Følg os

Indre marked

Nye EU-regler om legetøjssikkerhed rykker et skridt nærmere

DEL:

Udgivet

on

Rådet for EU har vedtaget sin holdning (forhandlingsmandat) om legetøjssikkerhedsforordningen, der opdaterer reglerne for at beskytte børn mod risici i forbindelse med brugen af ​​legetøj. Mens den nuværende lovgivning gør EU's legetøjssikkerhedsregler blandt de strengeste i verden, har den foreslåede lovgivning til formål at øge beskyttelsen mod skadelige kemikalier (f.eks. hormonforstyrrende stoffer) og styrke håndhævelsesreglerne med et nyt digitalt produktpas.

Rådets holdning støtter de generelle mål for forslaget, men indfører adskillige forbedringer for at tydeliggøre de økonomiske aktørers og onlinemarkedspladsers forpligtelser; den fastlægger indholdet af det digitale produktpas og advarsler og øger antallet af stoffer, hvis tilstedeværelse i legetøj er forbudt.

Selvom de nuværende regler er blandt de sikreste i verden, lykkedes det under det belgiske formandskab at styrke kravene til økonomiske aktører og udbydere af onlinemarkedspladser. Særlige sikkerhedskrav, herunder kemikaliekrav, er blevet forbedret, og forfinet nye eller eksisterende risici. Legetøjets sikkerhed fortjener vores største opmærksomhed, og vi bør bestemt blive ved med at beskytte vores børn mod ikke-kompatible produkter, der fremstilles eller importeres.
Pierre-Yves Dermagne, belgisk vicepremierminister og minister for økonomi og beskæftigelse 

Forhandlingsmandatet fastlægger Rådets holdning til et forslag fremsat af Kommissionen i juli 2023. Kommissionens forslag til en sikkerhedsforordning for legetøj har til formål at opdatere det eksisterende direktiv med foranstaltninger til at øge beskyttelsen mod skadelige kemiske produkter og udvide forbuddet mod kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionstoksiske produkter (CMR'er) for andre farlige kemiske produkter såsom hormonforstyrrende stoffer og kemikalier, der påvirker åndedrætssystemet eller andre organer. 

Den foreslåede lovgivning har til formål at reducere antallet af ikke-overensstemmende og usikkert legetøj på EU-markedet ved at styrke håndhævelsen af ​​lovkravene, især for importeret legetøj. Kommissionens forslag indfører et digitalt produktpas (DPP), der vil indeholde oplysninger om legetøjets sikkerhed, så grænsekontrolmyndighederne kan scanne alle digitale pas ved hjælp af et nyt it-system. Kommissionen vil være i stand til at ajourføre forordningen og beordre fjernelse af bestemt legetøj fra markedet, hvis der i fremtiden opstår nye risici, som ikke er indeholdt i den nuværende tekst.  

I Rådets forhandlingsmandat er de økonomiske aktørers forpligtelser blevet afstemt med den generelle produktsikkerhedsforordning (GPSR) og med de nye realiteter i den stigende mængde onlinesalg. Med henblik herpå vil fabrikanterne være forpligtet til at markere advarslerne på et eller flere sprog, der let kan forstås af forbrugere og andre slutbrugere, som fastsat af medlemsstaterne. Fabrikanter skal også informere andre økonomiske aktører i distributionskæden om eventuelle problemer med produktoverensstemmelse. Desuden skal legetøjsimportører informere producenten og markedsovervågningsmyndighederne, hvis de har mistanke om, at et legetøj udgør en risiko.

Rådets mandat præciserer også forpligtelserne for 'fulfilment service providers' (de virksomheder, der tager sig af de logistiske elementer i at sælge produkter, såsom lager, plukning, emballering eller forsendelse). De betragtes som økonomiske aktører, da udbydere af opfyldelsestjenester spiller en vigtig rolle i markedsføringen af ​​legetøj, og især legetøj fra tredjelande eller legetøj købt online. Deres forpligtelser vil være begrænset til deres rolle i forsyningskæden, da Rådets holdning mener, at udbydere af onlinemarkedspladser spiller en vigtig rolle, når de formidler salg eller promovering af legetøj mellem handlende og forbrugere.

reklame

Derfor vil legetøj, der ikke er i overensstemmelse med legetøjssikkerhedsforordningen, blive betragtet som ulovligt indhold i henhold til loven om digitale tjenester (DSA). Forhandlingsmandatet fastsætter også legetøjsspecifikke forpligtelser for udbydere af onlinemarkedspladser, ud over dem, der kræves af de eksisterende juridiske rammer (såsom DSA og GPSR). For eksempel kræver det, at grænseflader på onlinemarkedspladser designes og organiseres på en måde, der gør det muligt for økonomiske aktører at vise CE-mærkningen, enhver advarsel, der er nødvendig for forbrugeren forud for køb, og weblinket eller databæreren (dvs. QR eller stregkode) som giver et link til det digitale produktpas. Forhandlingsmandatet tilpasser yderligere bestemmelserne vedrørende det digitale produktpas med ESPR (ecodesign for sustainable products Regulation).

Rådets holdning indfører en definition af "digitalt produktpas" for at præcisere, hvilke oplysninger der skal være indeholdt i de digitale produktpas og databærerens tekniske karakteristika. Omfanget af de tekniske krav i forbindelse med det digitale produktpas til legetøj vil blive bestemt af de gennemførelsesretsakter, der vedtages af Kommissionen.

Rådets holdning præciserer også kravene til minimumsstørrelse, synlighed og læsbarhed af advarsler, således at de er visuelt tilgængelige for den brede befolkning. Rådets holdning bringer legetøjssikkerhedsforordningen på linje med forordningen om klassificering, mærkning og emballering (CLP) af kemiske produkter. Med henblik herpå begrænser den det generelle forbud mod tilstedeværelsen af ​​stoffer, der er klassificeret som kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske (CMR-stoffer) i legetøj til dem, der har været underlagt en harmoniseret klassificering.

Desuden indføres der et forbud mod visse kategorier af hudsensibilisatorer (kemiske stoffer, der fremkalder en allergisk reaktion efter hudkontakt), et forbud mod legetøj, der har en biocid funktion, og et forbud mod behandling af legetøj med biocidholdige produkter (undtagen legetøj). som er beregnet til at blive placeret permanent udendørs). Biocidholdige produkter er stoffer, herunder konserveringsmidler, insekticider, desinfektionsmidler og pesticider, der anvendes til bekæmpelse af skadelige organismer. Visse konserveringsmidler er tilladt i nogle slags legetøjsmaterialer. Endelig, hvad angår allergifremkaldende duftstoffer, opdaterer forhandlingsmandatet de specifikke regler for deres anvendelse i legetøj (herunder et forbud mod bevidst brug af duftstoffer i legetøj), samt mærkningen af ​​visse allergifremkaldende duftstoffer.

Den generelle indstilling, der blev vedtaget i dag, formaliserer Rådets forhandlingsposition. Det giver Rådets formandskab et mandat til forhandlinger med Europa-Parlamentet, som vil begynde, så snart det nyindsatte parlament vedtager sin holdning.  

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending