Følg os

Forsvar

EU optrapper indsatsen for at styrke EU's forsvarskapacitet, industrielt og teknologisk grundlag: Mod en EU-ramme for fælles forsvarsindkøb

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Som svar på Det Europæiske Råds opgave på Topmødet i Versailles, har Kommissionen og den højtstående repræsentant fremlagt en analyse af hullerne i forsvarsinvesteringer og foreslår yderligere foranstaltninger og tiltag, der er nødvendige for at styrke det europæiske forsvarsindustrielle og teknologiske grundlag. Ruslands uprovokerede aggression mod Ukraine har betydelige konsekvenser for det europæiske forsvar, hvilket fører til øgede militærudgifter fra medlemsstaternes side. Med dagens fælles meddelelse sigter Kommissionen og den højtstående repræsentant på at hjælpe medlemsstaterne med at investere sammen, bedre og på en europæisk måde. Den reagerer også på opfordringen i forbindelse med Konference om Europas Fremtid for stærkere EU-indsats i forsvaret.

Denne fælles meddelelse præsenterer et nyt ambitionsniveau for at opbygge et stærkere Europa på forsvarsområdet. Den fokuserer især på fælles anskaffelse af militært udstyr, på strategisk forsvarsprogrammering for at opstille klarere prioriteter og på støtten til den europæiske industrielle base, herunder styrkelsen af ​​den europæiske forsvars-F&U-ramme. Den Europæiske Forsvarsfond (EDF). EU-initiativer til at fremme forsvarssamarbejde hjælper også med at styrke en mere retfærdig transatlantisk byrdefordeling og et mere effektivt europæisk bidrag inden for NATO.

Forsvarsinvesteringsgab

Under hensyntagen til analysen af ​​investeringsgab udført af Europæiske Forsvarsagentur, undersøger Kommissionen og den højtstående repræsentant tre hovedtyper af huller: forsvarsudgifter, forsvarsindustrielle huller og mangler i forsvarskapacitet.

  • Forsvarsudgifter: Som et direkte resultat af den russiske invasion af Ukraine har m-medlemsstater allerede annonceret stigninger i deres forsvarsbudgetter tæt på yderligere 200 milliarder euro i de kommende år. Selvom disse stigninger er væsentlige, kommer de efter år med betydelige nedskæringer og alvorlige underinvesteringer. Fra 1999 til 2021 steg EU's samlede forsvarsudgifter med 20 % mod 66 % for USA, 292 % for Rusland og 592 % for Kina. Uden en koordineret tilgang risikerer stigningen i udgifterne at føre til yderligere fragmentering og fortryde fremskridt, der er gjort indtil nu.
  • Forsvar industrielle huller: På trods af sektorens overordnede konkurrenceevne eksisterer der vanskeligheder og huller. Da efterspørgslen er fragmenteret, forbliver industrien også struktureret langs nationale grænser, især uden for luftfarts- og missilsektoren. Afhængigheder eksisterer også for noget nøgleforsvarsudstyr, for hvilket den europæiske forsvarsindustrielle og teknologiske base ikke tilbyder lokale løsninger.
  • Kapacitetsgab: Tre presserende prioriteter er blevet fremhævet: genopfyldning af lagre, udskiftning af arvesystemer fra sovjettiden og forstærkning af luft- og missilforsvarssystemer. Ud over disse presserende kapacitetsmangler foreslår den fælles meddelelse at arbejde på en række specifikke strategiske mellem- til langsigtede kapaciteter inden for luft-, land-, maritime, rum- og cyberforsvarsområder.

Foranstaltninger til at afhjælpe disse huller

For at støtte lukningen af ​​hullerne har Kommissionen og den højtstående repræsentant opstillet et sæt meget konkrete foranstaltninger, der skal styrke den europæiske forsvarsefterspørgsel gennem fælles indkøb og styrke udbuddet gennem foranstaltninger, der er målrettet støtte til industriel fremstillingskapacitet.

I boksen umiddelbar semester, vil Kommissionen og den højtstående repræsentant/chefen for Det Europæiske Forsvarsagentur hurtigt oprette en Forsvarets Fælles Indkøb Task Force at arbejde sammen med medlemsstaterne for at støtte koordineringen og dekonfliktere deres meget kortsigtede indkøbsbehov for at klare den nye sikkerhedssituation. Taskforcen vil også koordinere med den clearinghuscelle, der er oprettet inden for EU-Udenrigstjenestens/EU's militærstab for at lette koordineringen af ​​militær bistand til Ukraine.

A kortsigtet EU-instrument til at styrke forsvarsindustrielle kapaciteter gennem fælles indkøb vil blive foreslået til fast-track vedtagelse, for at støtte medlemslandene til at udfylde de mest presserende og kritiske huller på en kollaborativ måde, baseret på arbejdet i Task Force. Kommissionen er klar til at afsætte 500 mio. EUR af EU-budgettet over to år for at tilskynde medlemslandene til at imødekomme disse behov på en samarbejdsmåde. 

Dette kortsigtede instrument vil bane vejen for en EU-ramme for fælles forsvarsindkøb. Til dette formål vil Kommissionen i tredje kvartal af 2022 foreslå en Det europæiske forsvarsinvesteringsprogram (UMIP) regulering. Det vil fastlægge betingelserne for, at medlemsstaterne kan dannes European Defence Capability Consortia (EDCC). Inden for et EDCC vil medlemslandene i fællesskab til brug for de deltagende medlemslande indkøbe forsvarskapaciteter, der er udviklet i samarbejde inden for EU og vil nyde godt af en momsfritagelse. Derudover kan der ydes tilknyttet EU-finansiering til projekter af høj EU-interesse.

reklame

Støtten til fælles indkøb supplerer og fuldender den indsats, der hidtil er gjort på forsvars-F&U gennem EUF. 

Derudover foreslår Kommissionen og den højtstående repræsentant gradvis at gå hen imod en fælles EU-forsvarsprogrammerings- og indkøbsfunktion gør det muligt bedre at definere de kapacitetsprioriteter, der skal fokuseres på.

Endelig kræver et styrket europæisk forsvarssamarbejde også en solid handlingsplan for at styrke den europæiske forsvarsindustrielle kapacitet. Til dette formål vil Kommissionen:

  • Udføre i samarbejde med Det Europæiske Forsvarsagentur en dybdegående kortlægning af EU's nuværende og nødvendige yderligere industrielle produktionskapacitet;
  • Foreslå en Kritiske råmaterialer initiativ, herunder lovgivningsmæssige foranstaltninger, for blandt andet at lette forsvarsindustriens adgang til kritiske råmaterialer (CRM'er) og derved styrke EU's modstandsdygtighed og forsyningssikkerhed;
  • Arbejde med yderligere tiltag for at sikre tilgængeligheden af forsvarsspecifikke færdigheder for den industrielle kapacitetsforøgelse;
  • Overvej mulige ændringer af rammerne for forskning og innovation med dobbelt anvendelse for at forbedre synergien mellem civil- og forsvarsinstrumenter;
  • Arbejde med yderligere foranstaltninger (såsom koordinerede indkaldelser mellem eksisterende EU-instrumenter og EIB-lån) til understøtter kritiske teknologier og industriel kapacitet ved at udvikle strategiske projekter;
  • Inden for den overordnede gennemgang af prioriteter i midtvejsrevisionen af ​​EU's langsigtede budget, overveje styrkelse af Den Europæiske Forsvarsfonds budgetter militær mobilitet gennem Connecting Europe-faciliteten;
  • Sæt fart på oprettelse af CASSINI til forsvar at tiltrække nye aktører og støtte forsvarsinnovation.

EIB bør også vurdere, om den skal øge sin støtte til den europæiske forsvarsindustri og fælles indkøb ud over dens løbende støtte til dobbelt anvendelse.

De foreslåede tiltag vil gøre EU til en stærkere international partner, også inden for NATO, som fortsat er grundlaget for dets medlemmers kollektive forsvar.

Næste skridt

Kommissionen og den højtstående repræsentant/chefen for Det Europæiske Forsvarsagentur anbefaler, at Det Europæiske Råd godkender denne analyse, hvilket understreger behovet for omgående og kollektivt at tage fat på EU's kortsigtede og mellemlange forsvarsinvesteringshuller.

Kommissionens formand Ursula von der Leyen sagde: "Den Europæiske Union optrapper sin indsats for at opbygge en stærkere europæisk forsvarsindustri. Vi er nødt til at bruge mere på forsvar, og vi skal gøre det på en koordineret måde. I dag foreslår vi konkrete foranstaltninger til at styrke vores forsvarskapaciteter og den militærteknologiske kant af vores europæiske industrielle base, baseret på en analyse af forsvarsinvesteringskløfterne. Denne handling vil sikre et mere effektivt europæisk bidrag i NATO."

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sagde: "Denne meddelelse giver et værdifuldt billede af de forsvarsinvesteringshuller, vi står over for. Det er klart, at der vil være behov for flere udgifter, men at bruge mere er ikke det eneste svar. Vi skal også bruge bedre, hvilket betyder, at vi bruger sammen for at opbygge fremtidige forsvarskapaciteter."

Den højtstående repræsentant/vicepræsident/chef for Det Europæiske Forsvarsagentur Josep Borrell sagde: "Ruslands aggression mod Ukraine har ændret sikkerhedslandskabet i Europa. Mange øger deres forsvarsudgifter, men det er afgørende, at medlemslandene investerer bedre sammen for at forhindre yderligere fragmentering og afhjælpe eksisterende mangler. Det er også det, Det Strategiske Kompas efterlyser. Det Europæiske Forsvarsagentur vil fortsat spille en nøglerolle i at støtte medlemsstaterne med at identificere huller, fremme samarbejde og fremme forsvarsinnovation. Hvis vi ønsker moderne og interoperable europæiske væbnede styrker, er vi nødt til at handle nu."

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, sagde: "Mens medlemslandene har bebudet en hidtil uset stigning i forsvarsudgifter, kompenserer dette ikke for mange års massiv underinvestering. I dag præsenterer vi en klar køreplan for de forsvarskapaciteter, hvor det er mest presserende. at investere sammen, bedre og i Europa For at omsætte denne vision til virkelighed foreslår vi en europæisk ramme for fælles opkøb støttet af EU's budget. Vores ledere har bedt om konkrete handlinger, og vi præsenterer dem for et reelt ambitionsniveau ."

Baggrund

EU's stats- og regeringschefer, mødes i Versailles den 11. marts 2022 forpligtet sig til at "styrke europæiske forsvarskapaciteter" i lyset af den russiske militære aggression mod Ukraine. De opfordrede også "Kommissionen til i koordinering med Det Europæiske Forsvarsagentur at fremlægge en analyse af forsvarsinvesteringshullerne inden midten af ​​maj og foreslå ethvert yderligere initiativ, der er nødvendigt for at styrke den europæiske forsvarsindustrielle og teknologiske base." EU Strategisk kompas om sikkerhed og forsvar vedtaget af rådet og godkendt af Det Europæiske Råd i marts 2022 gentager dette.

Denne fælles meddelelse leverer den ønskede analyse til Det Europæiske Råd med det formål at sikre, at medlemsstaternes øgede forsvarsudgifter resulterer i et meget stærkere forsvarsteknologisk og industrielt grundlag for EU. Denne meddelelse bygger på februar-forsvarsmeddelelsen udstedt den 15. februar 2022.

Det Europæiske Forsvarsagentur vil fortsætte med at levere opdaterede analyser af europæiske kapacitetsmangler inden for rammerne af den koordinerede årlige gennemgang af forsvarsrammerne.

Mere information

Fælles meddelelse om forsvarets investeringsgaps analyse og vejen frem

Bilag: Analyse af Forsvarsinvesteringsgaps og vejen frem

Spørgsmål og svar

Factsheet

Hjemmeside

Pressemeddelelse: Februar kommunikationspakke

EU-støtte til Ukraine

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending