområdet, idet det overser det faktum, at den nuværende epidemi af ikke-smitsomme sygdomme i Europa er forårsaget af faktorer som fattigdom, miljø, ulighed og mangel på overkommelig offentlig transport, samt faktorer som kost, motion, tobak og alkohol.

Formand for International Society for Environmental Epidemiology (ISEE) professor Annette Peters sagde: "ISEE's bekymring med hensyn til udkastet til arbejdsprogram 2014-2015 om sundhed, Horisont 2020, er, at fremdriften og vitaliteten i det europæiske samarbejde om miljøsundhed, der startede i FP5, og det har ført til vigtige fremskridt inden for miljøsundhedsforskning, skal bevares. Hvis der ikke er tilstrækkelige midler til rådighed i fremtiden, og hvis der ikke gives tilstrækkelig prioritet til dette område, vil succesfuld europæisk forskning ikke forblive konkurrencedygtig internationalt."

reklame

Det er uklart, hvordan Europa-Kommissionen kunne afvige så langt fra en inkluderende tilgang til sundhedsforskning, som er blevet ratificeret af de europæiske regeringer. Professor Barbara Hoffmann, næstformand i ISEE-Europa sagde: "Vi har sendt til Dr. Draghia-Akli, Director Health, Research and Innovation (EC) specifikke kommentarer udviklet af ISEE, som udvider tekstens rækkevidde til at omfatte forskning i miljømæssig sundhed i stedet for hovedsageligt at fokusere på forskning i genetik/genomik i miljømæssig sundhed."

International Epidemiological Association (IEA) Præsident Cesar Victora tilføjede: "Den snævre tilgang, der er vedtaget af Horizon2020, er ikke kun bekymrende for europæiske epidemiologer, men for epidemiologer og andre sundhedsforskere globalt. Europa har ledet verden i udviklingen af ​​samarbejdsprojekter, der undersøger de sociale og miljømæssige determinanter for sundhed, og disse har været til stor gavn og givet rollemodeller for forskere i resten af ​​verden. Hvordan kan vi forvente, at forskere fra hele kloden tackler deres store sundhedsproblemer, når vi ikke gør dette i Europa?"

"Den Europæiske Union skal skabe forbindelse til sine borgere. Horisont 2020 tilbød en fantastisk mulighed for at støtte forskning, der ville tackle de store udfordringer for deres sundhed, men det, vi har set indtil videre, tyder på, at den har forpasset denne mulighed," sagde Martin McKnee, tilvalgt præsident. fra European Public Health Association (EUPHA).

Der kræves meningsfuldt videnskabeligt input og input fra civilsamfundet for at sikre, at dette sundhedsforskningsprogram er relevant og anvendeligt for alle, der bor i Europa, de første og fremmeste interessenter i EU-projektet. Professor Manolis Kogevinas, formand for ISEE-Europe, bemærkede: "Det svar, vi modtog fra Europa-Kommissionen, har været skuffende. Vi fik simpelthen at vide, at ISEE (og formentlig andre videnskabelige selskaber) ikke skulle have haft adgang til udkastet til forslag i første omgang. Dette udgør et alvorligt spørgsmål om åbenhed over for det videnskabelige og civile samfund i EU af processen med at prioritere forskning."

"Det, at Europa-Kommissionen ikke har specificeret de passende prioriteter for sundhedsforskning i dette udkast, er en demonstration af behovet for at sikre, at samtalerne om, hvordan europæiske penge bruges, ikke bør foregå bag lukkede døre. Større gennemsigtighed ville ikke kun sikre, at den enorme kløft mellem forskning og sundhedsproblemerne for den europæiske befolkning mindskes, men ville også bidrage til at forbedre borgernes tillid til det europæiske projekt,” sagde EPHAs generalsekretær Monika Kosińska.

Fælles erklæring fra de europæiske folkesundhedsforeninger (IEA, ISEE, EUPHA) om sundhedsforskningsprogrammet 2014 - 2015 (Horizon2020) foreslået af Europa-Kommissionen.

EPHA brev- Bekymringer vedrørende udkast til sundhedsforskningsprogram 2014-2015 (Horizon 2020) foreslået af Europa-Kommissionen

Den nylige Wien-erklæringen fra WHO's ministerkonference om ernæring og ikke-smitsomme sygdomme (Juli 2013) hævder, at de fleste for tidlige dødsfald som følge af ikke-smitsomme sygdomme kunne forhindres, hvis der blev vedtaget passende politikker i andre sektorer end sundhed, i stedet for at forsøge at tackle problemet gennem sundhedspolitik alene.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending