Følg os

Indre marked

Quo Vadis, samhørighedspolitik? Regional udvikling i Europa ved skillevejen

DEL:

Udgivet

on

By Thomas Schwab, seniorekspert for europæisk økonomi ved Bertelsmann Stiftung, en ikke-partipolitisk fond med base i Gütersloh, Tyskland.

Samhørighedspolitikken, grundlaget for Europas regionale udvikling, står ved en afgørende skillevej. I årtier har det været medvirkende til at reducere økonomiske, sociale og territoriale uligheder i hele EU. Men de seneste udfordringer kræver omgående opmærksomhed og tilpasning.

For det første opererer samhørighedspolitikken i et skiftende globalt landskab. Den russiske invasion af Ukraine intensiverede den globale handelskonkurrence, og det presserende behov for at imødegå de fremadskridende klimaændringer har indført nye prioriteter. Disse ændringer påvirker regioner ujævnt og rejser væsentlige spørgsmål om balance mellem effektivitet og retfærdighed. Grundlæggende ligger udfordringen i at fordele fordelene retfærdigt, mens omkostningerne fordeles retfærdigt. Samhørighedspolitikken, der er forankret i EU's forpligtelse til at gøre det indre marked til gavn for alle, skal udvikles for at imødekomme disse nye globale krav.

Økonomisk set er samhørighedspolitikken betydelig, idet den tegner sig for omkring en tredjedel af EU's udgifter, tæt på den fælles landbrugspolitik (CAP). Med nye prioriteter, der kræver midler, og eksisterende prioriteter som den grønne omstilling underfinansierede, intensiveres konkurrencen om EU's finansielle ressourcer. Denne situation rejser kritiske spørgsmål om effektiviteten af ​​samhørighedspolitikken og regionernes kapacitet til at få mest muligt ud af samhørighedsfondene. På trods af bemærkelsesværdige succeser, især i Central- og Østeuropa, skal samhørighedspolitikken til stadighed bevise sin relevans.

Udformningen af ​​samhørighedspolitikken skal forbedres. Recovery and Resilience Facility (RRF), oprindeligt et kriseresponsværktøj, er dukket op som en ny aktør inden for strukturudvikling – frem til 2026. Den viser en mere centraliseret tilgang, der omgår multi-level governance og regionale interessenters deltagelse og lægger vægt på præstationsbaseret budgettering med forudgående betingelser. Selvom det giver værdifulde erfaringer, mangler der stadig en omfattende vurdering af RRF's virkning. Ikke desto mindre er presset på for at integrere resultatbaseret budgettering og andre elementer i samhørighedspolitikken for at øge dens effektivitet.

Samhørighedspolitikken skal også skabe flere synergier med andre EU-initiativer. Princippet om samhørighed rækker ud over samhørighedspolitikken. At balancere retfærdighed og effektivitet er en udfordring på tværs af forskellige politikker. For eksempel indebærer fremme af innovation at vælge mellem at støtte førende forskningscentre i udviklede regioner eller frigøre potentiale i mindre udviklede områder. Den grønne energiomstilling lover også at mindske ulighederne, hvilket gør det i sagens natur sammenhængende at bede om politisk tilpasning.

reklame

Desuden kan en bedre integration af nationale regionale udviklingsprogrammer med EU's samhørighedspolitik maksimere virkningen og effektiviteten.

De kommende uger og måneder bliver afgørende. Den 18. juni vil Rådet (almindelige anliggender) drøfte samhørighedspolitikken, efterfulgt af Det Europæiske Råds drøftelser om den strategiske dagsorden for 2024-2029 den 27. og 28. juni. Disse møder vil forme fremtiden for regional udvikling i hele EU. Med en ny Kommission, der tiltræder i efteråret, og forhandlingerne om den næste flerårige finansielle ramme (FFR), der starter næste år, vil samhørighedspolitikken være i spidsen for de politiske debatter.

Samhørighedspolitikken og dermed den regionale udvikling i Europa står over for afgørende øjeblikke. Det Europæiske Råds kommende beslutninger vil lede vejen for fremtiden for denne politik. En opgraderet samhørighedspolitik med en klar mission, forbedret design og et solidt finansielt grundlag kan være centralt for EU's bestræbelser på at mestre globale udfordringer, forbedre sin position i verden og fungere som rygraden for europæisk integration, som tilsigtet fra dens begyndelse.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending