Følg os

Økonomi

EU's handelsaftale med Costa Rica og El Salvador træder i kraft

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

billederHandelsbarrierer mellem EU, Costa Rica og El Salvador vil blive ophævet fra 1. oktober 2013, når handelssøjlen i associeringsaftalen mellem EU og Mellemamerika træder i kraft med disse lande. EU og Honduras, Nicaragua og Panama har anvendt aftalen siden 1. august. Guatemala er ved at færdiggøre procedurer for at muliggøre foreløbig anvendelse snart. Dette ambitiøse handelspartnerskab vil åbne nye markeder og forenkle reglerne og sætte gang i handel og investeringer i begge regioner. Mellemamerikas økonomi forventes at vokse med over 2.5 milliarder euro om året, når aftalen gælder for hele regionen.

"Dette er den første ægte region-til-region associeringsaftale underskrevet af EU," sagde handelskommissær Karel De Gucht. "Jeg er glad for, at Costa Rica og El Salvador nu kan drage fordel af handelsaftalen, som er et vigtigt skridt mod vores mål om at anvende aftalen for hele regionen. Vi ser frem til, at Guatemala tiltræder meget snart. Aftalen vil være en stor stimulans for den økonomiske integration af Mellemamerika. Nu er det op til virksomheder på begge sider at drage fuld fordel af de mange muligheder, aftalen giver."

Den omfattende handelsdel af aftalen fastlægger discipliner, der går ud over dem, der er aftalt i den multilaterale handelsramme, især inden for tjenesteydelser, offentlige indkøb, intellektuel ejendomsret, bæredygtig udvikling og tekniske handelshindringer. Dette vil sætte skub i udviklingen i hele regionen og samtidig skabe nye markedsmuligheder for europæiske virksomheder, eksportører og investorer.

Et centralt aspekt af aftalen er dens system med høring på forskellige niveauer, såsom inddragelse af civilsamfundet. Dette vil give mulighed for åben dialog om specifikke handelsproblemer under de forskellige kapitler i aftalen. Den skaber også et gennemsigtigt, ikke-diskriminerende og forudsigeligt miljø for virksomheder og investorer og indeholder en bilateral tvistbilæggelsesmekanisme.

Baggrund

EU er den næststørste handelspartner for Costa Rica og El Salvador. Handelsstrømmene mellem Costa Rica og EU er steget kontinuerligt i løbet af de sidste ti år og nåede op på 8.7 mia. EUR i 2012. Samme år beløb EU's udenlandske direkte investeringer sig til 400 mio. EUR, hovedsageligt i telekommunikations-, turisme-, industri- og transportsektorerne .

Costa Ricas og El Salvadors eksport til EU består af industriprodukter (mikrochips, medicinske og optiske instrumenter) samt landbrugsprodukter (kaffe, bananer, ananas, sukker og fiskeri). EU eksporterer hovedsageligt farmaceutiske produkter, petroleumsolie, biler og maskiner.

reklame

Associeringsaftalen mellem EU og Mellemamerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua og Panama) indeholder tre søjler – politisk dialog, udviklingssamarbejde og handel. Disse har til formål at støtte økonomisk vækst, demokrati og politisk stabilitet i Mellemamerika. Indtil alle 28 EU-medlemsstater har ratificeret aftalen, vil kun handelssøjlen blive anvendt midlertidigt, så virksomheder allerede kan drage fordel af alle de handelspræferencer, der er fastsat i aftalen.

For den fulde tekst til handelsaftalen, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending