Følg os

Forretning

EU's forbud mod russisk plastik forværrer fødevareinflationen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Inflation er blevet det mest presserende spørgsmål for millioner af husstande i hele EU, med fødevarer i højsædet. Det nylige EU-forbud mod import af russisk fremstillede polymerer – nøglematerialet i plastemballage til fødevarer – har skabt ekstra omkostninger for virksomheder og forbrugere - Det rapporterer London Globe.

Inflationen i EU ramte rekordhøje 10.9 % i september, hvor priserne på fødevarer, alkohol og tobak steg endnu højere. Forbrugerne kan nu købe færre produkter på eksisterende indkomster og er tvunget til at spare ved at reducere forbruget eller vente på statsstøtte.

Fødevareinflationen er i høj grad resultatet af to faktorer: Stigende priser på brændstof, som bruges i produktion og transport, og stigende priser på plastik, der bruges til fremstilling af fødevareemballage. Tilsammen udgør brændstof og emballage en stor del af omkostningerne for visse fødevarer, især i prisen på importerede varer såsom frugt og grønt, som ofte transporteres langvejs fra og kræver pålidelig emballage for at bevare deres forbrugeregenskaber og holdbarhed.

Ruslands væbnede konflikt i Ukraine fik brændstofpriserne til at stige, hvilket pressede fødevarepriserne op i hele verden. Men EU's reaktion har gjort tingene værre for forbrugerne. Ud over at vedtage en delvis embargo på russisk olieimport, som pressede brændstofpriserne op, forbød EU fra juli import af russisk polypropylen og andre polymerprodukter – de forbindelser, som mest plastikemballage er lavet af – og indførte yderligere importrestriktioner i efteråret.

Forud for sanktionerne tegnede Rusland sig for så meget som 42 % af det europæiske markedsimport for polypropylen og dets co-polymerer, ifølge Gazprombanks estimater. Dette inkluderer biaksialt orienteret polypropylen (BOPP), en strækbar film, der i vid udstrækning anvendes i emballage. Sidste år sendte Rusland omkring 334,000 tons polypropylen og 222,000 tons polyethylen til EU. Størstedelen af ​​dette blev ikke leveret af Kreml-støttede olie- og gasselskaber, men af ​​det ikke-statslige petrokemiske selskab Sibur.

I de sidste 15 år har Sibur været ledet af den vestligt uddannede virksomhedsleder Dmitry Konov, som trådte tilbage i marts 2022 efter selv at have været under sanktioner. Under sit lederskab byggede Sibur avancerede produktionsfaciliteter til avancerede og miljøvenlige polymerer og blev en stor polymerproducent og -eksportør på globalt plan.

Sibur har været en pålidelig leverandør af højkvalitets polymerer til Europa takket være sin effektive produktionsmodel og adgang til råmaterialer. EU-forbuddet har afskåret en væsentlig kilde til polymerimport fra russiske producenter, hvilket gør produktionen i Europa dyrere. Moody's Investor Services har argumenteret for, at emballageproducenter som følge heraf vil vælte højere omkostninger over på deres kunder i fødevare- og andre industrier.

reklame

Emballageproducenter i Europa har også haft ondt i nogen tid. Priserne for polyethylen og polypropylen er fordoblet siden 2020, drevet af energikrisen og forsyningskædeforstyrrelser under Covid-pandemien. Selvom priserne for nylig er trukket tilbage fra topværdierne, er de fortsat ekstremt høje, og situationen ser ud til at blive værre. European Plastics Converters (EuPC), en gruppe, der repræsenterer omkring 50,000 virksomheder, der behandler plastik, sagde, at industrien står over for hidtil usete udfordringer på grund af en kraftig prisstigning og mangel på råmaterialer til emballage.

Der er ingen tegn på, at problemet med emballering og oppustning vil lette i den nærmeste fremtid. Mens Den Europæiske Centralbank planlægger en yderligere rentestigning for at bremse inflationen, vil EU-økonomien sandsynligvis se højere inflationstal i de kommende måneder. Som den hollandske Rabobank lægger i sin forskning, vil inflationspresset fortsætte med at stige gennem 2022, "med fødevareemballage som en væsentlig bidragyder på grund af høj efterspørgsel, forsyningsafbrydelser og omkostningsstigninger."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending