Følg os

Aserbajdsjan

Baku Energy Week åbner et nyt kapitel i Aserbajdsjans energiportefølje  

DEL:

Udgivet

on

Shahmar Hajiyev, seniorrådgiver ved Center for Analyse af Internationale Relationer

Aserbajdsjan var vært for Baku Energy Week, der kombinerede tre prestigefyldte begivenheder som den 29. internationale Caspian Oil & Gas Exhibition (4-6. juni), den 12. Caspian International Power and Green Energy Exhibition (4-6. juni) og den 29. Baku Energy Forum (5. -6 juni) under én paraply. Årets energibegivenheder har været overværet af omkring 300 virksomheder fra 37 lande. Baku Energy Week samlede virksomheder, højtstående gæster, statsmænd og internationale eksperter på energiområdet fra mange lande. Præsident for Republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev deltog også i denne vigtige begivenhed og talte til åbningen af ​​den 29. Caspian Oil & Gas og 12. Caspian Power-udstilling som en del af Baku Energy Week. Som bemærket af Præsident Ilham Aliyev “den kaspiske olie- og gasudstilling startede for 30 år siden i 1994. Denne begivenhed har spillet en afgørende rolle i at tiltrække udenlandske direkte investeringer i energisektoren i Aserbajdsjan. Siden dengang har denne begivenhed forvandlet sig til en større begivenhed og kaldes nu Baku Energy Week, fordi den omfatter alle de store dele af energipolitikken – olie, gas, upstream, downstream og selvfølgelig grøn energi”.

Hvad angår Baku Energy Week, er det vigtigt at underbygge, at Aserbajdsjans succesrige energipolitik og strategi forvandlede landet til en regional leder, der sikrer energisikkerheden i mange nationer. I dag leverer Aserbajdsjan naturgas til europæiske energimarkeder via Trans Adriatic Pipeline (TAP). Fra 2020 til 2023, TAP leveret i alt næsten 31 milliarder kubikmeter (bcm) naturgas til europæiske købere, hvoraf omkring 1.83 bcm er blevet leveret til Bulgarien, 3.03 bcm til Grækenland og 25.9 bcm til Italien. Landet vil fordoble eksporten af ​​gas til Europa op til 20 bcm årligt i 2027. I øjeblikket er Italien, Grækenland, Bulgarien, Rumænien, Georgien, Turkiye, Ungarn og Serbien købere af aserbajdsjansk naturgas, og snart vil andre lande tilslutte sig denne liste . Aserbajdsjansk naturgas blev en vigtig kilde til diversificering for europæiske nationer for at sikre energisikkerhed.

I bund og grund viser det at være vært for en så indflydelsesrig international begivenhed i Baku Aserbajdsjans rolle som en pålidelig energipartner på globale energimarkeder, samt understøtter landets mål for bæredygtig udvikling. Som et energirigt land kan Aserbajdsjan yde betydelige bidrag til kulstoffri energi ved at støtte vedvarende energikilder. I de seneste år har Aserbajdsjan accelereret og øget udbredelsen af ​​vedvarende energikilder. Til dette formål spiller internationalt samarbejde en afgørende rolle i at fremme grøn energi på globalt plan, og Aserbajdsjan styrker det internationale samarbejde med globale energiselskaber for at øge vedvarende energikapacitet. Forummet er også mindeværdigt, da Aserbajdsjan har underskrevet med UAE's globale vedvarende energiselskab Masdar om at bygge to solceller planter i Bilasuvar (445 MW) og Neftchala (315 MW), samt et vindkraftværk i Garadagh, Absheron, med en kapacitet på 240 MW. Den samlede investering i disse projekter anslås til omkring 1 mia. Anlæggene forventes at producere en gennemsnitlig årlig produktion på i alt 2 milliarder 3025 millioner kWh elektricitet, hvilket igen vil spare 496 millioner kubikmeter naturgas om året og forhindre mere end 943 tusinde tons kuldioxidemissioner.

Sidste år afholdt Aserbajdsjan og De Forenede Arabiske Emirater (UAE) en officiel indvielse af 230 MW Garadagh Solar PV Plant, regionens største operationelle solcelleanlæg. Det anlæg blev bygget på bekostning af udenlandske investeringer til en værdi af 262 millioner dollars. Det er det første solenergianlæg i industriel skala, der er realiseret ved at tiltrække udenlandske investeringer i vores land. Anlægget vil producere 500 millioner kilowatt-timer elektricitet årligt og spare 110 millioner kubikmeter naturgas. Anlægget er det første og vigtigste vedvarende energiprojekt i Aserbajdsjan, som åbnede nye muligheder for samarbejde mellem Aserbajdsjan og UAE. Aserbajdsjan underskrev Paris-aftalen i 2016 og forpligtede sig til at reducere niveauet for drivhusgasemissioner med 35 % i 2030 sammenlignet med basisåret (1990). Da landet sigter mod at generere mindst 30 % af sin elektricitet fra vedvarende kilder inden 2030, vil implementering af sådanne projekter understøtte Aserbajdsjans mål for at øge andelen af ​​vedvarende energi i sin energiportefølje og opfylde Paris-aftalens mål.  

2024 blev erklæret "Green World Solidarity Year" i Aserbajdsjan, og det er en vigtig foranstaltning til at demonstrere Aserbajdsjans engagement i miljøbeskyttelse og klimaindsats. Landet vil også være vært for 2024 FN's klimakonference (UNFCCC COP 29) i Baku for første gang i regionen fra 11.-22. november 2024. Det er en enorm mulighed for at bringe stats- og regeringschefer, civilsamfundsorganisationer, erhvervslivet og internationale institutioner sammen i regionen for at tackle klimakrisen. Aserbajdsjans engagement i Baku Energy Week og COP29 er indbegrebet af udnyttelse af nationale kapaciteter og ressourcer gennem strategiske investeringer i vedvarende energiprojekter, støtte til genplantningsinitiativer og landenes bæredygtige udviklingspolitikker.

reklame

Baku COP29 bliver en vigtig platform til at diskutere miljømæssige udfordringer og fokusere på langsigtede klimastrategier og -mål. Desuden planlægger Aserbajdsjan at rejse potentielle emner til diskussion under COP29. Ifølge Huseyn Huseynov, leder af afdelingen for bæredygtig udvikling og socialpolitik i Republikken Aserbajdsjans økonomiministerium, "Aserbajdsjan vil foreslå oprettelsen af ​​en ny nord-syd finansiel mekanisme på COP29. Nord-Syd-finansieringsmekanismens rolle vil fungere som en bro mellem nationale olieselskaber (energiselskaber) og internationale olieselskaber (energiselskaber), der viser samarbejdsbestræbelser til global fordel”.

Sammen med miljøproblemer vil fredsdagsordenen i regionen være et prioriteret emne på COP29-dagsordenen. Som understreget af Elshad Iskandarov, Ambassadør ved Aserbajdsjans udenrigsministerium "COP29, der afholdes af Baku, kunne bidrage til global fred. Flere og flere beviser viser, at krige og konflikter, såvel som deres konsekvenser - ødelæggelsen af ​​biodiversiteten, emissionen af ​​skadelige stoffer og forureningen af ​​miner, ikke kun forurener miljøet, men også bringer menneskeheden tættere på klimaets irreversible røde linje. lave om". En anden aserbajdsjansk embedsmand, Hikmet Hajiyev, Udenrigspolitisk rådgiver for Aserbajdsjans præsident understregede, at "Aserbajdsjan fortsætter og vil gøre yderligere bestræbelser på at gøre Cop til endnu en succeshistorie med hensyn til fred og for at gøre COP29 til en COP for fred sideløbende med klimahandlingsspørgsmålet."  

Sammenfattende er Baku Energy Week og COP29 to store begivenheder, der understøtter Aserbajdsjans mål for bæredygtig udvikling, da to begivenheder understøtter en bredere brug af vedvarende energikilder i hele økonomien og fremskynder den grønne omstilling. Aserbajdsjans energipolitik og grønne energiprojekter vil også forvandle landet til et "grønt energicentrum" i regionen for at eksportere vedvarende energi fra Sydkaukasus og Centralasien til Europa.  

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending