Følg os

Økonomi

Europa-området, der vokser tillid

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

I januar steg den økonomiske sentimentindikator (ESI) med 1.4 point i både EU (til 90.6) og euroområdet (til 89.2) 1. I EU forbedredes tilliden til tjenester, byggeri, detailhandel og blandt forbrugerne, mens den forværredes lidt i industrien. I euroområdet steg tilliden til byggeri, serviceydelser og blandt forbrugerne og forblev stort set uændret inden for industri og detailhandel. I begge regioner steg ESI for tredje måned i træk, men er fortsat et godt stykke under det langsigtede gennemsnit. Blandt de syv største EU-medlemsstater registrerede ESI stigninger i Tyskland (+2.5), Holland (+1.0), Spanien ( +0.5) og Storbritannien (+0.5). Den forblev uændret i Italien og stort set stabil i Frankrig (-0.3), mens den forværredes i Polen (-1.3).

Tilliden til industrien forværredes let i EU (-0.5) og forblev stort set stabil i euroområdet (+0.3). Den godartede udvikling i euroområdet skyldes mere positive vurderinger af lagre af færdige produkter og bedre produktionsforventninger, mens vurderingen af ​​det nuværende niveau af de samlede ordrebøger forværredes. I EU var faldet i tillid drevet af mere negative vurderinger af lagre af færdige produkter og nuværende niveau for de samlede ordrebøger, mens produktionsforventningerne forblev uændrede. På begge områder blev det nuværende niveau af eksportordrebøger vurderet markant mere negativt. Ledernes vurdering af deres virksomheds tidligere produktion forbedredes let i euroområdet og forblev uændret i EU.

Tilliden til tjenester steg (markant) i EU (+3.7) og euroområdet (+1.0), drevet af højere forventede efterspørgsel og en bedre vurdering af den tidligere forretningssituation. Ledernes synspunkter på tidligere efterspørgsel forbedredes i EU og forblev stort set stabile i euroområdet. Tilliden til detailhandlen steg i EU (+0.8) og forblev stort set uændret i euroområdet (+0.3). I EU forbedredes forretningsforventningerne, og aktiemængden blev set mere positivt, mens den opfattede nuværende forretningssituation forblev stort set stabil. I euroområdet opvejet den stærke stigning i den forventede forretningssituation mere end de mere negative vurderinger af den nuværende lagerbeholdning og den nuværende forretningssituation. Tilliden til byggesektoren forbedredes markant i både EU (+3.9) og euroområdet (+4.6). På begge områder var stigningen drevet af begge komponenter i tillidsindikatoren, dvs. ordrebøger og beskæftigelsesforventninger.

Beskæftigelsesudsigterne blev vurderet mindre pessimistisk i alle sektorer i begge regioner. For industrien og tjenesterne i euroområdet var forbedringerne dog mindre. Salgsprisforventningerne faldt i begge regioner og på tværs af sektorer bortset fra EU-detailhandlere, som forestillede sig prisstigninger.

Forbrugernes tillid steg både i EU (+2.0) og euroområdet (+2.4). Denne udvikling understøttes af alle komponenter. I begge regioner blev pessimismen om den fremtidige generelle økonomiske situation og arbejdsløshedsudviklingen lettet betydeligt, og respondenternes forventninger til deres husholdningers økonomiske situation og deres besparelser i de næste 12 måneder blev forbedret.

Tilliden til finansielle tjenester, som ikke er inkluderet i ESI, steg både i EU (+1.0) og euroområdet (+2.6). Stigningerne blev primært drevet af forbedrede vurderinger af tidligere efterspørgsel og væsentligt bedre efterspørgsel efter forventningerne. Ledernes vurdering af den tidligere forretningssituation forbedredes i euroområdet og forværredes i EU.

I den kvartalsvise undersøgelse af fremstillingsindustrien, der blev udført i januar, rapporterede industriledere i EU og euroområdet om ingen ændringer i antallet af produktionsmåneder, der var sikret ved ordrebehandlingen, sammenlignet med den tidligere undersøgelse, der blev foretaget i oktober. Deres vurdering af nye ordrer var dog meget mere positiv, og forventningerne til eksportvolumen var betydeligt højere. Ledernes vurdering af deres konkurrencemæssige stilling på udenlandske markeder uden for EU forbedredes i EU, men forværredes i euroområdet. Balancen mellem ledere, der rapporterede mere end tilstrækkelig, snarere end utilstrækkelig, faldt produktionskapaciteten. Følgelig forbedredes kapacitetsudnyttelsen en smule til 77.6% i EU og 77.2% i euroområdet.

reklame

 

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending