Slut med os

radikalisering

Radikalisering i EU: Hvad er det? Hvordan kan det forhindres? 

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Radikalisering udgør en trussel mod vores samfund  

Radikalisering er en voksende grænseoverskridende trussel. Men hvad er det, hvad er årsagerne, og hvad gør EU for at forhindre det? Radikalisering er ikke et nyt fænomen, men det er i stigende grad en udfordring med nye teknologier og den voksende samfundspolarisering, der gør det til en alvorlig trussel i hele EU.

Terrorangrebene i Europa i de sidste par år, hvoraf mange blev begået af europæiske borgere, fremhæver den vedvarende trussel om hjemlandskultur radikalisering, som defineres af Europa-Kommissionen som fænomenet med mennesker, der omfavner meninger, synspunkter og ideer, hvilket kan føre til terrorhandlinger.

Ideologi er en iboende del af radikaliseringsprocessen, med religiøs fundamentalisme ofte i centrum.

Radikalisering er dog sjældent drevet af ideologi eller religion alene. Det starter ofte med enkeltpersoner, der er frustrerede over deres liv, samfund eller deres regeringers indenrigs- og udenrigspolitik. Der er ingen enkelt profil for nogen, der sandsynligvis vil blive involveret i ekstremisme, men mennesker fra marginaliserede samfund og oplever diskrimination eller mistet identitet udgør grobund for rekruttering.

Vesteuropas engagement i konfliktzoner som Afghanistan og Syrien anses også for at have en radikaliserende virkning, især på indvandrersamfund.

Hvordan og hvor bliver mennesker radikaliserede?

Radikaliseringsprocesser trækker på sociale netværk for at tilslutte sig og forblive forbundet. Fysiske og online netværk giver rum, hvor mennesker kan blive radikaliseret, og jo mere lukkede disse rum er, jo mere kan de fungere som ekkokamre, hvor deltagerne gensidigt bekræfter ekstrem tro uden at blive udfordret.

Internettet er en af ​​de primære kanaler for at sprede ekstremistiske synspunkter og rekruttere enkeltpersoner. Sociale medier har forstærket virkningen af ​​både jihadistisk og højreekstremistisk propaganda ved at give let adgang til en bred målgruppe og give terrororganisationer mulighed for at bruge "narrowcasting" til at målrette rekrutter eller rejse "troldhære" til støtte for deres propaganda. Ifølge EU-rapport om situation og trend i EU 2020I løbet af de sidste par år har krypterede messaging-applikationer, såsom WhatsApp eller Telegram, været meget brugt til koordinering, planlægning af angreb og forberedelse af kampagner.

Nogle ekstremistiske organisationer har også været kendt for at målrette mod skoler, universiteter og tilbedelsessteder, såsom moskeer.

Fængsler kan også være grobund for radikalisering på grund af det lukkede miljø. Frataget deres sociale netværk er indsatte mere tilbøjelige end andre steder til at udforske nye overbevisninger og foreninger og blive radikaliserede, mens underbemandede fængsler ofte ikke er i stand til at opfange ekstremistiske aktiviteter.

EU's kamp for at forhindre radikalisering

Selv om hovedansvaret for at tackle radikalisering ligger hos EU-landene, er der udviklet værktøjer til at hjælpe på EU-niveau:

Forsvar

Vicepræsident Schinas og kommissær Johansson deltager i uformel videokonference for ministre indenrigsanliggender

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Fremme af vores europæiske livsstil Vicepræsident Margaritis Schinas og kommissær for indre anliggender Ylva Johansson vil deltage i den uformelle videokonference fra ministrene for indenrigsanliggender i dag (14. december). Mødet starter med en opdatering fra det tyske formandskab for Rådet om forhandlingerne om forslaget til en forordning om forhindring af formidling af terrorindhold online, hvor en politisk aftale mellem Europa-Parlamentet og Rådet blev fundet i går. Ministrene vil derefter drøfte konklusioner om intern sikkerhed og om det europæiske politipartnerskab på baggrund af Kommissionens Dagsorden mod terrorisme og forslag til styrket mandat for Europol som blev præsenteret onsdag.

Endelig vil deltagerne gøre status over det igangværende arbejde med at gøre informationssystemer til forvaltning af de ydre grænser interoperable. Om eftermiddagen vil ministrene drøfte pagten om migration og asyl, som blev foreslået af Kommissionen den 23. september, herunder en drøftelse af EU-engagementet med partnerlandene om effektiv tilbagetagelse og migrationsstyring. Det kommende portugisiske formandskab præsenterer sit arbejdsprogram. En pressekonference med kommissær Johansson finder sted kl. +/- 17.15 CET, som du kan følge live videre EbS.

Continue Reading

Forsvar

Rådets formandskab og Europa-Parlamentet når en foreløbig aftale om fjernelse af online terrorindhold

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

EU arbejder på at stoppe terrorister fra at bruge Internettet til at radikalisere, rekruttere og tilskynde til vold. I dag (10. december) nåede Rådets formandskab og Europa-Parlamentet til en foreløbig aftale om et udkast til forordning om behandling af formidling af terrorindhold online.

Målet med lovgivningen er en hurtig fjernelse af terrorindhold online og at etablere et fælles instrument for alle medlemsstater med henblik herpå. De foreslåede regler gælder for hostingtjenesteudbydere, der tilbyder tjenester i EU, uanset om de har deres hovedkontor i medlemsstaterne eller ej. Frivilligt samarbejde med disse virksomheder vil fortsætte, men lovgivningen vil give yderligere værktøjer til medlemslandene til at håndhæve hurtig fjernelse af terrorindhold, hvor det er nødvendigt. Lovudkastet giver et klart anvendelsesområde og en klar ensartet definition af terrorindhold for fuldt ud at respektere de grundlæggende rettigheder, der er beskyttet i EU's retsorden, især dem, der er garanteret i chartret om grundlæggende rettigheder for EU.

Fjernelsesordrer

Kompetente myndigheder i medlemslandene har beføjelse til at udstede ordrer om fjernelse til tjenesteudbydere, fjerne terroristindhold eller deaktivere adgang til det i alle medlemsstater. Tjenesteudbyderne skal derefter fjerne eller deaktivere adgangen til indholdet inden for en time. Kompetente myndigheder i de medlemsstater, hvor tjenesteudbyderen er etableret, har ret til kontrol med fjernelsesordrer udstedt af andre medlemsstater.

Samarbejdet med tjenesteudbydere vil blive lette gennem etablering af kontaktpunkter for at lette håndteringen af ​​fjernelsesordrer.

Det vil være op til medlemsstaterne at fastlægge reglerne for sanktioner i tilfælde af manglende overholdelse af lovgivningen.

Specifikke foranstaltninger fra tjenesteudbydere

Hostingtjenesteudbydere, der udsættes for terrorindhold, bliver nødt til at træffe specifikke foranstaltninger for at imødegå misbrug af deres tjenester og for at beskytte deres tjenester mod formidling af terrorindhold. Udkastet til forordning er meget klart, at beslutningen om valg af foranstaltninger forbliver hos hostingtjenesteudbyderen.

Tjenesteudbydere, der har handlet mod formidling af terrorindhold i et givet år, skal offentliggøre åbenhedsrapporter om den handling, der er truffet i denne periode.

De foreslåede regler sikrer også, at almindelige brugeres og virksomheders rettigheder respekteres, herunder ytringsfrihed og informationsfrihed og frihed til at drive virksomhed. Dette inkluderer effektive retsmidler for både brugere, hvis indhold er fjernet, og for tjenesteudbydere til at indgive en klage.

Baggrund

Dette forslag blev forelagt af Europa-Kommissionen den 12. september 2018 efter en opfordring fra EU-lederne i juni samme år.

Forslaget bygger på arbejdet i EU Internet Forum, der blev lanceret i december 2015 som en ramme for frivilligt samarbejde mellem medlemsstater og repræsentanter for større internetfirmaer for at opdage og adressere online terrorindhold. Samarbejde gennem dette forum har ikke været tilstrækkeligt til at tackle problemet, og den 1. marts 2018 vedtog Kommissionen en henstilling om foranstaltninger til effektivt at tackle ulovligt indhold online.

Svar på terrortruslen og de seneste terrorangreb i Europa (baggrundsinformation)

Continue Reading

Kriminalitet

Sikkerhedsunion: En dagsorden for bekæmpelse af terrorisme og stærkere Europol for at øge EU's modstandsdygtighed

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Fremme af vores europæiske livsstil Vicepræsident Margaritis Schinas sagde: ”De unions grundlæggende og rettighedsbaserede fundament er vores stærkeste beskyttelse mod truslen om terrorisme. Ved at opbygge inkluderende samfund, hvor alle kan finde deres plads, reducerer vi appel af ekstremistiske fortællinger. Samtidig er den europæiske livsstil ikke valgfri, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre dem, der forsøger at fortryde den. Med dagens dagsorden mod terrorisme sætter vi fokus på at investere i vores samfunds modstandsdygtighed med foranstaltninger til bedre at modvirke radikalisering og beskytte vores offentlige rum mod angreb gennem målrettede foranstaltninger. ”

Ylva Johansson, kommissær for indre anliggender, sagde: ”Med dagens dagsorden mod terrorisme styrker vi eksperters evne til at foregribe nye trusler, vi hjælper lokalsamfund med at forhindre radikalisering, vi giver byerne midlerne til at beskytte åbne offentlige rum gennem godt design og vi sikrer, at vi kan reagere hurtigt og mere effektivt på angreb og forsøg på angreb. Vi foreslår også at give Europol de moderne midler til at støtte EU-landene i deres efterforskning. ”

Foranstaltninger til at foregribe, forhindre, beskytte og reagere

Den seneste tid med angreb på europæisk jord har tjent som en skarp påmindelse om, at terrorisme stadig er en reel og nuværende fare. Efterhånden som denne trussel udvikler sig, skal også vores samarbejde for at imødegå den.

Dagsordenen mod terrorisme sigter mod:

  • Identificering af sårbarheder og opbygningskapacitet til at foregribe trusler

For bedre at forudse trusler såvel som potentielle blinde pletter bør medlemsstaterne sørge for, at efterretnings- og situationscenteret (EU INTCEN) kan stole på input af høj kvalitet for at øge vores situationsbevidsthed. Som en del af sit kommende forslag om modstandsdygtighed over for kritisk infrastruktur vil Kommissionen oprette rådgivende missioner for at hjælpe medlemsstaterne med at udføre risikovurderinger og bygge på erfaringerne med en pulje af EU-beskyttelsesrådgivere. Sikkerhedsforskning vil bidrage til at forbedre tidlig opdagelse af nye trusler, mens investering i nye teknologier vil hjælpe Europas terrorbekæmpelsesreaktion med at være foran kurven.

  • Forebyggelse af angreb ved at tackle radikalisering

For at imødegå spredningen af ​​ekstremistiske ideologier online er det vigtigt, at Europa-Parlamentet og Rådet vedtager reglerne om fjernelse af terrorindhold online som en hastesag. Kommissionen vil derefter støtte deres ansøgning. EU Internet Forum vil udvikle vejledning om moderering af offentligt tilgængeligt indhold til ekstremistisk materiale online.

At fremme inklusion og give muligheder gennem uddannelse, kultur, ungdom og sport kan bidrage til at gøre samfund mere sammenhængende og forhindre radikalisering. Handlingsplanen for integration og integration vil hjælpe med at opbygge modstandsdygtighed i samfundet.

Dagsordenen fokuserer også på at styrke forebyggende handlinger i fængsler, være særlig opmærksom på rehabilitering og reintegration af radikale indsatte, også efter deres løsladelse. For at formidle viden og ekspertise om forebyggelse af radikalisering vil Kommissionen foreslå oprettelse af et EU-videnscenter, der samler beslutningstagere, praktikere og forskere.

I erkendelse af de specifikke udfordringer, som udenlandske terroristkæmpere og deres familiemedlemmer rejser, vil Kommissionen støtte uddannelse og videndeling for at hjælpe medlemsstaterne med at styre deres tilbagevenden.

  • Fremme sikkerhed ved at designe og reducere sårbarheder for at beskytte byer og mennesker

Mange af de nylige angreb, der fandt sted i EU, var rettet mod tæt overfyldte eller meget symbolske rum. EU vil intensivere bestræbelserne på at sikre fysisk beskyttelse af offentlige rum inklusive tilbedelsessteder gennem sikkerhed ved design. Kommissionen vil foreslå at samle byer omkring et EU-løfte om bysikkerhed og modstandsdygtighed og vil stille midler til rådighed for at støtte dem med at reducere sårbarhederne i offentlige rum. Kommissionen vil også foreslå foranstaltninger til at gøre kritisk infrastruktur - såsom transportknudepunkter, kraftværker eller hospitaler - mere modstandsdygtig. For at styrke luftfartssikkerheden vil Kommissionen undersøge mulighederne for en europæisk retlig ramme til at indsætte sikkerhedsofficerer på flyvninger.

Alle dem, der kommer ind i EU, borgere eller ej, skal kontrolleres i de relevante databaser. Kommissionen vil støtte medlemsstaterne i at sikre en sådan systematisk kontrol ved grænserne. Kommissionen vil også foreslå et system, der sikrer, at en person, der af sikkerhedsmæssige årsager er blevet nægtet skydevåben i en medlemsstat, ikke kan indgive en lignende anmodning i en anden medlemsstat og lukke et eksisterende smuthul.

  • Intensivering af operationel støtte, retsforfølgning og ofres rettigheder til bedre at reagere på angreb

Politisamarbejde og informationsudveksling i hele EU er nøglen til at reagere effektivt i tilfælde af angreb og bringe gerningsmændene for retten. Kommissionen vil foreslå en EU-politisamarbejderkode i 2021 for at styrke samarbejdet mellem retshåndhævende myndigheder, herunder i kampen mod terrorisme.

En væsentlig del af efterforskningen mod kriminalitet og terrorisme involverer krypteret information. Kommissionen vil samarbejde med medlemsstaterne om at identificere mulige juridiske, operationelle og tekniske løsninger til lovlig adgang og fremme en tilgang, der både opretholder effektiviteten af ​​kryptering til beskyttelse af privatlivets fred og kommunikationssikkerhed og samtidig yder et effektivt svar på kriminalitet og terrorisme. For bedre at støtte efterforskning og retsforfølgelse vil Kommissionen foreslå at oprette et netværk af finansielle efterforskere, der involverer Europol, til at hjælpe med at følge pengesporet og identificere de involverede. Kommissionen vil også yderligere støtte medlemsstaterne med at bruge oplysninger om slagmarken til at identificere, afsløre og retsforfølge tilbagevendende fremmede terrorister.

Kommissionen vil arbejde for at forbedre beskyttelsen af ​​ofre for terrorhandlinger, herunder for at forbedre adgangen til kompensation.

Arbejdet med at forudse, forebygge, beskytte og reagere på terrorisme vil involvere partnerlande, i EU's nabolag og videre; og stole på øget engagement med internationale organisationer. Kommissionen og den højtstående repræsentant / næstformand vil, hvor det er relevant, intensivere samarbejdet med vestlige Balkan-partnere inden for skydevåben, forhandle internationale aftaler med landene i det sydlige nabolag for at udveksle personoplysninger med Europol og styrke det strategiske og operationelle samarbejde med andre regioner som Sahel-regionen, Afrikas Horn, andre afrikanske lande og nøgleregioner i Asien.

Kommissionen vil udnævne en terrorbekæmpelseskoordinator, der er ansvarlig for koordinering af EU-politik og finansiering inden for terrorbekæmpelse inden for Kommissionen og i tæt samarbejde med medlemsstaterne og Europa-Parlamentet.

Stærkere mandat for Europol

Kommissionen foreslår i dag at styrke Europols mandat, EU-agenturet for samarbejde om retshåndhævelse. I betragtning af at terrorister ofte misbruger tjenester, der tilbydes af private virksomheder til at rekruttere tilhængere, planlægge angreb og formidle propaganda, der ansporer til yderligere angreb, vil det reviderede mandat hjælpe Europol med at samarbejde effektivt med private parter og overføre relevant bevis til medlemsstaterne. For eksempel vil Europol kunne fungere som et kontaktpunkt, hvis det ikke er klart, hvilken medlemsstat der har jurisdiktion.

Det nye mandat giver også Europol mulighed for at behandle store og komplekse datasæt; at forbedre samarbejdet med den europæiske anklagemyndighed såvel som med ikke-EU-partnerlande og at hjælpe med at udvikle nye teknologier, der svarer til retshåndhævelsesbehov. Det vil styrke Europols databeskyttelsesramme og parlamentariske tilsyn.

Baggrund

Dagens dagsorden følger af EU's strategi for sikkerhedsunionen for 2020 til 2025, hvor Kommissionen forpligtede sig til at fokusere på prioriterede områder, hvor EU kan skabe værdi for at støtte medlemsstaterne i at fremme sikkerhed for dem, der bor i Europa.

Counter-Terrorism Agenda bygger på de allerede vedtagne foranstaltninger for at nægte terrorister midlerne til at udføre angreb og styrke modstandsdygtigheden over for terrortruslen. Dette inkluderer EU-regler om bekæmpelse af terrorisme, om finansiering af terrorisme og adgang til skydevåben.

Mere information

Kommunikation om en dagsorden for bekæmpelse af terrorisme for EU: Forudse, forhindre, beskytte, reagere

Forslag til en forordning, der styrker Europols mandat

Styrkelse af Europols mandat - Konsekvensanalyse del 1

og del 2

Styrkelse af Europols mandat - Resumé af konsekvensanalysen

En dagsorden for bekæmpelse af terrorisme for EU og et stærkere mandat for Europol: Spørgsmål og svar

Pressemeddelelse: EUs sikkerhedsunionstrategi: Forbindelse af prikker i et nyt sikkerhedsøkosystem, 24. juli 2020

Sikkerhedsunion - Kommissionens websted

Continue Reading

Twitter

Facebook

trending